Λιπώδης διήθηση ήπατος και διατροφική αντιμετώπιση

Η υπερβολική συσσώρευση λίπους στο συκώτι αναγράφεται στη βιβλιογραφία ως λιπώδης διήθηση ήπατος και διακρίνεται στην αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος και στη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος. Η αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος όπως φανερώνει και το όνομά της προκαλείται από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, ενώ η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος μπορεί να οφείλεται σε παράγοντες όπως η υψηλή χοληστερίνη, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η αντίσταση στην ινσουλίνη, η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου 2, το μεταβολικό σύνδρομο κ.α.

Πρώτης γραμμής αντιμετώπιση για την αλκοολική λιπώδη νόσο αποτελεί η διακοπή κατανάλωσης αλκοόλ και έπειτα η οποιαδήποτε διατροφική παρέμβαση. Όσον αφορά στη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος η διακοπή ή μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ θα μπορούσε να έχει οφέλη αλλά το πιο ουσιαστικό όφελος θα έχει η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών. Πάμε να δούμε παρακάτω διατροφικές οδηγίες τις οποίες πρέπει να υιοθετήσουμε για την αντιμετώπιση της νόσου :

  1. Αποφυγή κατανάλωσης συσκευασμένων – επεξεργασμένων τροφίμων.

Περιέχουν τρανς λιπαρά και συντηρητικά τα οποία είναι επιβλαβή για την υγεία.

  1. Αποφυγή κατανάλωσης επεξεργασμένων υδατανθράκων.

Επεξεργασμένους υδατάνθρακες αποτελούν το λευκό ψωμί, τα λευκά ζυμαρικά, το λευκό ρύζι. Θα πρέπει να γίνει η αντικατάστασή τους με τα αντίστοιχα προϊόντα ολικής άλεσης, Διότι οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και συντελούν στη συσσώρευση λίπους.

  1. Αποφυγή της κατανάλωσης ζάχαρης.

Η ζάχαρη αυξάνει επίσης τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και συντελεί στη συσσώρευση λίπους.

  1. Μείωση κατανάλωσης κορεσμένων λιπαρών.

Κορεσμένα λιπαρά περιέχουν το κόκκινο κρέας, τα πλήρη γαλακτοκομικά κ.α. Τα κορεσμένα λιπαρά αυξάνουν τη LDL χοληστερόλη (κακή χοληστερόλη). Θα πρέπει να καταναλώνονται σε πολύ μικρές ποσότητες και να γίνει αντικατάστασή τους από άπαχα είδη κρέατος όπως το κοτόπουλο, το ψάρι, η γαλοπούλα και light γαλακτοκομικά.

  1. Αύξηση κατανάλωσης καλών λιπαρών οξέων.

Καλά λιπαρά οξέα αποτελούν τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα που εμπεριέχονται στο αβοκάντο, στο ελαιόλαδο, στα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, ο τόνος, στους ξηρούς καρπούς. Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα αυξάνουν την HDL χοληστερόλη (καλή χοληστερόλη) και βελτιώνουν τα επίπεδα λίπους στο συκώτι.

  1. Αύξηση κατανάλωσης φυτικών ινών.

Τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα όσπρια. Οι φυτικές ίνες φαίνεται να συμβάλλουν στην πέψη και στην καλή λειτουργία του εντέρου, να βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη και να μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της συσσώρευσης λίπους στο ήπαρ.

  1. Επαρκή κατανάλωση πρωτεΐνης με χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος και ένταξη στη διατροφή πρωτεϊνών φυτικής προέλευσης.

Προτιμάται η κατανάλωση πρωτεϊνών με χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος όπως το ψάρι, το κοτόπουλο και τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά. Επίσης οι πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης όπως τα όσπρια και οι ξηροί καρποί υποστηρίζουν την καλή λειτουργία του ήπατος.

  1. Μείωση προσλαμβανόμενων θερμίδων σε περιπτώσεις παχυσαρκίας ή υπέρβαρων ατόμων.

Η μείωση του συνολικού σωματικού βάρους μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των δεικτών φλεγμονής από τη νόσο, να μειώσει το λίπος στο ήπαρ και να βελτιώσει την ιστολογία του ήπατος.

  1. Πρόσληψη τροφών με υψηλή περιεκτικότητα αντιοξειδωτικών.

Τροφές που περιέχουν υψηλή ποσότητα αντιοξειδωτικών είναι κυρίως τα φρούτα και τα λαχανικά, όπως το σκόρδο, το μπρόκολο, το σπανάκι, οι πιπεριές, τα πορτοκάλια κ.α. Τα αντιοξειδωτικά αποτρέπουν τη βλάβη που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες , επομένως μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του ήπατος.

  1. Αύξηση φυσικής δραστηριότητας.

Η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας μπορεί να βοηθήσει εξίσου στη μείωση του σωματικού βάρους, στη μείωση του λίπους στο ήπαρ και στη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη.

b2b.peifasyn.gr