Ναι στο καλοκαίρι! Όχι στα κουνούπια!

ΛΕΜΕ ‘ΝΑΙ’ ΣΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΑΙ ‘ΟΧΙ’ ΣΤΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ

Όλοι αγαπούν το καλοκαίρι, κανένας όμως τα κουνούπια. Αποτελούν τους πιο ανεπιθύμητους καλοκαιρινούς επισκέπτες οι οποίοι κάνουν την εμφάνισή τους προς το τέλος της άνοιξης, όταν οι θερμοκρασίες αρχίζουν να ανεβαίνουν αισθητά. Συνήθως, τα τσιμπήματα από κουνούπια είναι αθώα. Προκαλούν ένα ελαφρύ πρήξιμο στην περιοχή και έντονο κνησμό. Μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν μια αλλεργική δερματική αντίδραση και το πρήξιμο γίνεται μεγαλύτερο. Ξύσιμο της πάσχουσας περιοχής μπορεί να οδηγήσει σε λοιμώξεις που αναπτύσσονται στο δέρμα. Σε σπανιότερες περιπτώσεις τα κουνούπια είναι υπεύθυνα και για τη μετάδοση σοβαρών ασθενειών, όπως π.χ. ο ιός του Δυτικού Νείλου. Πώς μπορούμε όμως να αποφύγουμε το τσίμπημα ενός κουνουπιού και να γλιτώσουμε από τις επιπτώσεις του;

Χρησιμοποιήστε το κατάλληλο εντομοαπωθητικό με τον σωστό τρόπο!

Γενικά στα φαρμακεία υπάρχουν πολλές διαφορετικές μορφές σκευασμάτων εντομοαπωθητικών όπως

  • Τα αντικουνουπικά που εφαρμόζονται απευθείας στο δέρμα (σπρέι, roll on, γαλακτώματα, μαντηλάκια ή mousse). Υπάρχουν τόσο φυτικά αντικουνουπικά όσο και χημικά, με τα πρώτα να βασίζονται στην εντομοαπωθητική δράση ορισμένων αιθέριων ελαίων και τα δεύτερα να απωθούν με χημικές ουσίες τα κουνούπια. Παρόλο που τα φυτικά αντικουνουπικά είναι πιο φιλικά για το δέρμα, ωστόσο αδυνατούν να προστατέψουν από έντομα όπως το κουνούπι τίγρης και συνήθως είναι λιγότερο αποτελεσματικά σε ένταση και διάρκεια. Ανάλογα με τις ανάγκες και την ευαισθησία του δέρματος, μπορείτε να επιλέξετε αυτό που σας ταιριάζει περισσότερο. Αυτά τα αντικουνουπικά είναι ίσως η πιο αποτελεσματική μέθοδος για την απώθηση των κουνουπιών, αφού καλύπτουν όλες τις περιοχές που μπορεί να τσιμπήσει το έντομο. Όμως, χρειάζεται προσοχή στο προϊόν και στη συχνότητα που θα το χρησιμοποιείτε.
  • Τα τσιρότα, τα οποία αποτελούν μία προέκταση αυτού με τη διαφορά ότι κολλάνε σε ένα σημείο και δε χρειάζεται ψεκασμός όλου του σώματος.
  • Τα εντομοαπωθητικά του αέρα, τα οποία  είναι τα κλασικά που βάζουμε στην πρίζα σε διάφορα σημεία του σπιτιού ανάλογα με τα τετραγωνικά. Εκτός από τα υγρά και τις ταμπλέτες που μπαίνουν στα ειδικά μηχανήματα, όμως υπάρχουν και οι πιο φυσικές επιλογές, όπως η σιτρονέλα.
  • Τα εντομοαπωθητικά κεριά. Μια άλλη πολύ καλή και απόλυτα φυσική λύση που μπορεί και αντικαθιστά τα αντικουνουπικά χώρου είναι η χρήση εντομοαπωθητικών κεριών. Προτιμήστε κεριά με αιθέρια έλαια σιτρονέλας, λεβάντας, βασιλικού, βανίλιας και μέντας.

 

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ  ΒΡΕΦΗ

Καλό θα ήταν στα μικρά παιδιά να μην υπάρχει άμεση επαφή του αντικουνουπικού με τα χέρια καθώς υπάρχει κίνδυνος, εάν δεν πλυθούν καλά, να προκαλέσουν ερεθισμό στα μάτια ή στο πρόσωπο. Εφαρμόστε εσείς το αντικουνουπικό στο παιδί ή επιλέξτε κάποιο σε μορφή roll on. Καθώς δεν υπάρχουν αντικουνουπικά για βρέφη, συνιστάται η εφαρμογή τους στα ρούχα του μωρού, ώστε να υπάρχει προστασία, χωρίς άμεση επαφή του αντικουνουπικού με το δέρμα. Μια καλή επιλογή είναι τα αντικουνουπικά αυτοκόλλητα και βραχιόλια, τα οποία δεν απαιτούν επάλειψη, ωστόσο προστατεύουν για μεγάλο χρονικό διάστημα το παιδί σας.

 

TIPS ΓΙΑ ΣΩΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΕΝΤΟΜΟΑΠΩΘΗΤΙΚΟΥ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΟΣ

Γενικά, το εντομοαπωθητικό πρέπει να εφαρμόζεται σε όλες τις περιοχές του εκτεθειμένου δέρματος που δεν καλύπτεται από ρούχα, είναι καλό να επαναλαμβάνεται τακτικά, ιδιαίτερα αν παρατηρήσετε κουνούπια να πετούν κοντά στο δέρμα σας και πρέπει να το ανανεώνετε σίγουρα μετά από κολύμπι, πλύσιμο ή υπερβολική εφίδρωση. Είναι σημαντικό να εφαρμόζεται προσεκτικά γύρω από το πρόσωπο και τα μάτια. Δώστε μεγάλη προσοχή στο  να μην εισπνέετε το απωθητικό – εάν χρησιμοποιείτε σπρέι, ψεκάστε το στα χέρια σας και στη συνέχεια τρίψτε το στο πρόσωπό σας. Όταν εφαρμόζεται σωστά στο δέρμα, θα πρέπει να παρέχει αρκετές ώρες προστασίας. Ελέγχετε πάντα τις ακριβείς οδηγίες στη συσκευασία για το πόσο συχνά πρέπει να εφαρμόζεται και ακολουθήστε πιστά τις συμβουλές του φαρμακοποιού σας!

 

ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Κατερίνα Γιαννακίδη Φαρμακοποιός

 

 

 

b2b.peifasyn.gr