Ύπνος για καλή υγεία και μακροζωία

Μαρία Μουτσάτσου

Φαρμακοποιός

 

Ο ύπνος αποτελεί μια από τις βασικές ανάγκες του οργανισμού μας. Ο ποιοτικός ύπνος ομορφαίνει τον άνθρωπο από μέσα και από έξω, αφού όλες οι ορμόνες που οδηγούν στην ανάπλαση και ανανέωση του οργανισμού εκκρίνονται κατά τη διάρκεια του βραδινού ύπνου.

Κατά τη διάρκεια του ύπνου λαμβάνουν χώρα πολλαπλές σημαντικές λειτουργίες επούλωσης που επιτρέπουν στον οργανισμό μας να ανακάμψει, να ανανεωθεί, να κάνει επανασύσταση και να ξεκουραστεί για να μπορέσει να συνεχίσει. Το πιο σημαντικό κομμάτι σε ένα πρόγραμμα διατροφής, άσκησης και υγείας είναι ο ύπνος, ο νυχτερινός. Η μελατονίνη με ισχυρή αντιοξειδωτική, αντικαρκινική, αντιγηραντική δράση και η αυξητική ορμόνη βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα κατά τη διάρκεια του βραδινού ύπνου. Μελέτες έχουν δείξει ότι η στέρηση ύπνου αυξάνει την αρτηριακή πίεση, τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο, για καρδιακή ανεπάρκεια και για εγκεφαλικά επεισόδια. Ο ύπνος δεν είναι απλά μια κατάσταση απραξίας. Κατά τη διάρκειά του λαμβάνουν χώρα πολλές σημαντικές λειτουργίες. Ο καλός ύπνος μας προστατεύει από ασθένειες και αυξάνει τη διάρκεια της ζωής. Ένας πιθανός λόγος για τον οποίο οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άνδρες είναι διότι έχουν την ικανότητα να κοιμούνται περισσότερο και καλύτερα. Οι άνδρες που στερούνται τον ύπνο κινδυνεύουν να προσβληθούν από ασθένειες συχνότερα από τις γυναίκες. Τα ευρήματα προκύπτουν από μελέτες ύπνου που έγιναν σε άνδρες και γυναίκες.

Επίσης στις μεγαλύτερες ηλικίες που οι άνθρωποι κοιμούνται γενικά λιγότερο, ανεβαίνουν τα επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα. Η αυξημένη κορτιζόλη μπορεί να αποτελεί βασική εξήγηση τόσο για την ύπαρξη νοητικών και μεταβολικών προβλημάτων συμπεριλαμβανομένων της απώλειας μνήμης όσο και της αντοχής στην ινσουλίνη. Γι’ αυτό ένας καλός ύπνος θεωρείται μια φυσική μορφή ορμονικής θεραπείας για τους μεγάλους ανθρώπους.

Ο νυχτερινός ύπνος δεν πρέπει να είναι λιγότερος από 6 ώρες και περισσότερος από 9 ώρες. Η ποσότητα ύπνου που χρειάζεται κάθε άτομο μπορεί να διαφέρει και να έχει σχέση με διάφορους παράγοντες όπως ηλικία, άσκηση, ώρες εργασίας, διατροφή.

Σημασία έχει πόσο καλά αισθανόμαστε σωματικά και πνευματικά ως αποτέλεσμα του χρόνου και του είδους του ύπνου μας.

Στη σημερινή εποχή ο χρόνος του ύπνου είναι 20% λιγότερο σε σχέση με εκείνον πριν 100 χρόνια.

Ο ποιοτικός ύπνος ομορφαίνει, όπως προαναφέραμε, μέσα και έξω τον άνθρωπο. Είναι η στιγμή που επιτυγχάνεται η αποκατάσταση της φθοράς των κυττάρων.

Για καλό ύπνο περιορίστε την ποσότητα τροφής κατά το βραδινό γεύμα και προσπαθήστε να μην τρώτε μετά τις 9 το βράδυ.

Επίσης η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί υπερδιέγερση. Ακόμη εχθρός του καλού ύπνου είναι το αλάτι που προκαλεί κατακράτηση υγρών και δεν ευνοεί  τη χαλάρωση των μυών.

Επίσης διεγερτικές τροφές που δυσκολεύουν τον ύπνο είναι πικάντικα φαγητά, καφές, σοκολάτα και ποτά με καφεΐνη.

Κοιμηθείτε λοιπόν καλά!!

Ο ύπνος ξεκουράζει τον εγκέφαλο, βοηθά τη μνήμη και είναι απαραίτητος για τη διαδικασία της μάθησης. Για να έχετε λοιπόν «μνήμη ελέφαντα» πρέπει να ξεκουράζεστε με ποιοτικές ώρες ύπνου. Μια κουταλιά άριστης ποιότητας μέλι, μισή ώρα προ του ύπνου τροφοδοτεί τον εγκέφαλο, κοιμάστε χαλαρά και ξυπνάτε αληθινά ξεκούραστα.

*Γνώσεις και συλλογή κας Καλυγέρου

b2b.peifasyn.gr