Χτυπήματα – μώλωπες

Ελένη Παπαδοπούλου

Φαρμακοποιός

Μώλωπας ή αλλιώς μελανιά ονομάζεται ένα είδος τραύματος σε βιολογικούς ιστούς. Τα τριχοειδή αγγεία καταστρέφονται και κατά συνέπεια τα αίμα διαρρέει γύρω από τους ιστούς. Οι μώλωπες συνήθως προκαλούνται από αμβλύ χτύπημα και τις περισσότερες φορές προκαλούν πόνο αλλά δεν κρύβουν περισσότερο κίνδυνο. Σε σοβαρότερα περιστατικά ο μώλωπας μπορεί να εξελιχθεί σε κάποιου είδους αιμάτωμα ή σε εσωτερική αιμορραγία.

Επειδή τα χέρια και τα πόδια είναι τα πιο συχνά σημεία που κάνουμε μελανιές είναι επόμενο να φαίνονται περισσότερο αυτά τα μπλε- μωβ σημάδια, ειδικά το καλοκαίρι.

Οι μελανιές χρειάζονται μερικές βδομάδες για να εξαφανιστούν εντελώς και υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που είναι πιο ευάλωτοι σε αυτές. Κατά τη διαδικασία της ανάρρωσης η μελανιά αλλάζει χρώμα. Αρχικά έχει κοκκινωπή απόχρωση, έπειτα γίνεται μωβ ή μπλε και μετά γίνεται πράσινη και κίτρινη μέχρι να εξαφανιστεί.

Ο βαθμός εμφάνισης μελανιών ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία ή την ευαισθησία του δέρματος. Οι ηλικιωμένοι και οι ανοιχτόχρωμοι άνθρωποι αποκτούν συχνότερα μελανιές.

Όσο μεγαλώνουμε οι μελανιές εμφανίζονται ακόμη και χωρίς τραυματισμό. Αυτό συμβαίνει και στους αθλητές που σηκώνουν βάρη λόγω της χρήσης μεγάλης μυϊκής δύναμης. Η λήψη φαρμάκων που αραιώνουν το αίμα  (π.χ. αντιφλεγμονώδη) μπορούν να επηρεάσουν τη φυσιολογική διαδικασία πήξης δημιουργώντας σοβαρότερες μελανιές.

Οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στις μελανιές, αν για παράδειγμα χρησιμοποιούν αποτριχωτικές μεθόδους με κερί ή ασχολούνται με δυναμικότερα αθλήματα.

Συμβουλές :

  • Όσο πιο γρήγορα, μετά από χτύπημα, βάλτε στην περιοχή παγοκύστη ή κρύα κομπρέσα.
  • Μουσκέψτε ένα κομμάτι βαμβάκι με κρύο μηλόξυδο και βάλτε το με πίεση πάνω στη μελανιά.
  • Αμέσως μετά από ένα χτύπημα βάλτε ένα κομμάτι κόκκινο κρέας για να ανακουφιστείτε από τον πόνο.
  • Βάλτε μια κομπρέσα με άρνικα.
  • Μια ακόμη λύση έρχεται από το φαρμακείο της φύσης αφού ο μαϊντανός μειώνει τη φλεγμονή και βοηθά στη γρήγορη επούλωση.
  • Λήψη βιταμίνης C και Κ γιατί τα άτομα με έλλειψη αυτών έχουν δυσλειτουργία στην πήξη του αίματος και είναι έτσι επιρρεπή στις μελανιές.
  • Περιορίστε την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο, ώστε να αποφύγετε τις επιπτώσεις γήρανσης της επιδερμίδας που οδηγούν στη δημιουργία μελανιών.
  • Τα ρούχα με μακριά μανίκια και τα παντελόνια προσφέρουν ένα επιπλέον στρώμα προστασίας για το δέρμα και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης μελανιών.
b2b.peifasyn.gr