Χριστουγεννιάτικος Εφιάλτης: Οι συνηθέστεροι κίνδυνοι των εορτών και πώς να τους αποφύγετε!

Μαριλίνα Μπακούρη

Πολιτισμική και Ιατρική Αρθρογράφος

 

Θεόδωρος Μ. Μαυρίδης

Στρατιωτικός γιατρός

Ειδικευόμενος νευρολογίας

Πιστοποιημένος εκπαιδευτής πρώτων βοηθειών και μέλος της εταιρείας ΕΕΚΑΑ

 

Από το χριστουγεννιάτικο στολισμό του σπιτιού, το αναμμένο τζάκι, έως τα δώρα και  το γιορτινό τραπέζι, η μαγεία και ο ενθουσιασμός των Χριστουγέννων καταφέρνουν κάθε χρόνο να συνεπαίρνουν άτομα κάθε ηλικίας. Μέσα στο κλίμα των εορτών όμως, ελλοχεύουν κίνδυνοι τόσο για την υγεία όσο και την ασφάλειά σας και των αγαπημένων σας προσώπων. Κι επειδή η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη, στον παρακάτω οδηγό θα ανακαλύψετε πώς να προετοιμαστείτε κατάλληλα, για πραγματικά «μαγικά Χριστούγεννα» χωρίς παρατράγουδα.

Η Διακόσμηση Του Σπιτιού

Σε περίπτωση που χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε σκάλα για να κρεμάσετε στολίδια, είτε μέσα στο σπίτι είτε στο μπαλκόνι, φροντίστε να υπάρχει πάντα μαζί σας δεύτερο άτομο. Βεβαιωθείτε πως η σκάλα είναι τοποθετημένη σωστά και σε στέρεο έδαφος. Μην χρησιμοποιείτε καρέκλες ή άλλα έπιπλα και μην προσπαθείτε να φτάσετε άδικα κάποιο σημείο που βρίσκεται μακριά σας, ριψοκινδυνεύοντας μια πτώση που μπορεί να επιφέρει τραυματισμό (από απλές εκδορές, μέχρι σοβαρές κακώσεις).

Φυτά όπως Γκι, Ίληξ (γνωστό και ως  λιόπρινο ή «ου»), Αμαρυλλίς και Κήλαστρος είναι τοξικά και δυνητικά δηλητηριώδη για παιδιά και κατοικίδια. Οι βασικότεροι ένοχοι είναι ο Ίληξ και ιδιαίτερα ο καρπός του, καθώς μόλις 5 μούρα μπορεί να οδηγήσουν σε έμετο και κοιλιακές κράμπες, ενώ ο Κήλαστρος μπορεί να αποδειχθεί θανάσιμος. Είτε αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε τα εν λόγω φυτά για στολισμό, είτε κάποια πλαστική απομίμηση, φροντίστε να τοποθετηθούν σε μη προσβάσιμο από παιδιά ή κατοικίδια σημείο, καθώς αποτελούν κίνδυνο πνιγμονής.

Το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο αποτελεί χωρίς αμφιβολία το κεντρικό στολίδι κάθε σπιτιού. Αν χρησιμοποιείτε τεχνητό, φροντίστε να φέρει τη σήμανση πως έχει ελεγχθεί και χαρακτηριστεί ως πυράντοχο (“fire resistant”). Σε περίπτωση που προτιμάτε φυσικό δέντρο, φροντίστε να είναι φρέσκο (πράσινα κλαδιά και βελόνες που δεν πέφτουν όταν το κουνάτε), να ποτίζεται συστηματικά και να είναι καλά στερεωμένο στη βάση του. Αποφύγετε να τοποθετείτε το δέντρο, τεχνητό ή φυσικό κοντά σε εστίες φωτιάς. Η ασφαλέστερη απόσταση είναι τα 3 μέτρα. Βεβαιωθείτε επίσης πως δεν φράζει κάποια πόρτα.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Annals of Allergy, Asthma and Immunology”, πάνω από 50 είδη μυκήτων βρέθηκαν σε δείγματα φυσικών χριστουγεννιάτικων δέντρων. Εάν κάποιο μέλος της οικογένειας που πάσχει από αλλεργίες παρουσιάσει συμπτώματα όπως φτάρνισμα, καταρροή, δακρύρροια, συμφόρηση ή αναπνευστικά προβλήματα είναι πολύ πιθανό να οφείλεται σε σπόρους μύκητα από το καινούργιο σας δέντρο. Αντίστοιχα η συσσωρευμένη σκόνη λόγω κακής φύλαξης τεχνιτών δέντρων και στολιδιών μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα από το κατώτερο αναπνευστικό, όπως δύσπνοια και βήχας σε άτομα που πάσχουν από άσθμα. Ξεσκονίστε λοιπόν καλά το τεχνητό σας δέντρο (αλλά και τα στολίδια) με ένα νωπό πανί ή ψεκάστε το με νερό αν πρόκειται για φρέσκο (ιδανικά έξω από το σπίτι) πριν ξεκινήσετε τις διαδικασίες στολισμού.

Τα Χριστουγεννιάτικα Στολίδια

Δεδομένου ότι τα χριστουγεννιάτικα στολίδια δεν θεωρούνται παιχνίδια, δεν πληρούν απαραίτητα τις οδηγίες για την ασφάλεια των παιδιών. Αν έχετε μικρά παιδιά ή κατοικίδια, αποφύγετε αιχμηρά και εύθραυστα στολίδια ή τοποθετήστε τα σε ψηλά σημεία, ώστε να αποφεύγεται ο κίνδυνος πνιγμονής αλλά και ο κίνδυνος τραυματισμού σε περίπτωση θραύσης. Καλό θα ήταν επίσης να μην χρησιμοποιείτε στολίδια που μοιάζουν με καραμέλες ή γλυκά αφού αποτελούν δέλεαρ για μικρά παιδιά.

Διακοσμητικά Φωτάκια

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας του Καταναλωτή, πριν την αγορά βεβαιωθείτε πως τα φωτάκια φέρουν την σήμανση «CE».  Επιθεωρείστε τόσο καινούργια όσο και παλιά για τυχόν χαλαρές ενώσεις, κοψίματα, ελεύθερα καλώδια, χαλασμένες πρίζες ή άλλες φθορές, προτού τα τοποθετήσετε στο δέντρο. Βεβαιωθείτε ότι όλοι οι λαμπτήρες είναι ενσωματωμένοι, ενώ σε περίπτωση αντικατάστασής τους θα πρέπει να αντικαθίστανται πάντα με ίδιου τύπου. Αν πρόκειται να στολίσετε σε εξωτερικούς χώρους, ακολουθήστε τις οδηγίες του κατασκευαστή, καθώς κάποια δεν είναι κατάλληλα για εξωτερική χρήση. Για την στερέωσή τους μην χρησιμοποιείτε ποτέ καρφιά ή άλλα μεταλλικά είδη που θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνδυνο ηλεκτροπληξίας.  Σε κάθε περίπτωση φροντίστε να σβήνετε πάντα τα διακοσμητικά φωτάκια πριν κοιμηθείτε ή πριν φύγετε από το σπίτι και επενδύστε σε συσκευές με χρονοδιακόπτη.

Εστίες Φωτιάς

Είτε πρόκειται για μια ζεστή φωτιά στο τζάκι, είτε για μυρωδάτα κεριά, γιορτινά φωτάκια και σόμπες θέρμανσης, ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς αυξάνεται κατακόρυφα τις ημέρες των γιορτών. Για να κρατήστε εσάς και τους αγαπημένους σας ασφαλείς, αποφύγετε να υπερφορτώνετε τις πρίζες του σπιτιού και μην αφήνετε ποτέ εστίες φωτιάς ή θερμότητας (μάτια κουζίνας, κεριά, τζάκι) χωρίς επιτήρηση, ειδικά αν έχετε παιδιά ή κατοικίδια. Μπορείτε εναλλακτικά και για να μειώσετε τον κίνδυνο εγκαυμάτων ή πυρκαγιάς να χρησιμοποιείτε, όπου δυνατόν, συσκευές LED που προσομοιάζουν το φως κεριών χωρίς όμως τους κινδύνους τους, ειδικά αν βρίσκονται κοντά σε εύφλεκτα υλικά. Πριν τη χρήση επιμεληθείτε για τον καθαρισμό τζακιού και καμινάδας από ειδικό, φροντίστε να παίρνετε τις απαραίτητες προφυλάξεις και να διατηρείτε οικιακούς πυροσβεστήρες σε κοντινή απόσταση από εστίες φωτιάς.

To Χριστουγεννιάτικο Τραπέζι

Η κατανάλωση αλκοόλ είναι επίσης ένας από τους συχνότερους «καταστροφείς» των γιορτών. Είτε πρόκειται για ατυχήματα λόγω οδήγησης υπό την επήρεια, είτε για το απεχθές hangover της επόμενης μέρας, καλό θα ήταν να γίνεται πάντα με μέτρο και με σύνεση, ενώ σε περιπτώσεις οικογενειακών τραπεζιών που περιλαμβάνουν μικρά παιδιά, η επιτήρηση κρίνεται απαραίτητη ώστε να αποφευχθούν τυχόν δηλητηριάσεις (αιθυλισμός).

Ταυτόχρονα, ο κίνδυνος εμφράγματος είναι κατά 15% αυξημένος τα Χριστούγεννα, σε σχέση με δύο εβδομάδες πριν ή μετά, ενώ την παραμονή των Χριστουγέννων το ποσοστό φθάνει το 37% κι αυτό γιατί πολύ συχνά τα συμπτώματα μπορεί να προσομοιάζουν δυσπεψία.

Δώρα & Παιχνίδια

Σίγουρα ο «Άγιος Βασίλης» θα κάνει τα πάντα για να ικανοποιήσει κάθε γούστο και κάθε ευχή, όμως καλό θα ήταν η επιλογή των δώρων που αφορά παιδιά να γίνεται πάντα με προσοχή. Ψάξετε για τη σήμανση «CE» στο παιχνίδι ή στη συσκευασία και διαβάστε προσεκτικά τις προειδοποιήσεις και τις ηλικίες για τις οποίες ενδείκνυται.  Μην αγοράζετε παιχνίδια με μικρά αποσπώμενα μέρη για παιδιά ηλικίας κάτω των 3 ετών, τα οποία τείνουν να βάζουν τα παιχνίδια στο στόμα τους κινδυνεύοντας από πνιγμονή. Μετά το άνοιγμα των δώρων, απορρίψτε αμέσως περιτυλίγματα, πλαστικές σακούλες και κορδέλες, καθώς μπορούν να προκαλέσουν στραγγαλισμό και ασφυξία σε μικρά παιδιά ή να προκαλέσουν πυρκαγιά αν βρεθούν κοντά σε φλόγα.

b2b.peifasyn.gr