Φαινόμενο υπερβολικής εφίδρωσης και τρόποι αντιμετώπισης

Γαβαλά Νικολέττα

Αισθητικός

Όλα τα άτομα ιδρώνουν σε κάποιες συγκεκριμένες στιγμές. Αυτό μπορεί να συμβεί από τις υψηλές  θερμοκρασίες, την έντονη άσκηση ή ακόμα και από το στρες. Σε ορισμένα άτομα αυτό  λειτουργεί σε υπερβολικά υψηλό βαθμό με αποτέλεσμα να δημιουργεί σημαντικό πρόβλημα στην κοινωνικότητά τους, στην εργασία τους  και σε άλλες δραστηριότητές τους. Σε υπερβολικά έντονες καταστάσεις  δημιουργεί ακόμη και σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα. Η εικόνα  ενός ατόμου, το οποίο είναι συνεχώς ιδρωμένο, μπορεί να φαντάζει περίεργα στο κοινωνικό του περιβάλλον και να τραβά αρνητικά την προσοχή όλων. Τις περισσότερες φορές αυτό το φαινόμενο  συνοδεύεται από λεκέδες στα ρούχα  και από δυσοσμία.

Κατά της υπερβολικής εφίδρωσης υπάρχουν διάφορα είδη θεραπειών. Ορισμένα από αυτά είναι:

Α .Τα αντιιδρωτικά spray, τα roll – on και οι κρέμες ρυθμίζουν την έντονη εφίδρωση χωρίς να μπλοκάρουν τη φυσική διαδικασία και χαρίζουν άμεση αίσθηση φρεσκάδας και αποτελεσματικότητα. Στην προαναφερόμενη κατηγορία  προϊόντων  συνιστώ η επιλογή τους να γίνεται με μεγάλη προσοχή γιατί πολλά από αυτά είναι αμφιβόλου ποιότητας και  μπορούν να προκαλέσουν τεράστια προβλήματα στον οργανισμό μας. Πολύς λόγος γίνεται μεταξύ των επιστημονικών κοινοτήτων αλλά και των απλών ανθρώπων για τους κινδύνους που κρύβει η παρουσία του αργιλίου στα προϊόντα κατά της έντονης εφίδρωσης και τα αποσμητικά. Κατά καιρούς δημοσιεύονται έρευνες, που αναιρούν τις προηγούμενες, και κάθε φορά εγείρουν συζήτηση γύρω από κάποιο νέο ζήτημα υγείας: το αργίλιο εντοπίζεται στους ασθενείς της νόσου Αλτσχάιμερ, μπορεί να σχετίζεται με την εμφάνιση καρκίνου του μαστού και σε εξαιρετικά μεγάλες ποσότητες, προκαλεί ζημιά στο γενετικό υλικό. Ωστόσο, για τη μικρή ποσότητα αργιλίου που περιέχουν τα ανθιδρωτικά, δεν έχει αποδειχθεί με στοιχεία η ενοχή του για κάτι από όλα αυτά. Βέβαια, για να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο, οι καταναλωτές τα τελευταία χρόνια δείχνουν να προτιμούν προϊόντα aluminium free, που δεν επιβαρύνουν με κανέναν τρόπο το δέρμα και την υγεία του οργανισμού. Για μεγαλύτερη ασφάλεια, πάντως, είναι προτιμότερο να επιλέγετε αποσμητικά με βάση φυτικά συστατικά, όπως κόλιανδρο, μαϊντανό, γαρύφαλλο και ύσσωπο. Επιπλέον, για να περιορίσετε την εφίδρωση, επιλέγετε ρούχα από φυσικά υφάσματα, όπως το βαμβάκι και το μετάξι, που επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει καλύτερα.

Β.Η αφαίρεση των ιδρωτοποιών αδένων είναι μια καλή χειρουργική λύση , μα  μπορεί η ουλή που θα δημιουργηθεί στις μασχάλες, να προκαλεί λειτουργικά προβλήματα.

Γ. Το botox  είναι ένα φάρμακο το οποίο διακόπτει το νευρικό ερέθισμα. Στη συγκεκριμένη εφαρμογή το  botox  εμποδίζει την υπερβολική εφίδρωση. Η εφαρμογή του γίνεται με ενέσιμο τρόπο κάτω από το δέρμα της περιοχής που μας ενδιαφέρει. Τα άτομα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα κυρίως το καλοκαίρι, κάνουν τη διαδικασία αυτή μία φορά το χρόνο, στην αρχή του καλοκαιριού.

Σε κάθε περίπτωση η αντιμετώπιση του προβλήματος της έντονης εφίδρωσης δεν είναι πάντα απλή υπόθεση και καλό θα ήταν να ζητήσουμε τη συμβουλή κάποιου ειδικού.

b2b.peifasyn.gr