Τσουρέκι & Κουλουράκια: Τα παραδοσιακά γλυκά του Πάσχα

Τσουρέκι & Κουλουράκια: Τα παραδοσιακά γλυκά του Πάσχα

της Αθηνάς Μωραΐτη Χατζηθάνου,

Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc.

Τα παραδοσιακά γλυκά του Πάσχα, το τσουρέκι και τα κουλουράκια, είναι αγαπητά στους περισσότερους! Οι μυρωδιές από τη μαστίχα, τον κακουλέ, το μαχλέπι και  το πορτοκάλι είναι συνδεδεμένες με αυτή τη μεγάλη γιορτή της άνοιξης και δύσκολα μπορεί κάποιος να αντισταθεί… Όμως, ποια είναι η διατροφική αξία τους; Πόσες θερμίδες περιέχουν και ποια θρεπτικά συστατικά; Πώς μπορούμε να τα καταναλώσουμε χωρίς να επηρεάσουν το βάρος μας; Μπορούμε να κάνουμε κάτι για να είναι πιο υγιεινά; Σε όλα αυτά τα ερωτήματα θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε με αυτό το άρθρο!

Αρχικά, για να απαντήσουμε στο ερώτημα σχετικά με τη διατροφική αξία αυτών των γλυκών πρέπει να σκεφτούμε τα υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένα. Το αλεύρι, η ζάχαρη, το βούτυρο, το γάλα και τα αυγά είναι τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή και των δύο αυτών γλυκών. Έτσι, είναι λογικό να αποδίδουν παρόμοιες θερμίδες και θρεπτικά συστατικά. Πράγματι, όπως φαίνεται και από τον πίνακα που ακολουθεί,  100 γραμμάρια τσουρέκι (δηλ. 2 μεγάλες φέτες) περιέχουν 386 θερμίδες, ενώ 100 γραμμάρια πασχαλινά κουλουράκια (δηλ. 2-3 κουλουράκια, ανάλογα το μέγεθός τους) 374 θερμίδες. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των θερμίδων οφείλεται στους υδατάνθρακες (και ιδιαίτερα στη ζάχαρη) και στα λιπαρά (ιδιαίτερα στα ζωικά λιπαρά), χωρίς όμως και πάλι να υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ τους… Τέλος, βλέπουμε στον πίνακα ότι περιέχουν αρκετή χοληστερίνη… Όμως, πρέπει να πούμε ότι παράλληλα δίνουν αρκετή ενέργεια, πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, ασβέστιο και βιταμίνες Β1, Β2 και Β6.

Θρεπτικά Συστατικά/ 100 gr τρόφιμου Τσουρέκι Πασχαλινά Κουλουράκια
Θερμίδες (kcal) 386 374
Υδατάνθρακες (gr) 63.2 68,8
Πρωτεΐνες (gr) 7.4 10.1
Λιπαρά (gr) 12.4 7,7
Κορεσμένα (gr) 4.7 3.7
Χοληστερίνη (mg) 101 99
Ασβέστιο  (mg) 100 134
Σίδηρος (mg) 1,7 1,9
Θειαμίνη (mg) 0.21 0.26
Ριβοφλαβίνη (mg) 0,14 0.14
Βιταμίνη Β(mg) 0,13 0.14

Πίνακες Σύνθεσης Τροφίμων & Ελληνικών Φαγητών http://www.hhf-greece.gr

Φυσικά, το τσουρέκι και τα κουλουράκια δε γίνεται να λείψουν από το τραπέζι μας αυτές τις ημέρες… Καλό είναι λοιπόν να προσέξουμε την ποσότητα που θα καταναλώσουμε, ειδικά όσοι έχουν προβλήματα με υψηλή χοληστερίνη και τριγλυκερίδια, με αυξημένο σάκχαρο, ή προσέχουν το βάρος τους. Ας μην ξεχνάμε πως στο πασχαλινό τραπέζι θα υπάρχουν κι άλλα τρόφιμα με αυξημένα λιπαρά, χοληστερίνη και θερμίδες… Μάλιστα, είναι καλύτερα να τα καταναλώσουμε στο πρωινό γεύμα μαζί με τον καφέ ή το γάλα και όχι στο τέλος του μεσημεριανού, γιατί με αυτό τον τρόπο αποφεύγουμε  να το φορτώσουμε με επιπλέον θερμίδες… Μην ξεχνάμε ότι αν καταναλώσουμε τσουρέκι με επικάλυψη σοκολάτας ή με γέμιση πραλίνα και ξηρούς καρπούς, οι θερμίδες, η ζάχαρη και τα λιπαρά που θα καταναλώσουμε θα αυξηθούν κατά πολύ και γι’αυτό καλό είναι να προτιμήσουμε τα απλά παραδοσιακά τσουρέκια και κουλουράκια που αναδεικνύουν περισσότερο τη γεύση και το άρωμα από τη μαστίχα, το πορτοκάλι, τον κακουλέ (κάρδαμο)! Τέλος, μπορούμε να τα φτιάξουμε εμείς στο σπίτι: θα περιέχουν πιο αγνά υλικά και θα είναι πιο φρέσκα από τα έτοιμα, ενώ είναι μια καλή ευκαιρία να περάσουμε χρόνο κάνοντας κάτι μαζί με τα παιδιά μας, αλλά και ωραία ιδέα για δώρο για τους αγαπημένους μας! Δοκιμάστε τη συνταγή για τα τσουρέκια με ελαιόλαδο. Αντικαθιστώντας το βούτυρο με ελαιόλαδο, το τσουρέκι θα είναι πιο υγιεινό!

Καλό Πάσχα σε όλους!

Τσουρέκι με ελαιόλαδο

Υλικά

  • 1 και ¾ φλιτζάνι του τσαγιού χλιαρό νερό
  • 1,5 φακελάκι μαγιά ξηρή
  • 1 κ.σούπας ζάχαρη
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
  • 4 αβγά
  • ½ φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
  • 1 κουταλιά της σούπας αλάτι
  • ξύσμα από 3 πορτοκάλια
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού κακουλέ, τριμμένο (θα αφαιρέσετε το περίβλημα και θα χρησιμοποιήσετε τα σποράκια που έχει μέσα)
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού μαστίχα τριμμένη
  • Κρόκος από ένα αυγό χτυπημένος με λίγο νερό, για άλειμμα
  • Σουσάμι ή αμύγδαλα για τη διακόσμηση

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το χλιαρό νερό και σε αυτό διαλύουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και τα αφήνουμε για πέντε λεπτά. Προσθέτουμε το λάδι και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα και ανακατεύουμε καλά πριν προσθέσουμε το επόμενο. Προσθέτουμε το ξύσμα, τον κακουλέ, τη μαστίχα, τη ζάχαρη και το αλάτι και τα ανακατεύουμε πολύ καλά. Σιγά σιγά προσθέτουμε και το αλεύρι. Αδειάζουμε το μείγμα σε καλά αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε διπλώνοντας και γυρίζοντας τη ζύμη ώστε να δημιουργηθούν «κλωστές» σε αυτή. Βάζουμε τη ζύμη σε ένα ελαφρά λαδωμένο μπολ, σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Όταν διπλασιαστεί σε όγκο, πατάμε τη ζύμη ελαφρά και την αφήνουμε πάλι στο μπολ, σε ζεστό μέρος, σκεπασμένη με πετσέτα για μισή ώρα, να φουσκώσει κι άλλο. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 6 μπαλάκια, πλάθουμε 6 κορδόνια και φτιάχνουμε 2 τσουρέκια σε πλεξούδες. Τα βάζουμε στη λαμαρίνα του φούρνου ή σε μεγάλο ταψί (αφού πρώτα έχουμε στρώσει λαδόκολλα) και τα αφήνουμε για άλλη μια ώρα ακόμα να φουσκώσουν (σε ζεστό μέρος). Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190ο C στον αέρα. Αλείφουμε τα τσουρέκια με τον κρόκο και πασπαλίζουμε με σουσάμι ή με αμύγδαλο. Ψήνουμε για 30-40 λεπτά και αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε σχάρα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

b2b.peifasyn.gr