Συνένζυμο Q10 και οφέλη του για την υγεία μας

Το συνένζυμο Q10 είναι μια ένωση που βρίσκεται στα μιτοχόνδρια των κυττάρων και συμβάλλει στην παραγωγή τριφωσφορικής αδενοσίνης (ATP), δηλαδή την παραγωγή ενέργειας. Σημαντικός είναι επίσης ο ρόλος του ως αντιοξειδωτικού , προστατεύοντας τα κύτταρα από οξειδωτική βλάβη. Λόγω της συμμετοχής του στην παραγωγή ΑΤΡ , θα δούμε παρακάτω πως είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία όλων των ιστών και οργάνων.

Σε ποιες τροφές μπορούμε να το βρούμε?

Κρέας: χοιρινό, μοσχάρι, κοτόπουλο

Λιπαρά ψάρια: σαρδέλες, σολομός, ρέγκα, σκουμπρί κ.α.

Λαχανικά: σπανάκι, κουνουπίδι, μπρόκολο

Φρούτα: πορτοκάλια, φράουλες

Όσπρια: φακές

Ξηροί καρποί και σπόροι: αμύγδαλα, σουσάμι, φιστίκια, καρύδια

Έλαια: ελαιόλαδο, σογιέλαιο, έλαιο canola

Ποια τα οφέλη του στην υγεία του οργανισμού?

  • Αύξηση της απόδοσης στην άσκηση

Η απόδοση στην άσκηση επηρεάζεται αρνητικά όσο αυξάνεται το οξειδωτικό στρες. Το συνένζυμο Q10 βοηθά στη μείωση της οξειδωτικής βλάβης, μειώνοντας την κόπωση με αποτέλεσμα την αύξηση της απόδοσης.

  • Καθυστέρηση της γήρανσης και διατήρηση της νεανικότητας του δέρματος

Το δέρμα μας βάλλεται από την ηλιακή ακτινοβολία και από το οξειδωτικό στρες. Συμπλήρωμα Q10 μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της οξειδωτικής βλάβης που προκαλείται από την ακτινοβολία , καθώς και σε μείωση του οξειδωτικού στρες λόγω της αντιοξειδωτικής του δράσης.

  • Βελτίωση της καρδιαγγειακής λειτουργίας και μείωση των συμπτωμάτων της καρδιακής ανεπάρκειας

Στα κύτταρα της καρδιάς το Q10 βρίσκεται σε διπλάσια ποσότητα από ότι στα υπόλοιπα όργανα. Στη χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια έχει παρατηρηθεί ότι τα επίπεδα Q10 είναι χαμηλά λόγω της χρήσης στατινών. Τα μειωμένα επίπεδα Q10 μπορεί να οδηγήσουν σε μιτοχονδριακή δυσλειτουργία, η οποία μπορεί να προκαλέσει μυϊκό πόνο. Μελέτες σε ασθενείς με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια που τους χορηγήθηκε συμπλήρωμα Q10 έδειξαν βελτίωση στην ικανότητα της καρδιάς να εξωθεί αποτελεσματικά το αίμα και βοήθησαν στην ανακούφιση του μυϊκού πόνου που σχετίζεται με τη χρήση στατίνης.

  • Μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης

Λόγω των ισχυρών αντιοξειδωτικών του ιδιοτήτων και της ικανότητάς του να προκαλεί διαστολή των αγγείων, η συμπλήρωση με Q10 φαίνεται να μειώνει τη συστολική και τη διαστολική πίεση.

  • Προστασία των πνευμόνων

Πολλές παθήσεις όπως το άσθμα και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια σχετίζονται με οξειδωτικές βλάβες στους πνεύμονες. Η συμπλήρωση με Q10 συμβάλλει στη μείωση αυτών των οξειδωτικών βλαβών και της φλεγμονής με αποτέλεσμα την προστασία των πνευμόνων.

  • Σύμμαχος στην υγεία του εγκεφάλου

Βοηθά στη διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας των μιτοχονδρίων ώστε να μην δημιουργείται υπερβολική παραγωγή ελεύθερων ριζών με αποτέλεσμα να προκαλούνται πονοκέφαλοι και ημικρανίες.

  • Ενίσχυση της γονιμότητας

Λόγω της αντιοξειδωτικής του δράσης το συμπλήρωμα Q10 μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητας των σπερματοζωαρίων και των ωαρίων, καθώς και στην επιβράδυνση της μείωσης του αριθμού των ωαρίων.

  • Βοηθά στη διαχείριση του σακχαρώδους διαβήτη

Η συμπλήρωση με Q10 βοηθάει στην αύξηση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη και στη βελτίωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Δοσολογία και ασφάλεια συμπληρωμάτων Q10

Η δοσολογία εξαρτάται από το εάν προϋπάρχει ασθένεια και τι είδους και είναι εξατομικευμένη ανάλογα με την περίπτωση. Για παράδειγμα σε καρδιακή ανεπάρκεια συστήνονται 100 mg/d σε 2 με 3 δόσεις μέσα στην ημέρα, για υψηλή πίεση συστήνονται 120-200 mg/d σε 2 δόσεις μέσα στην ημέρα, για στειρότητα στους άντρες 200-300 mg/d κ.α. Έχει παρατηρηθεί πως η διαίρεση της ολικής ημερήσιας δόσης σε μικρότερες ποσότητες 2 με 3 φορές την ημέρα μπορεί να βοηθήσει στο να αποφευχθούν τυχόν παρενέργειες. Επίσης η λήψη των συμπληρωμάτων μαζί με φαγητό αυξάνει την απορροφησιμότητά τους. Στις περισσότερες μελέτες φαίνεται ότι δόσεις μέχρι 500 mg/d είναι καλά ανεκτές από τον οργανισμό χωρίς σοβαρές παρενέργειες. Για την αποφυγή παρενεργειών και για λήψη της σωστής δοσολογίας ανάλογα με το πρόβλημα συνιστάται η ιατρική καθοδήγηση για τη χορήγησή τους.

 

b2b.peifasyn.gr