Ρινικά σπρέι χρήση και κατάχρηση, άλλοι τρόποι αντιμετώπισης των αλλεργιών

Άνοιξη , μια εποχή όμορφη, με αέρα καλοκαιριού. Τα δένδρα αρχίζουν να πρασινίζουν και τα πολύχρωμα λουλούδια  βρίσκονται παντού γύρω μας. Οι εκδρομές γίνονται όλο και συχνότερες και η διάθεση των ανθρώπων ανεβαίνει αισθητά. Την άνοιξη γίνεται και η αναπαραγωγή των φυτών  κατά κύριο λόγο με τη γύρη ( αρσενικά αναπαραγωγικά κύτταρα) να βρίσκεται σε αφθονία στον αέρα που αναπνέουμε. Εκτός όμως από τον ρόλο της στην αναπαραγωγή των φυτών, έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης στην αλλεργία των ανθρώπων, καθώς έχει χαρακτηριστεί σαν κύριο αλλεργιογόνο την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού.

Η αλλεργία είναι  μια δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος σε ουσίες που θεωρούνται αβλαβείς. Οι ουσίες αυτές ονομάζονται αλλεργιογόνα και όταν εισέρχονται στον οργανισμό μας, προκαλούν την έντονη αυτή ανοσολογική ανάδραση του ανοσοποιητικού. Ένα είδος αλλεργίας είναι η αναπνευστική που επηρεάζει το αναπνευστικό μας σύστημα και εκδηλώνεται κυρίως με τα συμπτώματα της ρινίτιδας, όπως φτέρνισμα, καταρροή  και ρινική συμφόρηση.

Ο κύριος τρόπος αντιμετώπισης των συμπτωμάτων της ρινίτιδας είναι τα ρινικά σπρέι που προσφέρουν ανακούφιση για ορισμένο χρονικό διάστημα(4-6 ώρες) μετά τη χρήση τους.

Ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενή, στο φαρμακείο μπορεί κανείς να βρει φαρμακευτικά σπρέι που περιέχουν κυρίως αντιισταμινική δραστική ουσία όπως λεβοκαμπαστίνη και κορτιζόνη, καθώς και ρινικά σπρέι που αντιμετωπίζουν την αλλεργία με ολιστικό τρόπο και περιέχουν αλόη, πανθενόλη κλπ.

Η αλλεργία μπορεί να κρατήσει από λίγες μέρες έως και μήνες με αποτέλεσμα οι ασθενείς να ταλαιπωρούνται από τα συμπτώματα αυτής και πολλές φορές να κάνουν κατάχρηση των φαρμακευτικών σπρέι. Η κατάχρηση οδηγεί σε εξάρτιση του οργανισμού με αποτέλεσμα ο ασθενής να χρειάζεται όλο και συχνότερα ψεκασμό για να μπορεί να αναπνεύσει, ρίχνοντας τον χρόνο δράσης από 4-6 ώρες σε 1-2 ώρες. Η μακροχρόνια χρήση δε, οδηγεί σε φαρμακευτική ρινίτιδα και καθιστά σχεδόν αδύνατη την αναπνοή χωρίς ψεκασμό.

Άλλοι τρόποι αντιμετώπισης των αλλεργιών είναι η χορήγηση αντιισταμινικών συστημικών φαρμάκων . Αυτά χορηγούνται κυρίως το βράδυ και είναι σε μορφή ταμπλέτας , σιροπιού και σταγόνων. Ο συνδυασμός ρινικών σπρέι και ανιισταμινικών συστημικών φαρμάκων είναι ο πιο αποτελεσματικός και συνηθισμένος, καθώς βοηθά στην ταχύτερη αντιμετώπιση της αλλεργίας.

Τέλος, είναι εξίσου σημαντικό τα άτομα που έχουν γνώση των αλλεργιών τους, να προσπαθούν να αποφεύγουν την έκθεσή τους σε αλλεργιογόνα  προφυλάσσοντας έτσι τον οργανισμό τους από την εκδήλωση αλλεργίας. Μην ξεχνάμε ότι ο οργανισμός μας αντιδρά στα αλλεργιογόνα σαν να είναι παθογόνοι οργανισμοί που τον έχουν προσβάλλει και οδηγεί στην εξάντλησή του.

b2b.peifasyn.gr