Πόσο επηρεάζεται το μωρό από την καθημερινότητα της μαμάς.

Το έμβρυο είναι άμεσα συνδεδεμένο με τη μαμά του. Ενδομήτρια τρέφεται από εκείνη μέσω του πλακούντα. Ο πλακούντας όμως δεν κάνει μόνο αυτό. Μέσω εκείνου, περνάνε όχι μόνο σημαντικά στοιχεία για την ανάπτυξη του εμβρύου, αλλά περνάνε και συναισθήματα, άγχη, χαρές, όλα όσα βιώνει η μέλλουσα μητέρα.

Αυτό δεν αλλάζει με τη γέννηση του μωρού. Το μωρό, με το που γεννηθεί, δεν μπορεί να δει καθαρά, όμως μυρίζει κι ακούει πολύ καλά, γι’αυτό κι όταν το βάζουν πάνω στη μαμά του ηρεμεί και φαίνεται να αναγνωρίζει τη μυρωδιά της. Έχει παρατηρηθεί επίσης, κυρίως τις πρώτες μέρες ζωής του μωρού, ότι εάν η μαμά είναι πολύ στρεσαρισμένη και κλαίει, τότε και το μωρό είναι ανήσυχο και κλαίει κι εκείνο.

Με τον μητρικό θηλασμό ενισχύεται αυτός ο δεσμός μεταξύ μητέρας και μωρού, εκτός από την οπτική επαφή που αναπτύσσεται, αναπτύσσουν σιγά σιγά κι έναν “συναισθηματικό” δεσμό. Έχει παρατηρηθεί πολλές φορές να κλαίει το μωρό όταν απομακρύνεται από την αγκαλιά της μητέρας του και να ηρεμεί όταν ξαναβρίσκεται σε αυτήν.

Μην ξεχνάμε ότι το μωρό μπορεί να συσχετιστεί και με τον πατέρα του, απλά αυτό έρχεται μέσω της τριβής μεταξύ τους, πόσο πολύ θα ασχοληθεί ο μπαμπάς, γίνεται μέσω της συνήθειας.

Τα μωρά έχουν τη συνήθεια να παρακολουθούν όσους ασχολούνται μαζί τους και να ακολουθούν το παράδειγμά τους, τείνουν να μιμούνται συμπεριφορές αυτών που τα φροντίζουν. Οι φωτογραφίες που βλέπουμε κατά καιρούς μωρά να κοιμούνται με τον ίδιο τρόπο που κοιμούνται οι μπαμπάδες τους είναι πέρα για πέρα αληθινές.

Τα μωρά για να έχουν ηρεμία, πρέπει οι γονείς τους κι όλοι όσοι ασχολούνται με τη φροντίδα τους  να τα περιβάλλουν με ηρεμία, αγάπη και φροντίδα!

b2b.peifasyn.gr