Πρήξιμο : Αιτίες & Σωστή Διατροφική Αντιμετώπιση.

Ένα από τα πιο πολυσυζητημένα προβλήματα στα διαιτολογικά γραφεία αποτελεί το πρήξιμο ή αλλιώς φούσκωμα που αναφέρουν οι περισσότεροι άνθρωποι και κυρίως οι γυναίκες. Όλοι έχουν νιώσει κατά τη διάρκεια της ζωής τους δυσφορία από το πρήξιμο καθώς είναι μια συνηθισμένη κατάσταση, η οποία μπορεί να επηρεάσει την καθημερινή μας ζωή.

Ποιες είναι όμως οι αιτίες που το προκαλούν;

Αλάτι : Πρώτος ένοχος για την αίσθηση πρηξίματος είναι η αυξημένη πρόσληψη αλατιού (νατρίου). Προσοχή πρέπει να δίνεται όχι μόνο στο αλάτι που προσθέτουμε στο φαγητό μας αλλά και στα τρόφιμα που περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα νατρίου από μόνα τους (πχ. φέτα).

Αφυδάτωση : Εάν δεν καταναλώνουμε την απαραίτητη ποσότητα νερού μέσα στη μέρα, αφυδατωνόμαστε. Η αφυδάτωση με τη σειρά της οδηγεί σε δυσκοιλιότητα και φούσκωμα.

Ορμονικές αλλαγές : Όπως είπαμε και παραπάνω περισσότερο για την αίσθηση πρηξίματος παραπονιούνται οι γυναίκες. Αυτό γιατί το πρήξιμο συνδέεται άμεσα με την έμμηνο ρύση, καθώς έχει φανεί πως λίγες μέρες πριν την επερχόμενη περίοδο και κατά τις πρώτες μέρες της περιόδου αυξάνεται η κατακράτηση υγρών.

Διαταραγμένη εντερική μικροχλωρίδα : Για να διατηρείται η εντερική μικροχλωρίδα σε ισορροπία πρέπει να καταναλώνουμε τροφές οι οποίες περιέχουν καλά βακτήρια για το έντερο , όπως το γιαούρτι. Όταν δεν καταναλώνουμε φυτικές ίνες, βιταμίνες και πρωτεΐνες τα καλά βακτήρια του εντέρου που ονομάζονται προβιοτικά δεν τρέφονται. Επίσης με την αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης, κορεσμένου λίπους και αλκοόλ τρέφονται τα κακά βακτήρια του εντέρου. Αυτός ο συνδυασμός οδηγεί στην ανισορροπία του εντερικού μικροβιώματος και στην εντερική δυσβίωση. Ως αποτέλεσμα προκαλείται πρήξιμο, αέρια και κοιλιακός πόνος. Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι επίσης μια διαταραχή του εντέρου η οποία επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό και από το άγχος που οδηγεί σε τέτοια συμπτώματα όπως του πρηξίματος.

Αλλεργίες ή Δυσανεξίες: Οι τροφικές αλλεργίες και δυσανεξίες, όπως η δυσανεξία στη λακτόζη ή στη γλουτένη, μπορεί να προκαλέσουν πρήξιμο, συνήθως στην περιοχή της κοιλιάς.

Άγχος : Το σώμα σε καταστάσεις στρες απελευθερώνει ορμόνες που μπορούν να επηρεάσουν την πέψη και να προκαλέσουν πρήξιμο-φούσκωμα.

Διατροφική Αντιμετώπιση

Μικρά και Συχνά Γεύματα : Η κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων όπως και το αργό μάσημα της τροφής βοηθούν στην καλύτερη πέψη και στη μείωση του αισθήματος του φουσκώματος.

Αποφυγή τροφίμων με συντηρητικά και επεξεργασμένους υδατάνθρακες : Τρόφιμα που περιέχουν επεξεργασμένους υδατάνθρακες όπως τα γλυκά, τα αρτοσκευάσματα, τα σφολιατοειδή, το λευκό ψωμί κ.α. οδηγούν σε αύξηση της αίσθησης του πρηξίματος.

Μείωση της πρόσληψης αλατιού : Ο περιορισμός του πρόσθετου αλατιού στη διατροφή αλλά και των τροφίμων που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, όπως τα περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα, μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή της κατακράτησης υγρών.

Αύξηση της κατανάλωσης τροφών πλούσιων σε κάλιο : Το κάλιο βοηθά στη μείωση της κατακράτησης συμβάλλοντας στην αποβολή της περίσσειας υγρών από το σώμα. Έχει αντίθετη δράση από αυτή του νατρίου. Μερικές πηγές καλίου είναι η μπανάνα, τα αποξηραμένα φρούτα, το αβοκάντο, οι πατάτες , τα φασόλια, το σπανάκι κ.α.

Κατανάλωση της απαραίτητης ποσότητας νερού και αποφυγή αεριούχων ποτών :

Η κατανάλωση της απαραίτητης ποσότητας νερού βοηθά στην αποβολή της περίσσειας νατρίου από το σώμα προλαμβάνοντας την αφυδάτωση. Η κατανάλωση αεριούχων ποτών πρέπει να αποφεύγετε γιατί λόγω των φυσαλίδων που περιέχουν δημιουργούνται αέρια στο στομάχι και προκαλείται φούσκωμα.

Κατανάλωση προβιοτικών και πρεβιοτικών : Η αύξηση της κατανάλωσης τροφίμων πλούσιων σε προβιοτικά όπως το γιαούρτι και το κεφίρ βοηθούν στην αποκατάσταση της ισορροπίας της εντερικής μικροχλωρίδας που με τη σειρά της οδηγεί στην αποφυγή συμπτωμάτων όπως το πρήξιμο και η δυσκοιλιότητα. Τα πρεβιοτικά ο οργανισμός τα χρειάζεται για να ενισχύσουν τη δράση των προβιοτικών. Τροφές που περιέχουν πρεβιοτικά είναι τα σπαράγγια, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το πράσο, τα ρεβίθια, οι αγκινάρες κ.α.

Προσοχή στις τροφές με φυτικές ίνες: Τροφές που περιέχουν φυτικές ίνες φαίνεται να βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας που προκαλεί αυτό το πρήξιμο. Άλλες φορές πάλι συγκεκριμένα τρόφιμα τα οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες έχουν ενοχοποιηθεί για το έντονο αίσθημα φουσκώματος, γι’ αυτό και σε περιόδους έντονου πρηξίματος καλό είναι να αποφεύγονται τροφές όπως τα όσπρια, το μπρόκολο, το κουνουπίδι και το λάχανο ή τα προϊόντα ολικής.

Αποφυγή άγχους : Η διαχείριση του άγχους μέσω τεχνικών χαλάρωσης, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πρηξίματος που προκαλείται από το στρες.

Αύξηση φυσικής δραστηριότητας : Η αύξηση της άσκησης βοηθά στην ενεργοποίηση της κινητικότητας του εντερικού σωλήνα καθώς και στην απώλεια υγρών μέσω της εφίδρωσης , με αποτέλεσμα τη μείωση της κατακράτησης και της αίσθησης πρηξίματος.

b2b.peifasyn.gr