Πες ‘’ Όχι ‘’ στις Διατροφικές Ενοχές κατά τη διάρκεια των εορτών.

Η περίοδος των εορτών είναι συνήθως μια ευχάριστη και διασκεδαστική περίοδος για τους περισσότερους από εμάς, που χαλαρώνουμε και πολλές φορές αυτό συνεπάγεται την αυξημένη πρόσληψη φαγητού. Αυτό έχει ως επακόλουθο να μας δημιουργούνται τύψεις εάν φάμε κάτι παραπάνω ή κάτι που θεωρούμε πως δεν είναι υγιεινό. Για να αποφύγουμε αυτές τις τύψεις καλό είναι να κάνουμε ένα διάλειμμα από προγράμματα απώλειας βάρους στα συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα και ως πρώτο στόχο να έχουμε να διατηρήσουμε το βάρος μας σταθερό ή τουλάχιστον η αύξηση του βάρους μας να είναι μικρή. Δεύτερο στόχο πρέπει να έχουμε τη διατήρηση μιας διατροφής ισορροπημένης που να περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε χωρίς να πειράζει εάν θα φάμε ένα γλυκό παραπάνω ή από ένα αγαπημένο μας φαγητό που θεωρείται αρκετά λιπαρό. Πάμε παρακάτω να δούμε πώς θα το πετύχουμε αυτό και πώς θα αφήσουμε όσο το δυνατό γίνεται σε μεγάλο βαθμό τις διατροφικές ενοχές στην άκρη.

  1. Η πρώτη συνήθεια που πρέπει να εντάξουμε στη καθημερινότητά μας και όχι μόνο στις γιορτές είναι τα μικρά και συχνά γεύματα, όπως και το να μην παραλείπουμε γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Με αυτή τη συνήθεια στην καμπύλη σακχάρου δεν παρατηρούνται μεγάλες διακυμάνσεις , πράγμα το οποίο θέλουμε όλη την ημέρα για να αποφεύγεται η έντονη πείνα ή κάποιο τυχόν υπερφαγικό επεισόδιο.
  2. Για να αποφύγεις τις τύψεις άρχισε , βγάζοντας από το μυαλό σου πως οποιοδήποτε φαγητό ή γλυκό απαγορεύεται. Δώσε όμως σημασία στην απόλαυση αυτών που θες να καταναλώσεις, ρωτώντας τον εαυτό σου πριν ξεκινήσεις να φας οποιοδήποτε τρόφιμο εάν όντως έχεις όρεξη να το καταναλώσεις ή θα το έτρωγες απλά και μόνο από βαρεμάρα π.χ. τη συγκεκριμένη στιγμή. Φάε συνειδητά! Κάνε όλα σου τα γεύματα χωρίς να αποσπάσαι από κινητά ή τηλεοράσεις, μασώντας αργά το φαγητό για να το ευχαριστηθείς με όλες σου τις αισθήσεις, αλλά και για να αντιληφθείς πότε θα επέλθει ο κορεσμός.
  3. Μην ξεχνάς σε κάθε σου γεύμα να κάνεις ‘’3αδες’’. Τι σημαίνει αυτό? Να συνδυάζεις όποιο είδος πρωτεΐνης με όποιο είδος υδατάνθρακα επιθυμείς και με φρούτο ή λαχανικό (CHO + PRO + φρούτο ή λαχανικό). Με αυτόν τον τρόπο θα έλθει ο κορεσμός πιο γρήγορα και θα μείνεις χορτασμένος για μεγαλύτερο διάστημα από το να κατανάλωνες ένα γεύμα που θα περιείχε π.χ. μόνο ένα από τα μακροθρεπτικά συστατικά.
  4. Τις μέρες που θα έχετε κάποιο τραπέζι δεν πρέπει να παραλείπετε γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας γιατί έτσι υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να φάτε μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού από όση χρειάζεστε στο τραπέζι, μόνο να προσέξετε τα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας να μην είναι πλούσια σε λιπαρά και θερμίδες.
  5. Προσοχή στο αλκοόλ! Εκείνες τις μέρες υπάρχει η τάση να αυξάνεται η κατανάλωσή του, οπότε το πρώτο που πρέπει να προσέξουμε είναι η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού μας πίνοντας 1,5 – 2 lt νερό/ημέρα, ώστε να αποφευχθεί η αφυδάτωση που μπορεί να προκληθεί από την αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ. Επίσης καλύτερα είναι να προτιμούμε μπύρα ή κάποιο ξηρό κρασί λόγω του μικρότερου θερμιδικού τους φορτίου συγκριτικά με άλλα ποτά, καθώς και να πίνουμε μαζί με το φαγητό και όχι με άδειο στομάχι.
  6. Όσον αφορά στα γλυκά αυτό το διάστημα δεν χρειάζεται να περιορίσεις τον εαυτό σου κάνοντας συγκεκριμένες επιλογές στο τι γλυκό θα καταναλώσεις. Μπορείς να φας όποιο γλυκό σου έχει λείψει με λίγη προσοχή στην ποσότητα που θα καταναλώσεις.
  7. Μην ξεχνάς εκείνες τις μέρες τα φρούτα και τα λαχανικά καθώς οι φυτικές ίνες που περιέχουν θα επιφέρουν πιο γρήγορα τον κορεσμό.
  8. Τέλος κάτι που δεν θα περίμεναν οι περισσότεροι, εξίσου σημαντική στις γιορτές είναι η φυσική δραστηριότητα. Αυτές τις μέρες αυξάνεται η ενέργεια που προσλαμβάνουμε λόγω της μεγαλύτερης κατανάλωσης τροφής, γι’ αυτό η άσκηση μάς βοηθά να αυξήσουμε την ενέργεια που δαπανούμε, διατηρώντας το ενεργειακό ισοζύγιο σταθερό με αποτέλεσμα την αποφυγή της πρόσληψης επιπλέον βάρους.
b2b.peifasyn.gr