Παχυσαρκία – Κατάθλιψη, Μια σχέση καταστροφική

Παχυσαρκία – Κατάθλιψη,

Μια σχέση καταστροφική

Λεμονιά Π. ΠαπαδάκηΕιδικός Παθολόγος

 

Υπάρχει μια αμφίδρομη σχέση μεταξύ μεταβολικού συνδρόμου και διαταραχών της ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένων της σχιζοφρένειας, της  διπολικής διαταραχής, της  κατάθλιψης  και  του άγχους.

Το μεταβολικό σύνδρομο ορίζεται ως ένα σύνολο διαταραχών  του οργανισμού που περιλαμβάνει  κεντρική παχυσαρκία , αθηρογόνο δυσλιπιδαιμία , αντίσταση στην ινσουλίνη  και ενδοθηλιακή δυσλειτουργία . Αυτές οι μεταβολικές δυσλειτουργίες αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και  σακχαρώδη διαβήτη τύπου II.

Η επικράτηση του μεταβολικού συνδρόμου με τα συμπτώματα που το συνοδεύουν είναι ευρέως διαδεδομένη και συνεχίζει να αυξάνεται στο σύγχρονο κόσμο. Σήμερα εξαιτίας της ποικιλίας και της αφθονίας των τροφίμων δεν τρώμε  για να ικανοποιήσουμε τη  φυσική πείνα, αλλά και για να επικαλύψουμε  το άγχος, την κατάθλιψη και το στρες.

Υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης μεταβολικού συνδρόμου .Τόσο το μεταβολικό σύνδρομο όσο και η παχυσαρκία συνυπάρχουν με  τις διαταραχές της ψυχική υγείας, στο 45% των περιπτώσεων . Τα άτομα με  κατάθλιψη και άγχος έχουν υψηλότερη συχνότητα τόσο παχυσαρκίας  όσο και μεταβολικού συνδρόμου σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό.  Η παχυσαρκία σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης  και  stress . Κάποιες μελέτες αναφέρουν αύξηση του κινδύνου τέσσερις φορές σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη , ο οποίος αυξάνει με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων.

Προσοχή! Οι Παχύσαρκες γυναίκες υποφέρουν από κατάθλιψη!Η σχέση μεταξύ μεταβολικού συνδρόμου και διαταραχών της ψυχικής υγείας φαίνεται από έρευνες να είναι εξαρτώμενη από το φύλο . Υπάρχει μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της παχυσαρκίας και της ψυχοπαθολογίας στις γυναίκες .Μόνο οι  άνδρες που πάσχουν από νοσογόνο παχυσαρκία εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης .Οι υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες έχουν αυξημένο επιπολασμό του άγχους και μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής, ενώ οι παχύσαρκοι άνδρες δεν δείχνουν τις ίδιες τάσεις. Ο κίνδυνος για γενικευμένη διαταραχή άγχους και της μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής αυξάνεται έξι φορές σε παχύσαρκες γυναίκες. Αλλά και οι γυναίκες με διαβήτη τύπου II έχουν υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης από τους άνδρες.

Η αύξηση της κατανάλωσης ζάχαρης και κορεσμένων λιπαρών, παρατηρήθηκε σε γυναίκες με κατάθλιψη .Η παχυσαρκία αυξάνει την πιθανότητα  μεταβολικού συνδρόμου  σε αυτές τις γυναίκες. Επιπλέον , η κατάθλιψη και η συναισθηματική υπερφαγία  συνοδεύεται και από έλλειψη κίνησης και άσκησης.

Έτσι παρουσιάζεται ένας φαύλος κύκλος ανατροφοδότησης, όπου η κακή διάθεση προκαλεί υπερκατανάλωση τροφών, πλούσιων σε ζάχαρη και λιπαρά έτσι ώστε η αναπόφευκτη αύξηση βάρους να επιφέρει παχυσαρκία, μεταβολικό σύνδρομο, μέχρις ότου να διαταράξει την ψυχική υγεία. Το άτομο, στο τέλος βρίσκει μικρή ανακούφιση, μέσα από την επιβλαβή διατροφή εγκλωβίζοντας τη ζωή του, με ένα λανθασμένο τρόπο αντιμετώπισης του stress  και της καθημερινότητας.

Πρόσφατες επιστημονικές έρευνες έχουν εντοπίσει τη συσχέτιση μεταξύ του μεταβολικού συνδρόμου και της ψυχικής διαταραχής. Ο τρόπος ζωής  μας καθορίζει  την ποιότητα της υγείας μας. Μπορεί να  αυξήσει την ευπάθεια τόσο για παχυσαρκία ,μεταβολικό σύνδρομο και κατάθλιψη αλλά μπορεί και να ενδυναμώσει , να βελτιώσει και να θωρακίσει την υγεία μας. Αρκεί ο καθένας μας να επιλέξει σωστά.Σύμμαχος στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας είναι η σωματική δραστηριότητα, ποιοτική διατροφή και οι θετικές σκέψεις.

Bιβλιογραφία 1. Nousen EK, Franco JG, Sullivan EL. Unraveling the mechanisms responsible forthe comorbidity between metabolic syndrome and mental health disorders.Neuroendocrinology. 20132. Alberti KG, et al. The metabolic syndrome–a new worldwide definition. Lancet. 2005 3. Carpiniello B, et al. Mental disorders in patients with metabolic syndrome. The key role of central obesity. Eat Weight Disord. 20124. Zhong W, et al. Obesity and depression symptoms in the Beaver Dam Offspring Study population. Depress Anxiety. 20105. Gibson EL. The psychobiology of comfort eating: implications for neuropharmacologicalinterventions. Behav Pharmacol. 20126. Champaneri S, et al. Biological basis of depression in adults with diabetes. Curr Diab Rep. 2010

b2b.peifasyn.gr