Παιδί & Πρωινό: Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται!

Τα σχολεία ξεκινούν και η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται, όπως λέει και η παροιμία! Αυτό ισχύει και για τη διατροφή μας, αφού το πρωινό γεύμα είναι πολύ σημαντικό, τόσο για τα παιδιά όσο και για τους μεγάλους!

Πράγματι, η  κατανάλωση επαρκούς πρωινού γεύματος  εφοδιάζει τα παιδιά με την απαραίτητη ενέργεια, τα θρεπτικά συστατικά και τις βιταμίνες για να ξεκινήσουν τη μέρα τους, έπειτα από αρκετές ώρες που δεν λαμβάνεται τροφή από το προηγούμενο βράδυ. Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα παιδιά λόγω της ανάπτυξης έχουν αυξημένες απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά…

Από την άλλη, τα παιδιά που καταναλώνουν θρεπτικό πρωινό θα αποφύγουν πιο εύκολα να αναζητήσουν σνακ πλούσια σε ζάχαρη, λιπαρά και αλάτι (όπως πατατάκια, γαριδάκια, κρουασάν, σφολιάτες, κτλ) στα διαλείμματα του σχολείου. Έτσι, το πρωινό τα βοηθά να έχουν καλύτερες διατροφικές συνήθειες από μικρή ηλικία και συνδέεται με χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας και διαβήτη.

Ακόμη, τα παιδιά που καταναλώνουν πρωινό παρουσιάζουν καλύτερη διάθεση  και μεγαλύτερη απόδοση και συγκέντρωση στο σχολείο. Αντίθετα, τα παιδιά που δεν καταναλώνουν πρωινό συνήθως παρουσιάζουν κούραση και υπνηλία.

Πώς όμως θα πείσουμε τα παιδιά μας να καταναλώσουν πρωινό; Αρχικά, αν δεν υπάρχει η συνήθεια του πρωινού, καλό είναι να ξεκινήσουμε το Σαββατοκύριακο που έχουμε περισσότερο χρόνο και είμαστε πιο ήρεμοι και χαλαροί, ενώ τις καθημερινές να φροντίζουμε να ξυπνάμε λίγο πιο νωρίς για να υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος. Επιπλέον, μπορούμε να συζητήσουμε με τα παιδιά μας τι θα τους άρεσε να φάνε το πρωί, να τους δώσουμε μερικές επιλογές για να επιλέξουν και  να ζητήσουμε να μας βοηθήσουν στην προετοιμασία του πρωινού. Αν ο χρόνος είναι περιορισμένος, μπορούμε να προετοιμάσουμε το πρωινό από το προηγούμενο βράδυ.

Αν παρόλα αυτά, το παιδί μας αρνείται λέγοντας πως δεν έχει όρεξη να φάει πρωινό, τότε είναι πολύ σημαντικό να το ρωτήσουμε τους λόγους για τους οποίους δεν έχει όρεξη το πρωί. Μπορεί να το ενοχλεί η λακτόζη και να χρειάζεται να του δώσουμε μια άλλη εναλλακτική εκτός από γάλα. Μια άλλη αιτία μπορεί να  είναι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας τροφής αργά το βράδυ και έτσι να ξυπνάει το πρωί χωρίς να θέλει να φάει πρωινό. Ακόμη, μπορεί να έχει άγχος για το σχολείο ή αν είναι μικρό να έχει το άγχος του αποχωρισμού για τον παιδικό σταθμό ή το νηπιαγωγείο… Οι λόγοι μπορεί να είναι πολλοί και είναι καλό να αποφύγουμε τις εντάσεις…

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι γονείς αποτελούμε πρότυπο για τα παιδιά μας. Είναι σημαντικό λοιπόν να καταναλώνουμε πρωινό μαζί με αυτά, ώστε να δώσουμε το καλό παράδειγμα, ενώ  η ώρα που θα περάσουμε μαζί τους στο τραπέζι να αξιοποιηθεί  για ευχάριστη επικοινωνία.

 

Ιδέες για Θρεπτικό Πρωινό

 • γάλα με δημητριακά ολικής αλέσεως και φρούτο
 • 1 αβγό βραστό,  ψωμί (κατά προτίμηση ολικής αλέσεως) και φρούτο
 • τοστ με τυρί & λαχανικά, όπως ντομάτα
 • γάλα, ψωμί (κατά προτίμηση ολικής αλέσεως) με ταχίνι και μέλι
 • σπιτικές μπάρες δημητριακών ολικής αλέσεως
 • γιαούρτι με απλές νιφάδες βρώμης και λίγο μέλι
 • κουλούρι Θεσσαλονίκης με λίγο τυρί
 • τορτίγια (κατά προτίμηση ολικής αλέσεως)  με ταχίνι-κακάο και μπανάνα κομμένη σε φετούλες
 • γάλα και 1 φέτα σπιτικό κέικ
 • 1 κομμάτι σπιτική χορτόπιτα ή σπανακόπιτα, φρούτο
 • γάλα, ψωμί (κατά προτίμηση ολικής αλέσεως) με φυστικοβούτυρο και σπιτική μαρμελάδα
 • κριτσίνια (κατά προτίμηση ολικής αλέσεως ή πολύσπορα) και τυρί, φρούτο

 

b2b.peifasyn.gr