Οι κίνδυνοι της άνοιξης.

Άνοιξη σημαίνει επιστροφή σε υψηλότερες θερμοκρασίες, πλούσια βλάστηση και ανθισμένα λουλούδια. Ο ζεστός καιρός γίνεται ιδανικότερος για βόλτες και εξορμήσεις στη φύση, για εμάς και τους τετράποδους φίλους μας. Ωστόσο αυτή η εποχή όσο όμορφη και να είναι, συνοδεύεται από δυνητικούς κινδύνους για το κατοικίδιό μας, τους οποίους πρέπει να γνωρίζουμε.

 Κάμπιες πεύκου

Οι κάμπιες αποτελούν στάδιο της ανάπτυξης της πεταλούδας, αναπτύσσονται πάνω στα πεύκα σχηματίζοντας κουκούλια και τρέφονται με τις πευκοβελόνες. Από τέλη Φεβρουαρίου αρχίζουν να κατεβαίνουν στο έδαφος για να ολοκληρώσουν τη μεταμόρφωσή τους, σχηματίζοντας ουρές – ομάδες. Μπορεί να φαίνονται ακίνδυνες, όμως διαθέτουν έναν ισχυρό μηχανισμό. Πάνω στο δέρμα τους φέρουν τρίχες που περιέχουν μία πρωτεΐνη (Thaymatopein), η οποία όταν έρχεται σε επαφή με τα ζώα ή εμάς προκαλεί οξεία αλλεργική αντίδραση.  Τα συμπτώματα εμφανίζονται γρήγορα με οίδημα (πρήξιμο) των χειλιών και της μουσούδας, έντονη σιελόρροια, δακρύρροια, εμετό και πολλές φορές ακόμα και με νέκρωση της γλώσσας. Η κατάσταση αυτή είναι ιδιαίτερα επώδυνη ενώ μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αναπνευστική δυσχέρεια, αν το οίδημα της γλώσσας είναι έντονο. Για τον λόγο αυτό απαιτείται άμεση κτηνιατρική βοήθεια μέχρι να υποχωρήσουν τα συμπτώματα.

 Παράσιτα

Η αύξηση της θερμοκρασίας συνοδεύεται από την έξαρση των εξωπαράσιτων.  Ψύλλοι, τσιμπούρια, σκνίπες, μπορούν να τσιμπήσουν το κατοικίδιό μας και να του προκαλέσουν τοπικό ερεθισμό στο δέρμα, αλλεργία, κνησμό, εκνευρισμό αλλά και να μεταδώσουν σοβαρά νοσήματα όπως ερλιχίωση, λεϊσμανίωση, μπαρτονέλλωση κ.α.

Στο χέρι μας είναι να προστατεύσουμε τον μικρό μας φίλο από αυτούς τους ανεπιθύμητους επισκέπτες. Φροντίζουμε από νωρίς να συμβουλευτούμε τον κτηνίατρό μας για τη μέθοδο αποπαρασίτωσης που ταιριάζει στο δικό μας κατοικίδιο και ακολουθούμε τις οδηγίες ώστε να αποφύγουμε δυσάρεστες επισκέψεις.

Έντομα

Εκτός από τα παράσιτα, νύγματα στα κατοικίδιά μας μπορούν να προκαλέσουν και άλλα είδη. Οι σκύλοι και οι γάτες είναι περίεργα ζώα και λατρεύουν να κυνηγούν πράγματα…συμπεριλαμβανομένων και των εντόμων. Τις περισσότερες φορές τα τσιμπήματα από μέλισσες και σφήκες  προκαλούν τοπικό οίδημα, θερμότητα, πόνο και ερυθρότητα στο σημείο που έγινε το τσίμπημα (κυρίως στη μουσούδα και τις πατούσες) και υποχωρούν με την εφαρμογή μιας απλής κορτιζονούχας αλοιφής. Αν όμως το ζώο τσιμπηθεί πολλές φορές ή έχει αλλεργία στο δηλητήριο του εντόμου τότε μπορεί να προκληθεί ακόμα και αλλεργικό σοκ. Σε αυτές τις περιπτώσεις η επίσκεψη στον κτηνίατρο είναι απολύτως απαραίτητη.

Αλλεργίες

Η άνοιξη μας επιτρέπει να βγαίνουμε πιο συχνά εκτός σπιτιού για περίπατο στο πάρκο ή ακόμα και να καθίσουμε στην αυλή μας παρέα με το κατοικίδιό μας. Πολλοί από εμάς είμαστε εξοικειωμένοι με τις αλλεργίες, ξέρατε όμως ότι αυτές μπορούν να επηρεάσουν και το κατοικίδιό μας; Ναι! Τα ζώα μπορούν να έχουν αλλεργίες όπως εμείς.   Σύμφωνα με έρευνες περίπου το 10% των σκύλων θα εμφανίσουν εποχική αλλεργία έστω για μία φορά στη ζωή τους. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα αποτελούν ο έντονος κνησμός, το γλείψιμο, η αυξημένη αυτοπεριποίηση κυρίως στις γάτες, το φτέρνισμα, ο βήχας, η έντονη δακρύρροια, τα δερματικά εξανθήματα και οι ωτίτιδες.
Για να αποφύγετε τυχόν ανεπιθύμητες καταστάσεις, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το κατοικίδιό σας ώστε να αισθανθεί όσο λιγότερη ενόχληση γίνεται.

  • Αποφύγετε τον περίπατο πολύ νωρίς το πρωί ή πολύ αργά το απόγευμα που τα επίπεδα γύρης είναι υψηλότερα.
  • Αποφύγετε τα πολύ ανθισμένα πάρκα και προτιμήστε πάρκα μόνο με χώμα.
  • Ξεπλένετε τις πατούσες και το σώμα του σκύλου σας με ένα βρεγμένο πανί για να αφαιρέσετε τυχόν αλλεργιογόνα από τη γούνα του.

TIP

Και για την όμορφη περίοδο του Πάσχα…

Τα τετράποδα μέλη της οικογένειας ενθουσιάζονται όπως και εμείς. Ωστόσο για να αποφύγουμε επείγουσες επισκέψεις στον κτηνίατρο θα πρέπει να μην ξεχνάμε να αποφεύγουμε τα πολύ λιπαρά φαγητά και τα κόκκαλα , τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε γαστρεντερικές διαταραχές ακόμα και έμφραξη.

Τέλος για τους φίλους μας που υποφέρουν από κροτοφοβία, καλό θα είναι την ημέρα της Ανάστασης να φροντίσουμε να βρίσκονται σε ασφαλείς χώρους  ώστε τα πυροτεχνήματα να μην τους οδηγήσουν σε απρόβλεπτες αντιδράσεις και βάλουν τη ζωή τους σε κίνδυνο.

b2b.peifasyn.gr