Μεταβολικό σύνδρομο

ΟΡΙΣΜΟΣ – ΑΙΤΙΑ

Το μεταβολικό σύνδρομο είναι μια  νοσολογική κατάσταση -οντότητα που οφείλεται στην παχυσαρκία, στην υπέρταση, στον σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ και στη δυσλιπιδαιμία, όταν συνυπάρχουν στο ίδιο άτομο. Ονομάζεται ακόμα σύνδρομο Χ , σύνδρομο ινσουλινοαντίστασης , πολυμεταβολικό σύνδρομο, θανατηφόρο κουαρτέτο. Πρόκειται λοιπόν για ένα παγόβουνο με 4 κορυφές που μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιαγγειακές παθήσεις. Όταν ένα άτομο έχει τουλάχιστον 3 από τα στοιχεία που προαναφέραμε , αυξάνονται σημαντικά οι πιθανότητες για καρδιακά προβλήματα, εγκεφαλικά επεισόδια. Η διαταραχή στην οποία οφείλεται το μεταβολικό σύνδρομο είναι η ινσουλινοαντίσταση των ιστών & μυών του ήπατος και του λιπώδους ιστού, με άλλα λόγια η μειονεκτική δράση της ενδογενούς ινσουλίνης σε αυτά τα όργανα.

Οι αιτίες μεταβολικού συνδρόμου είναι :

 • Παχυσαρκία κεντρικού τύπου
 • Κληρονομικότητα
 • Μειωμένη άσκηση-καθιστική ζωή
 • Αυξημένη διατροφική πρόσληψη θερμίδων, κυρίως λιπαρών
 • Αύξηση ηλικίας
 • Κάπνισμα- άγχος

Τα κριτήρια – προϋποθέσεις του συνδρόμου είναι :

 1. Περίμετρος μέσης >100cm (άντρες), >90cm(γυναίκες)
 2. Αρτηριακή πίεση: συστολική> 130mmhg, διαστολική >85mmhg
 3. HDL <90mg/dl
 4. Τριγλυκερίδια >150mg/dl
 5. Γλυκόζη νηστείας >110mg/dl

Μιλήσαμε προηγουμένως για παχυσαρκία κεντρικού τύπου. Τι είναι όμως ; Πρόκειται για την παχυσαρκία που χαρακτηρίζεται από μεγάλη εναπόθεση λίπους στην κοιλιά και ιδίως ενδοκοιλιακά. Το σύνδρομο αυτό όπως καταλαβαίνουμε, εμφανίζουν συχνά οι υπερτασικοί, οι διαβητικοί, οι δυσλιπιδαιμικοί.

Στις ΗΠΑ το 25% των ενηλίκων αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα αλλά και σε πολλές χώρες της Ευρώπης το ποσοστό κυμαίνεται στο 15-20%.

Μεταβολικό Σύνδρομο:

 • Υπερινσουλιναιμία
 • Υπέρταση
 • Κεντρική παχυσαρκία
 • Δυσλιπιδαιμία

Επίσης υπολογίζεται ότι σε 10 χρόνια , 300 εκατομμύρια άνθρωποι  θα έχουν παχυσαρκία & σακχαρώδη διαβήτη  και αυτό συνεπάγεται  40% αύξηση της συχνότητας του μεταβολικού συνδρόμου.

Συμπτώματα-Αντιμετώπιση

Λίγο πολύ αναφερθήκαμε στα συμπτώματα εξαιτίας του συνδρόμου αυτού εφόσον το μεταβολικό σύνδρομο σχετίζεται άμεσα με σάκχαρο , υπέρταση, παχυσαρκία , αυξημένη χοληστερόλη , εύκολα κατανοούμε πως οι καταστάσεις αυτές αποτελούν ένα ντόμινο που δυσκολεύει τις συνθήκες ζωής του νοσούντος. Σαφέστατα μπορεί να προκύψουν επιμέρους σοβαρές παθήσεις όπως έμφραγμα μυοκαρδίου, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και φυσικά σε ορισμένες περιπτώσεις και ο θάνατος. Επιπλέον το παχύσαρκο άτομο αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα στην καθημερινότητα και σε συνδυασμό με τις άλλες παθήσεις έχει έντονες κοινωνικές συνέπειες και δυσκολίες στις δραστηριότητές του.

Για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση αυτή πρέπει να ακολουθήσουν οι ασθενείς :

 • Σωστή υγιεινή διατροφή
 • Απώλεια βάρους
 • Άσκηση, εκγύμναση, περπάτημα
 • Χρήση αντιδιαβητικών, αντιυπερτασικών, αντιλιπιδαιμικών

Απαιτείται ο ασθενής να δώσει πρωταρχικό λόγο στη σωστή  διατροφή. Να τρέφεται με λιγότερα λιπαρά, λιγότερο ζάχαρη και αλάτι. Αποφυγή αλκοολούχων ποτών , πρόσληψη φυτικών ινών που εξασφαλίζουν σωματική υγεία. Επιπροσθέτως να αυξήσει τις καθημερινές του δραστηριότητες , να γυμνάζεται, να περπατά, να στρεσάρεται λιγότερο. Φάρμακα για διαβήτη, υπέρταση, υπερλιπιδαιμία θα του χορηγηθούν από τον ιατρό του. Είναι χρήσιμα και φάρμακα-παραφάρμακα που βοηθούν και επιτείνουν την απώλεια βάρους. Σε αυτό το σημείο , όπως και στις αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί να συνδράμει και ο φαρμακοποιός μας, ως σύμβουλος υγείας. Όταν αποφασίσουμε να τρεφόμαστε υγιεινά , να ασκούμαστε , να δίνουμε χωροχρόνο στον εαυτό μας , τότε σαφώς θα εξασφαλίσουμε σωματική  και ψυχική υγεία που είναι άλλωστε το προσδοκώμενο. Τέλος, να διακοπεί το κάπνισμα διότι επιδεινώνει τις συνέπειες του μεταβολικού συνδρόμου.

b2b.peifasyn.gr