Κατοικίδια κουνέλια

ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ ΚΟΥΝΕΛΙΑ

Τα τελευταία χρόνια τα ζώα που περνούν ένα μέρος της ημέρας τους σ’ ένα κλουβί αποτελούν πιο εύκολη επιλογή για τους ιδιοκτήτες, ειδικά για αυτούς που λείπουν πολλές ώρες από το σπίτι.

Τα κουνέλια είναι εξαιρετικά κατοικίδια καθώς διαθέτουν γλυκύτητα και ενδιαφέρουσα ιδιοσυγκρασία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι και τα πιο εύκολα.

Η καθαριότητα του κλουβιού, η άσκηση και ο χρόνος για παιχνίδι και η κοινωνικοποίηση αποτελούν καθημερινές υποχρεώσεις.

 

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το φαγητό που θα προσφέρουμε σε αυτό το μικρό πλάσμα είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για την υγεία και τη μακροζωία του.

Τον σημαντικότερο ρόλο στη δίαιτα των κουνελιών έχουν οι φυτικές ίνες. Το χορτάρι θα πρέπει να προσφέρεται σε απεριόριστες ποσότητες κάθε μέρα γιατί είναι το βασικότερο στοιχείο στη διατροφή τους. Τα φρέσκα φυλλώδη λαχανικά μπορούν επίσης να δίνονται σε εβδομαδιαία βάση σε μικρές ποσότητες. Καλές επιλογές αποτελούν το σγουρό μαρούλι, τα ραδίκια, τα αντίδια, ο άνηθος, ο μαϊντανός, η πράσινη πιπεριά. Αντίθετα λαχανικά όπως το καρότο και το παντζάρι θα πρέπει να αποφεύγονται γιατί είναι πλούσια σε ζάχαρη.

Τα φρούτα θα πρέπει να δίνονται σαν επιβράβευση σε πολύ μικρές ποσότητες και όχι συχνά, ενώ θα πρέπει και εδώ να αποφεύγονται αυτά που έχουν πολύ ζάχαρη. Το μήλο, το βατόμουρο, η φράουλα, το αχλάδι και οι φλούδες από το πεπόνι και το καρπούζι είναι καλές επιλογές.

Η ξηρά τροφή τύπου pellet πρέπει να δίνεται συμπληρωματικά με τα χόρτα και να αποτελεί μόλις το 20% της διατροφής του, καθώς σε μεγαλύτερες ποσότητες αποτελεί την κύρια αιτία παχυσαρκίας του κουνελιού.

Τέλος, το νερό θα πρέπει να είναι πάντα διαθέσιμο και να ανανεώνεται καθημερινά.

 

ΣΤΕΓΑΣΗ

Η αντίληψη που υπάρχει από πολλούς ότι τα κουνέλια μπορούν να ζήσουν όλη τους τη ζωή στο κλουβί είναι μύθος. Αυτά τα πλάσματα χρειάζονται έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο εσωτερικό του σπιτιού που θα τους επιτρέπει να κρύβονται για να ηρεμούν και να ξεκουράζονται χωρίς όμως να είναι απομονωμένα για πολύ ώρα και αυτό γιατί πρόκειται για πολύ κοινωνικά ζώα που απαιτούν αλληλεπίδραση με τους γύρω τους και καθημερινή άσκηση.

Μια καλή επιλογή είναι ένα πάρκο κατοικιδίων ή ένα ευρύχωρο και άνετο κλουβί που θα τους επιτρέπει να μπορούν εύκολα να ξαπλώσουν ή να στέκονται στα πίσω τους πόδια με τα αυτιά τους όρθια. Βασική προυπόθεση επίσης είναι να χωράει το μπολ με το νερό και το φαγητό τους καθώς και ένα μέρος που θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν ως ‘’τουαλέτα’’ και θα περιέχει πεπιεσμένο χαρτί ή ξύλο μαζί με χορτάρι.

 

ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Τα κουνέλια είναι από τα ζώα που βαριούνται εύκολα και μπορούν να γίνουν μεγάλος μπελάς, μασώντας ότι βρουν μπροστά τους και καταστρέφοντάς το. Γι’ αυτόν τον λόγο θα πρέπει καθημερινά να ασκούνται για αρκετές ώρες εκτός του κλουβιού. Απλά κουτιά από χαρτόνι, σωλήνες από χαρτί κουζίνας καθώς και πλαστικά παιχνίδια μωρών αποτελούν ασφαλή και ταυτόχρονα διασκεδαστική απασχόληση. Αν το χαρτί κρύβει και μια μικρή ποσότητα λαχανικών ή φρούτων θα τα κρατήσει αρκετή ώρα απασχολημένα.

Τα κουνέλια είναι έξυπνα ζώα και γι’ αυτό μπορούν να εκπαιδευτούν εύκολα, όπως τα σκυλιά. Η εκπαίδευσή τους αποτελεί επίσης έναν πολύ καλό τρόπο διασκέδασης και σύσφιξης της σχέσης τους με τον ιδιοκτήτη.

Η απόκτηση ενός κουνελιού δεν παύει να αποτελεί μεγάλη δέσμευση για όλη την οικογένεια. Είναι ένα ζώο με ιδιαίτερες ανάγκες που θα μας συντροφεύει για τα επόμενα δέκα χρόνια της ζωής μας. Γι’ αυτό εάν θέλουμε να το κρατήσουμε υγιές και ευτυχισμένο θα πρέπει να φροντίσουμε πρώτα να ενημερωθούμε για τις ιδιαίτερες ανάγκες του και να προετοιμάσουμε κατάλληλα τον χώρο για την άφιξή του.

 

Tip

Τα κουνέλια στη φύση είναι θηράματα και τρομάζουν πολύ έυκολα από ξαφνικές κινήσεις ή δυνατούς θορύβους, γι’ αυτό και δεν είναι κατάλληλα κατοικίδια για οικογένειες με πολύ μικρά παιδιά.

 

Λαγάνη Μαρία

Κτηνίατρος DVM, MSc

b2b.peifasyn.gr