Ινομυώματα μήτρας

Τι είναι τα ινομυώματα της μήτρας 

Τα ινομυώματα της μήτρας είναι όγκοι που αναπτύσσονται στο τοίχωμα της μήτρας. Ευτυχώς, σχεδόν όλα τα ινομυώματα είναι μη καρκινικά.

Ποιος είναι πιο πιθανό να αναπτύξει ινομυώματα;

Αυτή η κατάσταση επηρεάζει έως και το 50% των γυναικών.

Ωστόσο, τα ινομυώματα είναι πιο συνηθισμένα στις γυναίκες στην δεκαετία των ’30 και των ’40.

Ορισμένες μελέτες έχουν επίσης διαπιστώσει ότι τα ινομυώματα είναι πιο διαδεδομένα στις αφροαμερικανικές γυναίκες και σε εκείνες με οικογενειακό ιστορικό της πάθησης.

Ποια είναι τα συμπτώματα των ινομυωμάτων

Τα συμπτώματα των ινομυωμάτων της μήτρας ποικίλλουν από άτομο σε άτομο. Ο πυελικός πόνος, η βαριά αιμορραγία κατά τη διάρκεια των περιόδων, η συχνή ούρηση, το φούσκωμα, ο πόνος στη μέση και ο πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή είναι όλα κοινά σημάδια αυτής της κατάστασης.

Πως διαγιγνώσκονται τα ινομυώματα

Μπορείτε να ξέρετε με βεβαιότητα αν έχετε ινομυώματα με πυελική εξέταση. Μπορεί να υποβληθείτε σε υπερηχογράφημα ή ακόμη σε MRI αν απαιτηθεί , ώστε να μπορέσουμε να έχουμε μια λεπτομερή εικόνα της μήτρας και της περιοχής της πυέλου σας.

Μπορούν τα ινομυώματα να μετατραπούν σε καρκίνο;

Τα ινομυώματα πολύ σπάνια γίνονται καρκινικά. Λιγότερες από μία σε κάθε

1.000 γυναίκες θα αναπτύξουν ένα καρκινικό ινομύωμα. Η τρέχουσα έρευνα δείχνει ότι τα ινομυώματα δεν αυξάνουν ούτε τον κίνδυνο καρκίνου.

Τι προκαλεί τα ινομυώματα στις γυναίκες;

Ενώ δεν γνωρίζουμε την ακριβή αιτία των ινομυωμάτων, υποψιαζόμαστε ότι τα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης αυτών των αναπτύξεων. Τα ινομυώματα μπορεί επίσης να έχουν γενετικές αιτίες.

Ποιοι είναι οι τύποι ινομυωμάτων;

Τα ινομυώματα ταξινομούνται με βάση τη θέση τους στη μήτρα. Μπορεί να ασχολείστε με οποιονδήποτε από αυτούς τους τέσσερις τύπους ινομυωμάτων:

Υποορογόνια: Τα υποορογόνια ινομυώματα

αναπτύσσονται στο εξωτερικό του τοιχώματος της μήτρας.

Υποβλεννογόνια: Αυτά τα ινομυώματα αναπτύσσονται κάτω από τον ιστό της μήτρας και μερικές φορές μπορούν να εισέλθουν στην κοιλότητα της μήτρας.

Ενδοτοιχωματικά: Τα ενδοτοιχωματικά ινομυώματα αναπτύσσονται μέσα στο τοίχωμα της μήτρας

Μισχωτά: Αυτός ο τύπος ινομυώματος αναπτύσσεται σε μίσχους που συνδέονται με το τοίχωμα της μήτρας.

Υπάρχουν τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγω;

Αν και δεν είμαστε ακόμα σίγουροι ποια τρόφιμα προκαλούν την ανάπτυξη των ινομυωμάτων, έχουμε δει συνδέσεις μεταξύ της κατανάλωσης πολλών ζαμπόν και κόκκινου κρέατος και του κινδύνου ανάπτυξης ινομυωμάτων.

Πόσο επώδυνα είναι τα ινομυώματα;

Οι περισσότερες γυναίκες με ινομυώματα βιώνουν λίγα έως καθόλου συμπτώματα. Ωστόσο, οι ασθενείς μπορεί περιστασιακά να εμφανίσουν πόνο σε ινομυώματα. Οι ασθενείς μας συνήθως περιγράφουν τον πόνο ως μια πίεση και αίσθημα βάρους στην περιοχή της πυέλου.

Τι γίνεται αν είμαι έγκυος;

Τα ινομυώματα δεν τείνουν να αποτελούν κίνδυνο για την εγκυμοσύνη.

Οι περισσότερες γυναίκες μπορούν ακόμα να μείνουν με επιτυχία έγκυες παρά τα ινομυώματα. Ωστόσο, μπορεί να διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών, όπως η συχνότητα  αυτόματης αποβολής είναι αυξημένη σε ασθενείς με ινομυώματα της μήτρας, ο τοκετός με καισαρική τομή, η πιθανότητα ανώμαλης προβολής εμβρύου π.χ. ισχιακής και ο πρόωρος τοκετός.

Μπορούν τα ινομυώματα να προκαλέσουν στειρότητα;

Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, τα ινομυώματα δεν προκαλούν στειρότητα. Ωστόσο, μπορούν να κάνουν τη σύλληψη πιο δύσκολη καθώς μπορεί να μπλοκάρουν τις σάλπιγγες ή/και να ελαχιστοποιήσουν τον χώρο μέσα στη μήτρα.

Πότε πρέπει να αναζητήσω θεραπεία για τα ινομυώματα;

Δεν χρειάζεται να αναζητήσετε θεραπεία για ινομυώματα, εκτός εάν έχετε παρατηρήσει δυσφορία ή επώδυνα συμπτώματα ή διαταραχές στην έμμηνο ρύση. Πολλοί ασθενείς δεν εμφανίζουν καθόλου συμπτώματα.

Τι είδους θεραπευτικές επιλογές υπάρχουν;

Αν και η αιτία των ινομυωμάτων είναι ασαφής, έχουμε πολλές επιλογές θεραπείας για την επιτυχή αφαίρεση των ινομυωμάτων. Μπορούμε να συνταγογραφήσουμε φάρμακα ή να προτείνουμε μια χειρουργική διαδικασία για την εξάλειψη του πόνου και της δυσφορίας.

Ακολουθεί μια σύντομη επισκόπηση των θεραπειών που υπάρχουν :

Η ελάχιστα επεμβατική λαπαροσκόπηση – Λαπαροσκοπική χειρουργική ή λαπαροσκόπηση, είναι μια διαδικασία που τοποθετεί κάμερα οπτικών ινών μέσω μιας μικρής τομής που γίνεται στον ομφαλό της γυναίκας ασθενούς. Μόλις εισέλθει, η κάμερα μπορεί να ανιχνεύσει διεξοδικά την παρουσία οποιωνδήποτε κύστεων, ινομυωμάτων, συμφύσεων ή βλαβών στα αναπαραγωγικά όργανα και να επιτρέψει στον θεράπων ιατρό σας να δημιουργήσει  ένα άμεσο σχέδιο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Φαρμακευτική αγωγή: μπορούν να χρησιμοποιηθούν φάρμακα για να συρρικνωθούν τα ινομυώματα ή να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τον πόνο μέχρι τη χειρουργική επέμβαση. Όλα αυτά κατόπιν σχετικής οδηγίας του θεράποντος ιατρού σας.

Ινομυωματεκτομή: Αυτή η διαδικασία μας επιτρέπει να αφαιρέσουμε τα ινομυώματα από το τοίχωμα της μήτρας. Ενδέχεται να επιτευχθεί μια πλήρη ή μερική αφαίρεση του ινομυώματος .

Εμβολισμός της αρτηρίας της μήτρας: Αυτή η διαδικασία γίνεται από ακτινολόγους και όχι από ειδικούς αναπαραγωγικής χειρουργικής. Ως εκ τούτου, δεν συνιστούμε αυτή τη διαδικασία για όποια θέλει να διατηρήσει τη γονιμότητά της τώρα ή στο μέλλον.

Υστερεκτομή: Αυτή είναι μια ακραία διαδικασία που δεν συνιστούμε ή δεν εκτελούμε. Ωστόσο, θα πρέπει να εξετάσετε αυτή τη διαδικασία κυρίως μόνο εάν δεν επιθυμείτε να αποκτήσετε άλλα παιδιά.

Είναι επώδυνη η θεραπεία;

Η θεραπεία για τα ινομυώματα δεν πρέπει να είναι επώδυνη. Ενώ μπορεί να έχετε κάποιο αίσθημα τάσης και δυσφορίας ενώ αναρρώνετε από μια υστερεκτομή, δεν πρέπει να νοιώσετε σημαντικό πόνο.

Πότε μπορώ να επιστρέψω στην εργασία;

Η ανάρρωση θα ποικίλει ανάλογα με τη θεραπεία που κρίνετε καλύτερη για εσάς. Τα πλεονεκτήματα της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής επέμβασης δηλ. λαπαροσκοπικής ινομυωματεκτομής είναι αδιαμφισβήτητα τόσο στον χρόνο ανάρρωσης όσο και στον ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο.

Η επέμβαση μπορεί να απαιτήσει λίγες ημέρες ανάπαυσης.

Μπορούν τα ινομυώματα να επανεμφανιστούν;

Τα ινομυώματα μπορεί τελικά να αναπτυχθούν ξανά μετά τη θεραπεία. Ο μόνος τρόπος για να διασφαλίσετε ότι θα μείνετε απαλλαγμένοι οριστικά  από ινομυώματα στο μέλλον είναι με την αφαίρεση της μήτρας, αλλά αυτό είναι ένα ακραίο μέτρο.

 

Μουτούσης Νικόλαος

Γυναικολόγος-Μαιευτήρας

b2b.peifasyn.gr