Η Μαύρη Σοκολάτα στη Διατροφή μας

Η μαύρη σοκολάτα, αν και δεν είναι τόσο δημοφιλής όσο η σοκολάτα γάλακτος, έχει προκαλέσει αρκετό ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για ένα τρόφιμο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικές ουσίες, με αρκετές όμως θερμίδες και λιπαρά. Τα 100 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας με 70% κακάο περιέχουν 535 θερμίδες, 37.5 γρ. λιπαρών  8.9 γρ. πρωτεΐνης και 32  γρ. υδατανθράκων (από τα οποία 26 γρ. απλά σάκχαρα).

Το κύριο συστατικό της μαύρης σοκολάτας είναι η κακαόμαζα. Όσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα σε κακάο, τόσο λιγότερη ζάχαρη περιέχει. Επιλέγοντας λοιπόν μαύρη σοκολάτα με 70% ή 80% περιεκτικότητα σε κακάο, θα καταναλώσουμε λιγότερη ζάχαρη σε σχέση με μία σοκολάτα που έχει περιεκτικότητα 50%. Ο γλυκαιμικός δείκτης  (τιμή που μας δείχνει πόσο αυξάνεται η γλυκόζη στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου σε σχέση με την αύξηση που προκαλεί η κατανάλωση λευκού ψωμιού ή γλυκόζης) για τη μαύρη σοκολάτα είναι χαμηλός. Έτσι, η κατανάλωση της μαύρης σοκολάτας με μέτρο δεν αυξάνει πάρα πολύ τη γλυκόζη στο αίμα.

Η σοκολάτα είναι ένα τρόφιμο με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Ωστόσο, τα κυριότερα λιπαρά οξέα της είναι το ελαϊκό οξύ (μονοακόρεστο), το λινελαϊκό (πολυακόρεστο), το στεατικό (κορεσμένο) και το παλμιτικό (κορεσμένο). Έτσι, φαίνεται πως η αναλογία των λιπαρών οξέων της σοκολάτας δεν επηρεάζει αρνητικά τα λιπίδια του αίματος, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως  η μαύρη σοκολάτα δεν περιέχει χοληστερόλη.

Από την άλλη πλευρά, πρέπει να τονιστεί πως η μαύρη σοκολάτα αποδίδει θερμίδες λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε λιπαρά και ζάχαρη. Έτσι, η μεγάλη κατανάλωση θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους.

Η μαύρη σοκολάτα περιέχει μεγάλη ποσότητα σε πολυφαινόλες (αντιοξειδωτικές ουσίες), όπως και το πράσινο τσάι και το κρασί. Οι πολυφαινόλες εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες του οξυγόνου (που δημιουργούνται από τον φυσιολογικό μεταβολισμό και δημιουργούν βλάβες στην επιφάνεια των κυττάρων) και με αυτό τον τρόπο συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης αθηροσκλήρυνσης και καρδιαγγειακών παθήσεων. Μελέτες δείχνουν ότι η μαύρη σοκολάτα προστατεύει από τη συσσώρευση της χοληστερόλης στα αιμοφόρα αγγεία, βελτιώνει τη ροή του αίματος και μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης σε άτομα με υπέρταση.  Άλλωστε, το κακάο και η μαύρη σοκολάτα λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε φλαβονοειδή φαίνεται να έχουν θετική επίδραση στη γνωστική λειτουργία και τη νευροπλαστικότητα σε νεαρούς ενήλικες, αλλά και προστατευτική δράση στα μάτια έναντι της βλαβερής υπεριώδους ακτινοβολίας.

Ακόμη, η μαύρη σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο φαίνεται να αυξάνει την παραγωγή λιπαρών οξέων βραχείας αλύσου και να μειώνει το αίσθημα της πείνας, ενώ σε πειράματα σε διαβητικά ποντίκια φαίνεται να επιδρά και να βελτιώνει τη διαμόρφωση του εντερικού μικροβιώματος.

Η μαύρη σοκολάτα περιέχει αρκετά μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως σίδηρο, μαγνήσιο, χαλκό, μαγγάνιο, κάλιο, φώσφορο, ψευδάργυρο και σελήνιο. Όμως, αξίζει να σημειωθεί πως σε έρευνα που διεξήγαγε το Consumer Reports, τα αποτελέσματα της οποίας ανακοινώθηκαν το 2023, πολλές μάρκες μαύρης σοκολάτας βρέθηκαν να περιέχουν  κάδμιο και μόλυβδο, δηλαδή δύο βαρέα μέταλλα που όταν καταναλώνονται σε μεγάλη ποσότητα μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας, ειδικά σε εγκύους και μικρά παιδιά.

Τέλος, η μαύρη σοκολάτα περιέχει καφεΐνη και αν καταναλώνεται σε μεγάλη ποσότητα, μπορεί σε ορισμένους ανθρώπους να επηρεάσει τον ύπνο και να προκαλέσει νευρικότητα. Ακόμη, υπάρχουν αναφορές που συσχετίζουν τη σοκολάτα με την πρόκληση ημικρανιών, ενώ τα άτομα με γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση ή γαστρίτιδα πρέπει να την αποφεύγουν.

Από όλα τα παραπάνω, καταλαβαίνουμε πως η μαύρη σοκολάτα είναι πλούσια σε ουσίες που σχετίζονται με οφέλη στην υγεία (σχετικά με το καρδιαγγειακό σύστημα, τη γνωστική λειτουργία, την εντερική χλωρίδα, κτλ), αλλά η κατανάλωσή της καλό είναι να γίνεται σε μικρές ποσότητες και ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής!

b2b.peifasyn.gr