Η διατροφική αξία της σούπας και οι σωστοί συνδυασμοί

Η διατροφική αξία της σούπας και οι σωστοί συνδυασμοί

Μαρία Δεσινιώτη 

Διαιτολόγος Διατροφολόγος

MSc στην Αθλητική Διατροφή

 

Η σούπα είναι ένα γεύμα που προτιμούμε κυρίως κατά τη χειμερινή περίοδο είτε ως ορεκτικό είτε ως κυρίως γεύμα. Στο συγκεκριμένο άρθρο δεν θα επικεντρωθούμε στα τόσα διαφορετικά είδη σούπας που υπάρχουν αλλά στο πώς μπορούμε να πετύχουμε τον συνδυασμό σούπας, που θα μας δώσει όλα τα  απαραίτητα μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά στοιχεία που χρειαζόμαστε με τις λιγότερες δυνατές θερμίδες και τα λιγότερα μη θρεπτικά συστατικά.

Λίπος

Κάθε σούπα για να γίνει χρειάζεται μια λιπαρή ουσία. Εμείς πρέπει να αποφύγουμε τη χρήση βουτύρου, κρέμας γάλακτος, μπεσαμέλ που περιέχουν κορεσμένο λίπος και να τα αντικαταστήσουμε με εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, το οποίο περιέχει καλά λιπαρά. Επίσης αντί για κρέμα γάλακτος μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φυτικό γάλα ή γάλα με χαμηλά λιπαρά.

Πρωτεΐνες

Οι σούπες με κοτόπουλο, ψάρι ή κόκκινο κρέας όπως π.χ. μοσχάρι περιέχουν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας. Ενώ οι σούπες με όσπρια όπως π.χ. οι φακές περιέχουν πρωτεΐνη χαμηλής βιολογικής αξίας. Μπορούμε να κάνουμε τις σούπες με πρωτεΐνη χαμηλής βιολογικής αξίας να αποκτήσουν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, κάνοντας τους σωστούς συνδυασμούς. Αυτό γίνεται συνδυάζοντας τα όσπρια με κάποια μορφή υδατάνθρακα , όπως π.χ. φακές με ρύζι ή με κάποιο γαλακτοκομικό όπως π.χ. ρεβίθια με τυρί.

Υδατάνθρακες

Το κύριο μακροθρεπτικό συστατικό που περιέχεται στη σούπα είναι ο υδατάνθρακας με τη μορφή λαχανικών τις περισσότερες φορές και κάποιες φορές με τη μορφή πατάτας, ρυζιού ή ζυμαρικών. Προτιμούμε την προσθήκη μεγαλύτερης ποσότητας λαχανικών και μικρότερης ποσότητας πατάτας, ρυζιού ή ζυμαρικών λόγω της μεγαλύτερης περιεκτικότητας των λαχανικών σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά και λόγω της χαμηλής τους θερμιδικής αξίας.

Φυτικές Ίνες

Οι σούπες είναι πολύ καλή πηγή φυτικών ινών λόγω της μεγάλης τους περιεκτικότητας σε λαχανικά και αποτελούν ιδανική επιλογή για την καλύτερη λειτουργία του εντέρου, συμβάλλοντας θετικά στη διαδικασία της πέψης και αυξάνοντας τον κορεσμό.

Αντιοξειδωτικά

Οι σούπες επίσης λόγω της μεγάλης τους περιεκτικότητας σε λαχανικά αποτελούν  πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών τα οποία προστατεύουν τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες ευθύνονται για την εμφάνιση διάφορων χρόνιων νοσημάτων.

Ενυδάτωση

Το μεγαλύτερο μέρος της κάθε σούπας αποτελείται από νερό. Η ποσότητα του νερού μπορεί να φτάσει μέχρι και το 80% του όγκου της, κάτι το οποίο συμβάλλει σημαντικά στην ενυδάτωση του οργανισμού.

Θερμιδική αξία

Οι σούπες συνήθως έχουν χαμηλή θερμιδική αξία. Μία σούπα λαχανικών περιέχει περίπου 100-200 θερμίδες. Εάν προσθέσουμε αμυλούχα τρόφιμα όπως πατάτες ή ρύζι αυξάνεται η θερμιδική της αξία,  όπως και αν προσθέσουμε μεγάλη ποσότητα λιπαρών π.χ. ελαιόλαδο ή κρέμα γάλακτος.

Η σούπα ως πλήρες γεύμα

Η σούπα μπορεί να αποτελέσει ένα πλήρες γεύμα εάν περιέχει τη γνωστή ως ‘’τριάδα’’ από μακροθρεπτικά, δηλαδή ένα είδος πρωτεΐνης (μοσχάρι, κοτόπουλο, ψάρι, αυγό, τυρί ή γάλα), ένα είδος υδατάνθρακα (λαχανικά, πατάτες, ρύζι, ζυμαρικά) και ένα είδος λίπους (ελαιόλαδο, βούτυρο, κρέμα γάλακτος) και να μας παρέχει έτσι όλα τα απαραίτητα  μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

 

b2b.peifasyn.gr