Η άνοιξη έχει τις ομορφιές της αλλά και τις αλλεργίες της

Η άνοιξη έχει τις ομορφιές της αλλά και τις αλλεργίες της…

 

Ένας  δύσκολος χειμώνας πέρασε και η άνοιξη είναι επιτέλους εδώ! Η μέρα μεγαλώνει, η θερμοκρασία ανεβαίνει, τα λουλούδια ανθίζουν….!!Αυτό το τελευταίο όμως, δεν είναι πάντα για όλους ευχάριστο!! Αναφερόμαστε φυσικά στην εμφάνιση της εποχικής αλλεργίας που προκαλείται από την ανθοφορία!

Με τον όρο “αλλεργία” εννοούμε την αντίδραση του οργανισμού σε εξωτερικά ερεθίσματα που ονομάζονται “αλλεργιογόνα». Αυτά μπορεί να είναι διάφορες τροφές, φάρμακα, σκόνη, ακάρεα, τρίχες ζώων και στην προκειμένη περίπτωση η γύρη διαφόρων φυτών .Η γύρη είναι μία πολύ ελαφριά, μικροσκοπική ουσία που αιωρείται και μεταφέρεται εύκολα με τον αέρα. Η επαφή με αυτά τα αλλεργιογόνα λοιπόν, μέσω της αναπνοής ή μέσω της άμεσης επαφής με το δέρμα και τους βλεννογόνους, προκαλεί την αντίδραση του οργανισμού και την απελευθέρωση μιας συγκεκριμένης ουσίας, της ισταμίνης. Η ισταμίνη τελικά, προκαλεί τα διάφορα συμπτώματα. Η εκδήλωση μιας αλλεργίας λόγω της γύρης μπορεί να γίνει αντιληπτή, με διάφορους τρόπους:

-ως αλλεργική ρινίτιδα με φτάρνισμα, κνησμό στη μύτη, καταρροή ή/και μπούκωμα

-ως αλλεργική επιπεφυκίτιδα με κνησμό στα μάτια, ερυθρότητα, δακρύρροια, οίδημα(πρήξιμο)βλεφάρων

-ως αλλεργικό άσθμα, με βήχα και δύσπνοια

Πολλές φορές τα παραπάνω συμπτώματα, μπορεί να συνυπάρχουν και ταυτόχρονα, δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο την καθημερινότητα του αλλεργικού ατόμου. Το αν τελικά, ένα άτομο, θα εμφανίσει κάποια από τις παραπάνω αλλεργίες, δεν μπορεί να προβλεφθεί. Είναι πιθανόν ο οργανισμός να έρχεται, επί χρόνια, σε επαφή με κάποιο αλλεργιογόνο και να μην εμφανίζει συμπτώματα, ενώ κάποια στιγμή, χωρίς προειδοποίηση, εμφανίζεται η υπερευαισθησία  και εκδηλώνεται η αλλεργία.

Ανάλογα με την ένταση των συμπτωμάτων, έχουμε και την κατηγοριοποίηση σε ήπια ή σοβαρή αλλεργία.

Η αντιμετώπιση της αλλεργικής ρινίτιδας γίνεται συνήθως με αντιϊσταμινικά δισκία χορηγούμενα από το στόμα, ή/και με ρινικά σπρέϊ.

Η αντιμετώπιση της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας γίνεται, ομοίως:

-με αντιϊσταμινικά δισκία

-με τη χρήση οφθαλμικών σταγόνων με φαρμακευτική ουσία, για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά ο κνησμός και η δακρύρροια

-με τη χρήση τεχνητών δακρύων για επαρκή ενυδάτωση του οφθαλμού

-με κρύες κομπρέσες για να αντιμετωπιστεί το οίδημα και το αίσθημα καύσου

Επισημαίνεται, η χρήση του κολλυρίου να γίνεται με προσοχή, να μην ακουμπά στα χέρια ή στα μάτια, για να μην επιμολύνεται. Επίσης οι χρήστες φακών επαφής θα πρέπει να ελέγχουν αν το κολλύριο που τους χορηγήθηκε είναι συμβατό με την ταυτόχρονη χρήση των φακών τους.

Τι μπορούμε, όμως, να κάνουμε για να προλάβουμε, ίσως, την εμφάνιση μιας αλλεργίας;

Στις απλές καθημερινές μας συνήθειες δεν πρέπει να ξεχνάμε:

-τον καλό αερισμό και καθαρισμό των κλινοσκεπασμάτων και του σπιτιού(όταν δεν φυσάει)

-αντίθετα, όταν φυσάει και η γύρη αιωρείται, κλείνουμε ερμητικά το σπίτι

-καλή έκπλυση της μύτης, με καθημερινή χρήση φυσιολογικού ορού. Η προληπτική χρήση,  θα μειώσει τη συγκέντρωση του αλλεργιογόνου στη ρινική κοιλότητα, οπότε θα μειωθούν ενδεχομένως η ένταση και η διάρκεια των συμπτωμάτων

-καθημερινή έκπλυση των οφθαλμών είτε με απλό φυσιολογικό ορό,  είτε προτιμότερα με τη χρήση κολλυρίων που περιέχουν υαλουρονικό οξύ. Η επαρκής ενυδάτωση των ματιών θα αυξήσει την άμυνά τους, θα μειώσει τη δακρύρροια, το αίσθημα καύσου και την ερυθρότητα.

-τακτικό πλύσιμο χεριών και αποφυγή επαφής τους, με τα μάτια ή τη μύτη.

Φυσικά, αν τα συμπτώματα, χρόνο με το χρόνο επιδεινώνονται, η επίσκεψη στον αλλεργιολόγο επιβάλλεται. Ο γιατρός ,με τα κατάλληλα tests, θα προσπαθήσει να εντοπίσει τα κυριότερα αλλεργιογόνα που ευθύνονται για τις  εκδηλώσεις αυτές και να χορηγήσει την καταλληλότερη εξατομικευμένη φαρμακευτική αγωγή.

 

Κλαίρη Παρμάκη

Φαρμακοποιός

b2b.peifasyn.gr