Διατροφή κατά την περίοδο των γιορτών!

Η περίοδος των γιορτών είναι περίοδος χαράς, ευκαιρία για οικογενειακές συγκεντρώσεις που μας βγάζουν από την καθημερινή ρουτίνα. Είναι μια περίοδος αναγκαία και αναζωογονητική!

Συνήθως, όλοι συγκεντρώνονται γύρω από ένα τραπέζι γεμάτο δελεαστικά πιάτα. Ωστόσο, αυτή η αφθονία μπορεί να αποτελέσει πρόκληση για όσους προσπαθούν να ακολουθήσουν μια ισορροπημένη διατροφή

Το «κλειδί» για να ευχαριστηθούμε την εορταστική περίοδο, χωρίς να ανησυχούμε για το σωματικό μας βάρος και την υγεία μας, είναι το μέτρο. Ακολουθώντας μερικές πρακτικές συμβουλές, μπορούμε να περάσουμε καλά, χωρίς στερήσεις.

 

1.Απολαμβάνετε το φαγητό σας και μην αποκλείετε συγκεκριμένα τρόφιμα. Όσοι περιορίζουν αυστηρά των εαυτό τους όσον αφορά στο φαγητό, όταν αρθεί ο περιορισμός αυτός (για παράδειγμα λόγω γιορτών) οδηγούνται σε υπερκατανάλωση φαγητού.

2.Μην παραλείπετε γεύματα.  Φροντίστε να διατηρήσετε τα μικρά και συχνά γεύματα (3 κύρια γεύματα και 1-2 σνακ). Μην παραλείπετε γεύματα με σκοπό να έχετε «περιθώριο» να φάτε πιο πολύ σε ένα γιορτινό γεύμα ή σε μία επίσκεψη, γιατί η τακτική αυτή οδηγεί σε υπερκατανάλωση φαγητού.

3.Δημιουργήστε ένα πλήρες γεύμα και στο γιορτινό τραπέζι !

Σε όποιο τραπέζι και να βρεθείτε, θυμηθείτε πώς στήνεται ένα πλήρες πιάτο. Χωρίστε νοητά το πιάτο σας ως εξής :  στο 1/3 του πιάτου βάλτε τη σαλάτα σας, στο 1/3 του πιάτου προσθέστε την πρωτεΐνη  (π.χ. κρέας λευκό ή κόκκινο, τυρί) και στο υπόλοιπο 1/3 προσθέστε την πηγή του υδατάνθρακά σας (π.χ. ψωμί, μακαρόνια, ρύζι, πατάτες, αλλά κι οποιοδήποτε σύνθετο τρόφιμο όπως κάποια πίτα).

4.Τρώτε όταν πεινάτε και έως ότου νιώσετε χορτάτοι. Ένας απλός κανόνας, ο οποίος όμως στις μέρες μας, και ειδικά στις γιορτές, είναι εξαιρετικά δύσκολο να ακολουθηθεί. Χρειάζεται να μάθουμε να «ακούμε» τον οργανισμό μας, να διακρίνουμε πότε η πείνα μας είναι πραγματική και πότε συναισθηματική, να αναγνωρίζουμε πότε έχουμε χορτάσει και τότε να σταματάμε. Εξίσου σημαντικό είναι να τρώμε αργά, ήρεμα, απολαμβάνοντας το γεύμα μας .

5.Μην ξεχνάτε τα λαχανικά! Μην αμελήσετε τα λαχανικά στο γιορτινό σας γεύμα. Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, αλλά επίσης  βοηθούν να χορτάσετε με λιγότερες θερμίδες.  Ιδανικά αρχίστε τα γεύματά σας με μία σαλάτα αλλά προσέξτε τις σάλτσες-ντρέσινγκ, οι οποίες εύκολα προσθέτουν θερμίδες.  

6.Σερβίρετε μία μερίδα στο πιάτο σας και μην τσιμπολογάτε από τις πιατέλες. Φροντίστε να γεμίσετε το πιάτο σας με οτιδήποτε επιλέξετε από το τραπέζι για να μην τσιμπολογάτε. Αφού απολαύσετε το πρώτο γέμισμα του πιάτου σας, κάντε ένα διάλειμμα 10-15 λεπτών. Αυτό δίνει χρόνο στο σώμα σας να αντιληφθεί τον κορεσμό, μειώνοντας πιθανώς την επιθυμία για επιπλέον φαγητό.

7.Καταναλώστε αλκοόλ, αλλά με μέτρο.  Για τα γιορτινά κοκτέιλ, σκεφτείτε ελαφρύτερες εναλλακτικές, όπως spritz με ανθρακούχο νερό ή κρασί και χρησιμοποιήστε λιγότερο αναψυκτικά με ζάχαρη.

8.Επιλέξτε αυτό που πραγματικά επιθυμείτε!

Είναι πολύ συχνό το φαινόμενο να μας κερνάνε κάτι και να το δεχόμαστε για να μην προσβάλλουμε κανέναν. Να θυμάστε πως το σώμα και η διατροφή είναι δική σας, μην αφήνετε άλλους να την επηρεάζουν !

9.Συνεχίστε το πρόγραμμα διατροφής σας !

Αν πριν τις γιορτές ακολουθούσατε κάποιο πρόγραμμα διατροφής, συνεχίστε το την επόμενη ημέρα του τραπεζιού. Ακόμα και αν έχει περισσέψει φαγητό από το γιορτινό τραπέζι, εντάξτε το κανονικά στο κυρίως γεύμα και κρατήστε σταθερά τα υπόλοιπα γεύματα.

10. Αυξήστε τη φυσική δραστηριότητα. Οι γιορτές και οι διακοπές αποτελούν ιδανική περίοδο για ασχολίες που αυξάνουν τη φυσική δραστηριότητα. Αφήστε για λίγο το αυτοκίνητο και κινηθείτε με τα πόδια. Εκμεταλλευτείτε τη γιορτινή ατμόσφαιρα και βγείτε για βόλτα με φίλους ή την οικογένεια.

11.Ξεχάστε για λίγο τη ζυγαριά !

Για να απολαύσετε πραγματικά τις γιορτές, θα ήταν καλό να αφήσετε τη ζυγαριά στην άκρη. Ακόμα και αν ανεβείτε, η ένδειξη πιθανόν να είναι εσφαλμένη λόγω αυξημένης κατανάλωσης αλατιού, λίπους και ζάχαρης.

 

Και με τα γλυκά τι γίνεται;

Η περίοδος αυτή έχει συνδυαστεί με κάποια γλυκά και αν το σπίτι δεν μυρίσει γλυκό, Χριστούγεννα δεν λέμε να νιώσουμε! Σιρόπι απ’ τα μελομακάρονα,  βούτυρο απ’ τους κουραμπιέδες, κανέλα και γαρύφαλλο από τον μπακλαβά… Επιτρέπεται να υποκύψουμε ή… να μείνουμε μόνο στη μυρωδιά;

Φυσικά, το νόημα δεν βρίσκεται στο να μην φάμε κανένα χριστουγεννιάτικο γλυκό και να περάσουμε τις γιορτές καταπιεσμένοι.

1.Πείτε όχι στη στέρηση, αντίστοιχα όμως αρνηθείτε και την υπερβολή. Αρκεστείτε σε ένα γλυκό την ημέρα, το οποίο μάλιστα όσο νωρίτερα καταναλωθεί, τόσο το καλύτερο.

2.Προτίμηση στο σπιτικό. Υγιείς επιλογές συν τη χαρά της δημιουργίας.

3.Κρατήστε μία ισορροπία. Αν μια μέρα φάτε παραπάνω γλυκά, προσπαθήστε να φάτε κάτι πιο ελαφρύ το βράδυ και μην καταναλώσετε άλλες κενές θερμίδες μέσα στην ημέρα, όπως είναι το αλκοόλ. Αν πάλι είστε καλεσμένοι σε κάποιο τραπέζι και ξέρετε εξ αρχής πως το φαγητό και το αλκοόλ θα είναι παραπάνω από το συνηθισμένο, δοκιμάστε μια ημέρα να μην καταναλώσετε γλυκά.

 

Ενσυνείδητη Διατροφή

Η έννοια της ενσυνείδητης διατροφής πηγάζει από την ενσυνειδητότητα, μια μορφή διαλογισμού που περιλαμβάνει την πλήρη παρουσία στη στιγμή. Όταν εφαρμόζεται στο φαγητό, η ενσυνειδητότητα ενθαρρύνει μια αυξημένη επίγνωση των αισθήσεων, των συναισθημάτων και των σκέψεών σας καθώς απολαμβάνετε κάθε μπουκιά. Κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, η εξάσκηση της ενσυνείδητης διατροφής μπορεί να είναι ένα ισχυρό εργαλείο που θα σας βοηθήσει στην εξισορρόπηση της απόλαυσης με την υγεία.

 

Συμπερασματικά   

Απολαύστε τις γιορτές και τα εδέσματα που προσφέρονται, δίνοντας προσοχή στην ποιότητα και την ποσότητα. Αφήστε κάθε ενοχή που σχετίζεται με την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών. Να θυμάστε ότι δεν υπάρχουν «καλά» ή «κακά» τρόφιμα και το να απολαμβάνετε τις γιορτινές λιχουδιές με μέτρο είναι μέρος μιας ισορροπημένης προσέγγισης στο φαγητό.

Σημασία έχει να θυμάστε πως οι γιορτές δεν περιστρέφονται γύρω από τα γλυκά, το φαγητό και το αλκοόλ. Είναι τα πρόσωπα, τα συναισθήματα, μια βόλτα στη στολισμένη πόλη, ένα τζάκι που καίει, χαμόγελα από τα δώρα που κάνουμε και δεχόμαστε, όλα αυτά συνθέτουν το πνεύμα των Χριστουγέννων. Κι αν επικεντρωθούμε σε αυτά, τότε σίγουρα το φαγητό έρχεται σε δεύτερη μοίρα.

b2b.peifasyn.gr