Χρήσιμες συμβουλές κατά την περίοδο του θηλασμού!

Ας πούμε μερικά πράγματα για τον μητρικό θηλασμό. Ο μητρικός θηλασμός μπορεί να ξεκινήσει από το πρώτο λεπτό ζωής του μωρού, μόλις γεννηθεί. Συνηθίζεται με το που γεννηθεί το μωρό, κι εφόσον δεν υπάρχει κίνδυνος για εκείνο και δεν χρήζει ιατρικής φροντίδας, να τυλίγεται ζεστά και να πηγαίνει στην αγκαλιά της μαμάς του. Εκεί , ενστικτωδώς στρέφεται προς το στήθος της μαμάς του, είτε για να τραφεί, είτε για να ηρεμήσει ακούγοντας τον ήχο της καρδιάς της μαμάς του, ήχο οικείο, που τον άκουγε σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Υπάρχουν περιπτώσεις που μια μαμά δεν έχει ακόμη γάλα, οπότε συνιστάται η χορήγηση συμπληρώματος γάλακτος μέχρι να αρχίσει να παράγεται μητρικό γάλα. Παρόλα αυτά, αν υπάρχει η δυνατότητα το μωρό μπαίνει κανονικά στο στήθος να θηλάσει. Δεν σημαίνει ότι θα φάει μερικά γεύματα συμπληρώματος και δεν θα μπορέσει ποτέ να θηλάσει. Πολλά μωρά που έχουν φάει άλλο γάλα τις πρώτες μέρες ζωής τους, καταφέρνουν και θηλάζουν αποκλειστικά για μήνες.

Ο μητρικός θηλασμός δεν ακολουθεί συγκεκριμένο ωράριο. Το μωρό τρώει όποτε θέλει, όσο θέλει. Μπορεί να θηλάσει για πέντε λεπτά, να έχει χορτάσει και να ξαναπεινάσει σε μια ώρα. Συνήθως, αποκτά ένα ” πρόγραμμα ” θηλασμού μετά από περίπου δύο εβδομάδες. Αυτό είναι αρκετά κουραστικό, ψυχοφθόρο και στρεσογόνο για τη μαμά, ειδικά τη συγκεκριμένη περίοδο που οι ορμόνες της προσπαθούν να βρουν τις ισορροπίες τους και η αντοχή της είναι πολύ περιορισμένη, όμως δεν πρέπει να παρατήσει την προσπάθεια .

Η μαμά όσο καιρό θηλάζει, πρέπει να τρέφεται καλά και σωστά και να ενυδατώνεται. Πρέπει να τρώει ό,τι έτρωγε και στην εγκυμοσύνη, σε λογικές ποσότητες. Είναι γεύσεις που είναι οικείες στο μωρό από την εμβρυική του ηλικία. Η διατροφή της πρέπει να είναι πλούσια σε λαχανικά, σε φρούτα, σε λευκό κρέας. Καλό θα ήταν να αποφεύγει έντονες γεύσεις, όπως καυτερά φαγητά, γιατί υπάρχει περίπτωση να περάσουν οι οσμές στο δέρμα της ή ακόμη και στο γάλα της, με αποτέλεσμα να μην θέλει το μωρό να θηλάσει. Χρειάζεται να πίνει πολύ νερό –  για κάθε έναν θηλασμό αντιστοιχούν τουλάχιστον δύο ποτήρια νερό.

Η μαμά όσο θηλάζει, δεν πρέπει να καπνίζει. Αν παρόλα αυτά, έχει ανάγκη από ένα τσιγάρο, ένα και μόνο, τότε μπορεί να καπνίσει, με την προϋπόθεση να το κάνει αφού τελειώσει ένα γεύμα του μωρού, ένας θηλασμός δηλαδή,  ώστε να έχει χρόνο να αποβληθεί η νικοτίνη από τον οργανισμό της, να αλλάξει ρούχα μόλις τελειώσει το κάπνισμα και φυσικά να πλύνει πολύ καλά τα χέρια της.

Τα περισσότερα παυσίπονα κι αντιβιοτικά είναι συμβατά με τον θηλασμό. Αν μια μαμά παίρνει αγωγή συστηματικά για μια ασθένεια, π.χ. για επιληψία, θα πρέπει πρώτα να το συζητήσει με τον γιατρό της, δεν αποτελεί όμως λόγο για να διακόψει τον θηλασμό.

Κάποιες φορές, τα μωρά αντιδρούν σε κάποια τροφή που τρώει η μαμά και τη λαμβάνουν μέσω του θηλασμού. Αυτό συνήθως το δείχνουν με το να εμφανίσουν αίμα στα κακά τους. Τότε η μαμά κάνει δίαιτα και αποβάλλει από τη διατροφή της όλα τα γαλακτοκομικά. Ούτε σε αυτήν την περίπτωση σταματάει ο θηλασμός.

Κατά τη διάρκεια του θηλασμού η μαμά δεν πρέπει να καταναλώνει αλκοόλ. Επιτρέπεται η μπύρα χωρίς αλκοόλ, όχι συχνά όμως, μια με δύο φορές την εβδομάδα κι ένα ποτήρι κρασί, κατά προτίμηση κόκκινο, με την προϋπόθεση όμως να έχει τελειώσει ο θηλασμός και να υπάρχει ένα περιθώριο τουλάχιστον δύο ωρών μέχρι τον επόμενο.

Η μαμά όσο θηλάζει, μπορεί να γυμνάζεται όσο θέλει, όσο αντέχει κι όσο της επιτρέπεται. Καλό είναι να μην σηκώνει βάρη, ειδικά αν έχει γεννήσει με καισαρική. Μια ήπια άσκηση, όπως γιόγκα ή πιλάτες, συνιστάται τόσο στη λοχεία όσο και στην εγκυμοσύνη, καθώς βοηθάνε αρκετά με τις αναπνοές, όπως επίσης οι ασκήσεις αυτές μπορεί να αυξήσουν την ελαστικότητα του περίνεου, πολύ βοηθητικό στη φάση της εξώθησης σε έναν φυσιολογικό τοκετό.

Πρέπει όλοι μας να αποδεχτούμε ότι ο θηλασμός είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό, πρέπει να γίνεται χωρίς φόβο και ντροπή.  Δεν πρέπει να νομίζει κανείς ότι επηρεάζει σημαντικά την καθημερινότητα της μητέρας.

Όποια απόφαση κι αν πάρει μια νέα μαμά για τον θηλασμό, πρέπει να είναι αποκλειστικά δική της απόφαση και του μωρού της, γιατί κι εκείνο έχει λόγο κι άποψη στην τροφή του!!

b2b.peifasyn.gr