Στις Υπηρεσίες σας!

Όλοι μας έχουμε ακούσει την έκφραση «φαρμακείο είσαι». Αυτή προέρχεται από παλιότερες εποχές, όπου τα φαρμακεία είχαν κατά κανόνα ακριβά προϊόντα. Εδώ και αρκετά χρόνια όμως, διαδραματίζεται ένα μεγάλο κύμα αλλαγής, που καθιστά αυτή την έκφραση.. μάλλον άτοπη.

Η οικονομική κρίση, που έγινε αισθητή στην Ελλάδα από τα τέλη της δεκαετίας των 00’s, οδήγησε σε μία σταδιακή αλλαγή της νοοτροπίας μας. Αρχίσαμε να δίνουμε πολύ μεγαλύτερη βάση στην τιμή, την προσφορά, την έκπτωση και να κάνουμε μια σαφώς μεγαλύτερη έρευνα αγοράς. Και, φυσικά, αυτή η νοοτροπία επηρέασε και τα φαρμακεία.

Τα φαρμακεία πλέον παρέχουν εκπτώσεις, το φυσικό φαρμακείο είναι ανταγωνιστικό σε σχέση με τα υπόλοιπα κανάλια διανομής κοινών προϊόντων (βιταμίνες, καλλυντικά, κλπ).

Είναι όμως αυτό το μόνο που έχει σημασία; Η βιωσιμότητα δηλαδή κάθε φαρμακείου εξαρτάται μόνο από τις τιμές των σκευασμάτων του;

Η απάντηση είναι όχι. Το φαρμακείο δεν είναι ένα απλό μαγαζί του εμπορίου και ο φαρμακοποιός δεν είναι απλώς ένα άτομο πίσω από τον πάγκο που «κατεβάζει κουτάκια από τα ράφια». Ο φαρμακοποιός είναι ένας επαγγελματίας υγείας με μία πολύ σημαντική επιπρόσθετη προσφορά στους πελάτες/ασθενείς του: Την παροχή υπηρεσιών.

Ο φαρμακοποιός είναι ένα άτομο με ρόλο κομβικό για τη δημόσια υγεία και με τη δυνατότητα παροχής πληθώρας υπηρεσιών στην Πολιτεία. Τί είναι όμως αυτό που τον καθιστά το κατάλληλο άτομο;

  1. Το πρώτο κομμάτι του ρόλου του είναι η εγγύτητά του με το κοινό. Ο φαρμακοποιός έχει συχνά το προνόμιο να γνωρίζει τους πελάτες του σε προσωπικό επίπεδο και να ακολουθεί τις ζωές τους από κοντά. Αυτό του επιτρέπει απ’ τη μία ένα πλήθος από πολύτιμες πληροφορίες, όπως ένα ευρύτατο ιστορικό φαρμακευτικής αγωγής, που άλλοι επαγγελματίες υγείας θέλουν πολύ περισσότερο χρόνο να συγκεντρώσουν και απ’ την άλλη μια οικειότητα, χάρη στην οποία προσεγγίζει τους πελάτες του σε ένα πιο ανθρώπινο επίπεδο.
  2. Έπειτα, ο φαρμακοποιός είναι ένας επιστήμονας υγείας. Κατέχει μεγάλη θεωρητική γνώση πριν καν περάσει πίσω απ’ τον πάγκο, την οποία εμπλουτίζει μόνιμα με τη δια βίου εκπαίδευσή του.
  3. Τρίτον, χάρη στην εμπορική του υπόσταση, ο φαρμακοποιός εναρμονίζει όλο το θεωρητικό του υπόβαθρο με την πράξη, δηλαδή τα φάρμακα και παραφάρμακα που κυκλοφορούν στο εμπόριο.

Και με αυτόν τον συνδυασμό ιδιοτήτων, ο φαρμακοποιός μπορεί και παράσχει στο κοινό πολλές, και συχνά αναντικατάστατες υπηρεσίες. Ποιες είναι όμως αυτές;

  • Μέτρηση αρτηριακής πίεσης: Τέτοιος βασικός έλεγχος διεξάγεται εδώ και δεκαετίες σε πολλά φαρμακεία. Ένα βήμα παραπέρα αποτελεί η διατήρηση ιστορικού, ώστε να είναι πιο εύκολη η μεταφορά των αναλυτικών δεδομένων στον κατάλληλο ιατρό.
  • Διεξαγωγή εμβολίων και ορών: Προς το παρόν, οι φαρμακοποιοί είμαστε πιστοποιημένοι μόνο για τη διεξαγωγή των ετησίων αντιγριπικών εμβολίων και των αντιτετανικών ορών.
  • Παροχή πρώτων βοηθειών: Τα φαρμακεία αποτελούμε συχνά τον πρώτο σταθμό για την παροχή πρώτων βοηθειών. Αυτό μπορεί να σημαίνει από κάτι απλό, όπως η περιποίηση κάποιου μικρού τραύματος, έως σαφώς πιο σοβαρές καταστάσεις, όπως η άσκηση βασικής υποστήριξης ζωής, με ΚΑΡΠΑ = καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση ή απινιδωτή και η αντιμετώπιση αναφυλακτικού σοκ.
  • Διάφορες υπηρεσίες λόγω κορωνοϊού: Τα φαρμακεία είχαν ενεργό και διαρκή ρόλο σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας, με την παρασκευή και πώληση υγειονομικού υλικού, την άμεση και έγκυρη ενημέρωση του κοινού για τις καθημερινές εξελίξεις, τη διαχείριση των ραντεβού εμβολιασμών, τη διάθεση self-tests, τη διεξαγωγή rapid tests, κλπ.
  • Ψυχολογική υποστήριξη: Για δεκαετίες ο συνοικιακός φαρμακοποιός έχει αποτελέσει έναν άτυπο «ψυχολόγο». Με τη στοργή ενός φίλου και την παρατηρητικότητα ενός επιστήμονα, είναι πάντα εκεί, ακούει τους προβληματισμούς και τα πάθη του κόσμου, παρηγορεί, προτείνει τρόπους διαχείρισης, λύσεις και παραπέμπει σε κατάλληλους ειδικούς.
  • Παροχή συμβουλών υγείας: Το τελευταίο και σημαντικότερο. Το πεδίο συμβουλευτικής που σχετίζεται με τον επιστήμονα φαρμακοποιό είναι ευρύτατο, τόσο που εδώ θα κάνουμε αναγκαστικά μια μικρή μόνο αναφορά. Αρχικά, ο φαρμακοποιός μπορεί να συμβουλεύσει σχετικά με τις αντενδείξεις, ασυμβατότητες, ανεπιθύμητες ενέργειες και ο,τιδήποτε άλλο αφορά στη φαρμακευτική αγωγή. Ειδικά για συγκεκριμένες παθήσεις – π.χ. διαχείριση οξέος πόνου – ο φαρμακοποιός είναι και ο πρώτος επαγγελματίας υγείας στον οποίο θα απευθυνθεί συνήθως κάποιος. Επιπλέον, είναι σε θέση να δώσει συμβουλές για τον τρόπο ζωής και έχει και την ευχέρεια να είναι κοντά ώστε να υποστηρίξει τυχόν αλλαγές, σχετικές πχ. με τη διατροφή, τη γυμναστική, τη διακοπή του καπνίσματος ή άλλων βλαβερών συνηθειών. Τέλος, ο φαρμακοποιός συχνά είναι και αυτός που θα κάνει την αρχική παραπομπή του ασθενούς σε ιατρό κατάλληλης ειδικότητας.

Συμπερασματικά, τα χιλιάδες φαρμακεία ανά τη χώρα μας, σε όλα τα μήκη και πλάτη της, είναι πολλά διάσπαρτα μικρά διαμαντάκια με τεράστια συνεισφορά στην κοινωνία. Ας τα τιμήσουμε, αυτά και τις αμέτρητες – και συχνά αφιλοκερδείς – υπηρεσίες τους, ώστε να συνεχίσουν να βάζουν το λιθαράκι τους στη δημόσια υγεία μας για πολλά πολλά ακόμα χρόνια!

Παππάς Χάρης

Φαρμακοποιός

b2b.peifasyn.gr