Τα στατιστικά τοποθετούν τον καρκίνο στη δεύτερη θέση, όσον αφορά στις αιτίες θανάτου, μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Η εξέλιξη της επιστήμης της Επιδημιολογίας όμως, μας έκανε κοινωνούς μιας ακόμα εντυπωσιακής στατιστικής: το 1/3 των θανάτων από καρκίνο στις ανεπτυγμένες χώρες, αποδίδεται στη διατροφή! Όποια και αν είναι η μορφή του καρκίνου ή το όργανο το οποίο έχει προσβληθεί, οι περισσότερες επιδημιολογικές έρευνες συγκλίνουν στο ότι ο ρόλος της διατροφής είναι υψίστης σημασίας όσον αφορά στην εμφάνιση ή μη καρκίνου σε έναν οργανισμό, καθώς και στην έκβαση της θεραπείας! Οι βασικές συστάσεις για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου είναι:
ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ
Η υψηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου της στοματικής κοιλότητας, του οισοφάγου, του στομάχου και πιθανώς του παχέος και του ορθού εντέρου. Η προστατευτική επίδραση των φρούτων και των λαχανικών αποδίδεται στις περιεχόμενες σε αυτά αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως οι φυτικές ίνες, οι βιταμίνες C, E, φυλλικό οξύ, μεταλλικά στοιχεία όπως το σελήνιο, φυτοχημικές ουσίες όπως τα καροτενοειδή, τα φλαβονοειδή κ.α. Η βασική σύσταση είναι καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών τουλάχιστον 400γρ (τουλάχιστον δηλαδή 3 μερίδες φρούτου και 2 μερίδες σαλάτα σε καθημερινή βάση). Επειδή όμως η προστατευτική δράση των φρούτων και των λαχανικών μπορεί τελικά να είναι αποτέλεσμα ενός συνδυασμού θρεπτικών συστατικών που τα συναντάμε φυσικά περιεχόμενα μέσα σε αυτά, θα πρέπει να δίνουμε βαρύτητα στην κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών και όχι να προσπαθούμε να προσλάβουμε τις αντιοξειδωτικές ουσίες αυτών μέσα από συμπληρώματα διατροφής και χαπάκια.
ΑΛΚΟΟΛ
Θα πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση οινοπνευματωδών. Πολυάριθμες επιστημονικές μελέτες βέβαια φέρνουν στην επιφάνεια τις ευεργετικές για τον άνθρωπο επιδράσεις της μέτριας κατανάλωσης κρασιού. Ταυτόχρονα όμως είναι κοινώς αποδεκτές οι δυσμενείς συνέπειες της υπερκατανάλωσης κρασιού και εν γένει του αλκοόλ. Προσοχή λοιπόν, σε καμία περίπτωση η μέτρια κατανάλωση κρασιού δεν μπορεί να συνιστάται ως προληπτική στρατηγική για την καλή υγεία, αντιθέτως η σύσταση για τον γενικό πληθυσμό θα πρέπει να εξακολουθήσει να είναι αποχή από την κατανάλωση! Ουσιαστικά λοιπόν,
ΣΩΜΑΤΙΚΟ ΒΑΡΟΣ ΚΑΙ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ
Τα άτομα που εμφανίζουν υψηλό δείκτη μάζας σώματος (υπολογίζεται μέσω της σχέσης βάρους και ύψους, δηλαδή το πηλίκο του βάρους δια του ύψους2), δηλαδή είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, τείνουν να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο προσβολής (σε σχέση με νορμοβαρή άτομα) από διάφορες μορφές καρκίνου, όπως τον καρκίνο του ήπατος, του παχέος εντέρου, του μαστού κτλ. Συνιστάται λοιπόν η διατήρηση του σωματικού βάρους εντός φυσιολογικού πλαισίου, το οποίο επαληθεύεται με τον δείκτη σωματικής μάζας να κυμαίνεται μεταξύ 18,5 ως 24,9 kg/m2 και όχι αύξηση πάνω από 5 κιλά κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής.
ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Σωματική δραστηριότητα τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας, με 60 λεπτά τη μέρα, τουλάχιστον μέτριας έντασης άσκηση, όπως το βάδισμα ή το κολύμπι.
ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΕΑΣ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΑΥΤΟΥ
Συνιστάται η μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρέατος (μοσχαρίσιο, χοιρινό, βοδινό, κατσικίσιο, αρνίσιο) καθώς και του επεξεργασμένου κρέατος (μπέικον, σαλάμι, λουκάνικα, κονσέρβες), το πολύ μια φορά την εβδομάδα. Το τελευταίο διάστημα άλλωστε ο Διεθνής Οργανισμός για την Έρευνα του Καρκίνου (IARC), τμήμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, εξέδωσε δελτίο τύπου, σύμφωνα με το οποίο το επεξεργασμένο κρέας είναι πιθανό καρκινογόνο. Οι λόγοι για τους οποίους σχετίζεται το κόκκινο κρέας με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, έχει να κάνει με:
Επειδή όμως ακολούθησε ένας πανικός από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης σχετικά με την ανακοίνωση αυτή, σε σημείο αφορισμού του κόκκινου κρέατος, ο ίδιος διεθνής οργανισμός, εξέδωσε διευκρινίσεις σχετικά με τη δική του ανακοίνωση αναφέροντας: «Η τελευταία ανασκόπηση του IARC, δεν ζητά από τους ανθρώπους να σταματήσουν να τρώνε κόκκινο κρέας και επεξεργασμένα προϊόντα αυτού, αλλά δείχνει ότι η μείωση της κατανάλωσης των προϊόντων αυτών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου». Συνοπτικά λοιπόν:
ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ
Κάποιες ακόμα διατροφικές συστάσεις, αναφορικά με τρόφιμα που έχουν συσχετιστεί μέσα από μελέτες με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, είναι οι ακόλουθες:
Όπως και σε πολλές άλλες ασθένειες, έτσι και στον καρκίνο υπάρχουν παράγοντες κινδύνου τροποποιήσιμοι και μη τροποποιήσιμοι. Ο τρόπος που ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ να τρεφόμαστε προφανώς και ανήκει στους τροποποιήσιμους παράγοντες, δηλαδή είναι στο χέρι μας να επιλέξουμε αν θα ακολουθούμε ένα υγιεινό διατροφικό πρότυπο ή όχι. Η απάντηση λοιπόν στον καρκίνο (στον βαθμό δηλαδή που επηρεάζει η διατροφή τον κίνδυνο εμφάνισής του), είναι η Μεσογειακή Διατροφή και το πόσο την ακολουθούμε. Δώστε έμφαση λοιπόν στην κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλών σε λιπαρά, φρούτων και λαχανικών πολύχρωμων και εποχής καθημερινά, δημητριακών προϊόντων ολικής άλεσης σε καθημερινή βάση, όσπρια 2 φορές την εβδομάδα, κόκκινο κρέας το πολύ 1 φορά την εβδομάδα, ψάρι 2 φορές την εβδομάδα, κοτόπουλο ή γαλοπούλα έως 2 φορές την εβδομάδα!
Τα cookies ανάλυσης μας επιτρέπουν να μετράμε την επισκεψιμότητα και τις πηγές της στην ιστοσελίδα/εφαρμογή μας, με σκοπό τη βελτίωση της απόδοσής της. Όλες οι πληροφορίες που συλλέγουν τα cookies αυτά είναι συγκεντρωτικές και ως εκ τούτου ανώνυμες.
Η ιστοσελίδα/εφαρμογή μας χρησιμοποιεί διαφημιστικά cookies των εταιρειών Google και Facebook. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν από αυτές τις εταιρείες για να δημιουργήσουν ένα προφίλ των ενδιαφερόντων σας, ώστε εμείς να μπορούμε να σας δείξουμε σχετικές διαφημίσεις σε άλλους διαδικτυακούς τόπους, να περιορίσουμε την προβολή διαφημίσεων που δεν ταιριάζουν με τα ενδιαφέροντα σας ή να μετρούμε την αποτελεσματικότητα μιας διαφημιστικής καμπάνιας. Δεν αποθηκεύουν προσωπικά δεδομένα άμεσα, αλλά βασίζονται στη μοναδική αναγνώριση του browser σας και της συσκευής με την οποία συνδέεστε στο διαδίκτυο. Εάν δεν επιτρέψετε αυτά τα cookies, οι διαφημίσεις που θα βλέπετε θα είναι λιγότερο στοχευμένες.
Πρόκειται για cookies αναγκαία για τη λειτουργία της ιστοσελίδας/εφαρμογής και δεν μπορούν να απενεργοποιηθούν. Συνήθως αφορούν σε δικές σας επιλογές, όπως ο ορισμός των προτιμήσεων απορρήτου σας, η εγγραφή σας στον διαδικτυακό τόπο ή η συμπλήρωση εντύπων. Μπορείτε να ρυθμίσετε τον φυλλομετρητή (browser) σας ώστε να μπλοκάρει τα cookies ή να σας ειδοποιεί σχετικά με αυτά, όμως τότε, ορισμένα τμήματα της ιστοσελίδας/εφαρμογής ίσως να μη λειτουργούν. Αυτά τα cookies δεν αποθηκεύουν πληροφορίες που σας ταυτοποιούν.