Αδενοϊός και κίνδυνοι από λοίμωξη

Οι  αδενοϊοί είναι μια ομάδα ιών που ανήκουν στην οικογένεια Adenoviridae και τα τελευταία χρόνια έχουν κερδίσει σημαντική προσοχή λόγω της εκδήλωσης επιδημιών από αυτούς.

Οι αδενοϊοί χαρακτηρίζονται από τη δομή τους (μη περιτυλιγμένη δίκλωνη δομή DNA). Διαθέτουν ένα πολύπλοκο καψίδιο που αποτελείται από διάφορες πρωτεΐνες , το οποίο τους επιτρέπει να προσκολλώνται στα κύτταρα ξενιστές και να εισβάλουν σε αυτά.

Οι  αδενοϊοί είναι ιδιαίτερα μεταδοτικοί και μπορούν να εξαπλωθούν μέσω διαφόρων οδών. Ο κύριος τρόπος μετάδοσης είναι μέσω της αναπνευστικής οδού (βήχας, φτάρνισμα). Επιπλέον αδενοϊοί  μπορούν να επιβιώσουν σε επιφάνειες, όπως πόμολα, πάγκους για μεγάλο διάστημα διευκολύνοντας τη μετάδοσή τους.

Υπάρχουν πολυάριθμοι, ορότυποι ή τύποι των αδενοϊών και κατηγοριοποιούνται σε επτά είδη ( Α έως G) με βάση τις γενετικές και αντιγονικές ιδιότητές τους.

Οι πιο συνήθεις ορότυποι προκαλούν διάφορες ασθένειες κυρίως  λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος ( όπως το κοινό κρυολόγημα)  επιπεφυκίτιδα, γαστρεντερίτιδα και πιο σοβαρές όπως πνευμονία, μηνιγγίτιδα και λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.

  • Συμπτώματα λοίμωξης από το αναπνευστικό :

Πονόλαιμος, βήχας, φτέρνισμα, βρογχίτιδα, δύσπνοια , πνευμονία.

  • Συμπτώματα λοίμωξης στα μάτια:

Επιπεφυκίτιδα(ροζ μάτια), δακρύρροια, πρήξιμο γύρω από τα μάτια.

  • Συμπτώματα από το γαστρεντερικό:

Διάρροια, κοιλιακός πόνος, κράμπες, ναυτία, αδυναμία.

Άλλα συμπτώματα: πυρετός, πόνοι στο σώμα, πονοκέφαλος, εξάνθημα, διευρυμένοι λεμφαδένες.

Σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα μια λοίμωξη με αδενοϊό μπορεί να προκαλέσει σοβαρή πνευμονία, μηνιγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα, ηπατίτιδα (από το ουροποιητικό) ή μυοκαρδίτιδα.

Η πρόληψη της εξάπλωσης των αδενοϊών βασίζεται στην εφαρμογή ισχυρών πρακτικών υγιεινής και στρατηγικών εμβολιασμού.

Η σωστή υγιεινή των χεριών με προσεκτικό πλύσιμο, σε συνδυασμό με χρήση απολυμαντικών με βάση το οινόπνευμα είναι αναγκαία. Επίσης η απολύμανση των επιφανειών και αντικειμένων είναι ζωτικής σημασίας.

Τα εμβόλια διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των λοιμώξεων από αδενοϊό. Για παράδειγμα οι νεοσύλλεκτοι στρατιωτικοί λαμβάνουν συχνά εμβόλια αδενοϊού για την πρόληψη αναπνευστικών λοιμώξεων γιατί ανήκουν σε πληθυσμούς υψηλού κινδύνου.

Για τις λοιμώξεις από αδενοϊό δεν υπάρχει ειδική αντιική θεραπεία. Η κύρια προσέγγιση είναι καθαρά ανακουφιστική με παυσίπονα για την ανακούφιση του πόνου, επαρκής ξεκούραση και ενυδάτωση. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί νοσηλεία και λήψη συμπληρωματικού οξυγόνου.

Ένας τομέας ενδιαφέροντος είναι η ανάπτυξη βελτιωμένων εμβολίων που σε συνδυασμό με την εξέλιξη των διαγνωστικών τεχνικών και των συστημάτων επιτήρησης, θα γίνεται έγκαιρος εντοπισμός εστιών , θα επιτυγχάνεται η γρήγορη ταυτοποίηση και θα γίνεται καλύτερη διαχείριση των ασθενειών.

 

b2b.peifasyn.gr