6ο Συνέδριο Ομίλου ΠΕΙΦΑΣΥΝ

Φαρμακείο: Αύριο ένα νέο Επάγγελμα

«Η υπεραξία του φαρμακείου στη νέα εποχή»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μεγάλη πανελλαδική έρευνα του Ομίλου ΠΕΙΦΑΣΥΝ και της ΑLCO

Οι Έλληνες θέλουν φαρμακεία- Κέντρα Υγείας

Με ουσιαστικές παρεμβάσεις και ομιλίες που ανέδειξαν τον κυρίαρχο ρόλο του φαρμακοποιού στην κοινωνία αλλά και την ανάγκη πλέον να διευρυνθούν οι υπηρεσίες του και να αξιοποιηθεί προς όφελος των πολιτών ολοκληρώθηκε το 6ο Συνέδριο του Ομίλου ΠΕΙΦΑΣΥΝ, το οποίο διεξήχθη διαδικτυακά την Κυριακή 20 Νοεμβρίου με 1284 μοναδικούς χρήστες να το παρακολουθούν. Στο συνέδριο συμμετείχαν υπουργοί της κυβέρνησης, θεσμικοί και επιστημονικοί φορείς και Σύλλογοι Ασθενών, ενώ για πρώτη φορά παρουσιάστηκαν δύο πανελλαδικές δημοσκοπήσεις που πραγματοποίησε η Αlco για λογαριασμό του Ομίλου ΠΕΙΦΑΣΥΝ σχετικά με το ποιες υπηρεσίες επιζητούν οι πολίτες από τα φαρμακεία και ποιες από αυτές επιθυμούν οι φαρμακοποιοί να αναλάβουν.

Στις πολύ σημαντικές παρεμβάσεις τους, η αν. υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα μίλησε για πρώτη φορά για την αμοιβή των υπηρεσιών υγείας από τους φαρμακοποιούς τονίζοντας ότι στόχος είναι να υπάρξει ισότητα σε σύγκριση με τους γιατρούς και τους άλλους επαγγελματίες υγείας, ενώ από την πλευρά του ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης δεσμεύτηκε ότι θα συζητήσει το θέμα της πρόσβασης των φαρμακοποιών στον Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας με τα συναρμόδια υπουργεία.

Αίσθηση προκάλεσαν και οι δηλώσεις του Ειδικού Συμβούλου Φαρμακευτικής Πολιτικής του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπου Καραθάνου ότι θα νομοθετηθεί πλήρως ο εμβολιασμός εντός των φαρμακείων και ειδικότερα αναφέρθηκε στα μονοδοσικά εμβόλια έναντι της Covid-19.

Τα αποτελέσματα της μεγάλης πανελλαδικής έρευνας Ομίλου ΠΕΙΦΑΣΥΝ-ΑLCO

Στη μετά Covid-19 εποχή πολίτες και φαρμακοποιοί θεωρούν επιτακτική πλέον την ανάγκη να αλλάξει άρδην ο ρόλος των σύγχρονων φαρμακείων και να θεσμοθετηθούν επί πληρωμή πολυεπίπεδες υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Οι δύο ποσοτικές έρευνες ολοκληρώθηκαν εντός του Οκτωβρίου σε δείγμα 400 φαρμακοποιών και 600 πολιτών άνω των 25 ετών σε όλη την Επικράτεια.

Τι ζητούν πλέον οι πολίτες από τα φαρμακεία

Το πιο ουσιαστικό εύρημα της δημοσκόπησης είναι η καθολική επιθυμία των πολιτών, σε ποσοστό που κυμαίνεται από 80% έως 90%, για τη διενέργεια έξι υπηρεσιών από τα φαρμακεία. Αυτές είναι:

  • Παροχή πρώτων βοηθειών (σε εγκαύματα ή τραύματα) σε ποσοστό 90%.
  • Έλεγχος για αλλεργίες, αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα στην περίπτωση χορήγησης νέου φαρμάκου σε ποσοστό 87%.
  • Ενημέρωση για τα Εθνικά Προγράμματα Εξετάσεων σε ποσοστό 86%.
  • Διεξαγωγή και άλλων γρήγορων τεστ όπως για τον ιό της γρίπης (εκτός του κορονοϊού) σε ποσοστό 84%.
  • Διενέργεια εμβολιασμού των ενηλίκων με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια σε ποσοστό 82%.
  • Έλεγχος αποτελεσματικότητας και ασφάλειας του φαρμάκου στην περίπτωση της εκ νέου χορήγησής του σε ποσοστό 80%.

Είναι σημαντικό το γεγονός ότι καταγράφηκε η σαφέστατη επιθυμία τριών στα τέσσερα ατόμων άνω των 25 ετών για την ανάπτυξη τεσσάρων ακόμη υπηρεσιών. Αυτές είναι: Η αντιμετώπιση απλών προβλημάτων υγείας μέσω της βοήθειας του φαρμακοποιού σε ποσοστό 78%, η ενεσοθεραπεία (π.χ. αναλγητικές ενέσεις) σε ποσοστό 76%, η ανίχνευση χρόνιων νόσων σε ποσοστό 76% καθώς και η παροχή συμβουλών για θέματα υγείας στο 73% του ερωτηθέντος δείγματος. Επιπλέον, 6 στα 10 άτομα επιθυμούν τα εμβόλια για τον κορονοϊό να πραγματοποιούνται εντός των φαρμακείων, πρακτική που έχει υιοθετηθεί από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ενώ η επιθυμία για την ανάπτυξη υπηρεσιών για τον έλεγχο του βάρους και τη διακοπή του καπνίσματος με σύμμαχο το φαρμακοποιό κυμαίνεται στο 46%.

Τέλος, το 70% των πολιτών επιζητά την ύπαρξη ενός ειδικού- χωριστού χώρου εντός των φαρμακείων όπου θα διενεργούνται οι υπηρεσίες ΠΦΥ, ενώ το 54% των πολιτών αναγνωρίζει την ανάγκη αποζημίωσης/ αμοιβής για τις υπηρεσίες που θα του παρέχονται.

Καθολική η συναίνεση των φαρμακοποιών για την παροχή υπηρεσιών στους πολίτες

Έχοντας πλήρη αντίληψη για το πώς διαμορφώνονται πλέον οι ανάγκες της κοινωνίας, το σύνολο του κλάδου των φαρμακείων δήλωσε καθολική επιθυμία για την ανάπτυξη παροχής υπηρεσιών που αφορούν τη χορήγηση ενέσιμων φαρμάκων (100%) και την αντιμετώπιση απλών προβλημάτων υγείας (100%). Για τέσσερις ακόμη υπηρεσίες τα ποσοστά επιθυμίας των φαρμακοποιών για την παροχή τους είναι ιδιαιτέρως υψηλά και κυμαίνονται από 77% έως 89%. Ειδικότερα:

  • Με την παροχή πρώτων βοηθειών συμφώνησε το 89% των φαρμακοποιών.
  • Με την ενημέρωση για τα Εθνικά Προγράμματα Εξετάσεων συμφώνησε το 86%.
  • Για τον προσυμπτωματικό έλεγχο για χρόνιες νόσους είπε ναι το 78%.
  • Με τη διακοπή του καπνίσματος συναινεί το 77%.

Καταγράφηκε η σαφέστατη επιθυμία των φαρμακοποιών να παρέχουν υπηρεσίες σχετικές με το εμβολιαστικό ιστορικό (72%), τον έλεγχο βάρους και τον εμβολιασμό (70%). Υψηλά είναι και τα ποσοστά επιθυμίας παροχής των υπόλοιπων τριών υπηρεσιών, όπως η εκτίμηση κινδύνου για χρόνιες νόσους (67%), η διενέργεια και άλλων διαγνωστικών τεστ (64%) και ο έλεγχος ασφάλειας και αποτελεσματικότητας των φαρμάκων (64%). Αξίζει να σημειωθεί πως το 76% των φαρμακοποιών θεωρεί αναγκαία την ύπαρξη ειδικού-χωριστού χώρου στα φαρμακεία όπου θα μπορεί να παρέχει υπηρεσίες, όπως αυτές που διερευνήθηκαν. Τέλος, όσον αφορά την αποζημίωση αυτών των υπηρεσιών, το 85% των φαρμακοποιών δήλωσε πως μπορεί να προκύψει είτε από το κράτος είτε από ένα μεικτό σύστημα αποζημίωσης με τη συμμετοχή κράτους-πολίτη-ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών. Πάντως, είναι κοινή στάση και πεποίθηση του κλάδου πως κανείς φαρμακοποιός δεν χρεώνει πολίτη για παροχή πρώτων βοηθειών ή για εμβολιασμό.

Στόχος του Ομίλου ΠΕΙΦΑΣΥΝ είναι τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, που επιβεβαιώνουν τη στενή σχέση και την αλληλεπίδραση ανάμεσα σε φαρμακοποιούς και πολίτες, να επικοινωνηθούν στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ώστε από κοινού όλοι οι συναρμόδιοι φορείς να ανοίξουν το διάλογο για την αξιοποίηση των νέων αναγκών της κοινωνίας, όπως ζήτησε ο Θανάσης Μουχτής, Γενικός Διευθυντής Ομίλου ΠΕΙΦΑΣΥΝ. Από την πλευρά του ο πρόεδρος ΔΣ του Ομίλου, Κωνσταντίνος Πάνος σημείωσε: «Η εμπιστοσύνη του κόσμου στον φαρμακοποιό είναι η μεγαλύτερη από οποιονδήποτε άλλον κλάδο. Πιστεύω ότι είναι καιρός να αρχίσει ένας διάλογος των θεσμικών μας οργάνων με την Πολιτεία, ώστε όλες οι παροχές του φαρμακοποιού στον ασθενή να θεσμοθετηθούν και έχω εμπιστοσύνη στα συλλογικά μας όργανα ότι θα είναι μπροστά σε αυτήν την προσπάθεια».

Στο χαιρετισμό του ο τομεάρχης Υγείας ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός κατηγόρησε το υπουργείο Υγείας λέγοντας ότι τα αντανακλαστικά του όσον αφορά τις ελλείψεις φαρμάκων είναι τραγικά ανεπαρκή, ενώ πρόσθεσε ότι από τα 450 φάρμακα που λείπουν από την αγορά προστίθενται και εκείνα για τη φυματίωση.

O πρόεδρος του ΠΦΣ, Απόστολος Βαλτάς αποκάλυψε ότι οι διαπραγματεύσεις με τους αρμόδιους για τις υπηρεσίες βρίσκονται σε καλό δρόμο.

Στο κυρίως μέρος του Συνεδρίου, μετά την παρουσίαση των συμπερασμάτων των δύο δημοσκοπήσεων από τον Διευθυντή της Alco Κώστα Παναγόπουλο, ο Γενικός Γραμματέας Δ.Σ. του ΠΦΣ Μανώλης Κατσαράκης παρουσίασε την πρόταση που κατατέθηκε στο υπ. Υγείας από την επιστημονική ομάδα του ΠΦΣ για την ενίσχυση της ΠΦΥ. Ο Ολύμπιος Παπαδημητρίου, Πρόεδρος ΣΦΕΕ & Γενικός Διευθυντής Novo Nordisk, δήλωσε σύμφωνος με την αποζημίωση των φαρμακοποιών για τις υπηρεσίες που προσφέρουν, ενώ κάλεσε τον κλάδο να ενημερώνεται για τα νέα φάρμακα. Ο Νίκος Δέδες, Πρόεδρος Ένωσης Ασθενών Ελλάδας πρότεινε όλοι οι εταίροι να συζητήσουν πώς μοιράζονται αυτές οι υπηρεσίες που παρουσιάστηκαν αλλά και για τη δίκαιη αποζημίωση των φαρμακοποιών, ενώ η φαρμακοποιός του Φαρμακείου ΕΟΠΥΥ Κέντρου Θεσσαλονίκης Ουρανία Κόλλια, επισήμανε την ανάγκη να επενδύσει περισσότερο ο κλάδος στους βοηθούς φαρμακείου και στην εκπαίδευσή τους.

Στην επόμενη ενότητα για την ψηφιακή μεταμόρφωση της υγείας, ο Θάνος Σταυρόπουλος, Technology & Innovation Senior Manager Global Center for Digital Innovation (CDI) ανέλυσε πώς ο φαρμακοποιός θα μπορούσε να αποτελέσει πηγή των δεδομένων πραγματικού κόσμου, ενώ ο Γενικός Γραμματέας της ΟΣΦΕ και του Ομίλου ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ Λευτέρης Μαρίνος, προειδοποίησε ότι στο μέλλον μεγάλοι κολοσσοί, όπως η Google και η Amazon, προβλέπεται να κυριαρχήσουν στο κομμάτι της υγείας φέρνοντας μεγάλες ανισότητες. Στην ίδια ενότητα ο Απόστολος Καραμπίνης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Karabinis Medical S.A. ανακοίνωσε ότι το 2023 έρχεται η 3η εκδοχή της υπηρεσίας Hypertension & Diabetes Corner®.

Στην επόμενη ενότητα για τον αναλφαβητισμό της υγείας με συντονιστή τον φαρμακοποιό MSc Κωνσταντίνο Κακονίκο, ο καθηγητής Παθολογίας-Σακχαρώδη διαβήτη ΑΠΘ, Απόστολος Τσάπας εξήρε τη σημασία της τεκμηριωμένης ιατρικής και εξήγησε πώς να αναγνωρίζουμε την ψευδοεπιστήμη, ενώ η Αθανασία Παππά, Πρόεδρος ΕΛΕΑΝΑ και ΕΛΕΤΕΜ, μιλώντας εκ μέρους των ασθενών, ζήτησε από τους φαρμακοποιούς να προωθούν την Κίτρινη Κάρτα.

Σε μια Out of the Box Presentation, η κορυφαία Ελληνίδα μαραθωνοδρόμος, Μαρία Πολύζου, προέτρεψε τους συμμετέχοντες να βρουν τι τους εμπνέει και να μην παρατούν ποτέ να κυνηγούν τα όνειρά τους.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

 

Platinum χορηγοί: Bennett, GSK, Karabinis Medical

Gold χορηγοί: Apivita, Ascensia Diabetes Care, Bausch Health, Bayer, Intermed, Pierre Fabre, Sanofi, Sarantis, Uni-Pharma, BIAN, ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ Lilly

Silver χορηγοί: Demo S.A., FARAN, MENARINI Diagnostics, Perrigo, Pharma Center, Power Health, Prisum, Servier, Win Medica, ΒΙΑΝΕΞ, ELPEN, PROCTER & GAMBLE

 

Οργάνωση: Nοufio

Content by BOUSSIAS

b2b.peifasyn.gr