Γίνε ευτυχισμένος…Είναι δωρεάν

ΓΙΝΕ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΣ.. ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΕΑΝ

Ανδρέας Γκολφίνος

Φαρμακοποιός

 

Ζούμε στην εποχή που κυριαρχεί η αντίληψη πως η ευτυχία μας εξαρτάται άμεσα από την  οικονομική δυνατότητα του καθενός και τη δυνατότητα απόκτησης υλικών αγαθών. Η αλήθεια είναι και θα πρέπει να θυμόμαστε, πως η πραγματική ευτυχία δεν αγοράζεται.. Μπορούμε όλοι να νιώθουμε περισσότερο ευτυχισμένοι στην καθημερινότητά μας, αφού οι ορμόνες που είναι υπεύθυνες γι’ αυτό είναι απολύτως ΔΩΡΕΑΝ! Ας δούμε λοιπόν παρακάτω ποιες είναι αυτές οι ορμόνες και με ποιους τρόπους μπορούμε να τις ενεργοποιήσουμε φυσικά!!

ΣΕΡΟΤΟΝΙΝΗ

Η σεροτινίνη δρα ως νευροδιαβιβαστής του εγκεφάλου και βασική της λειτουργία είναι η ολοκλήρωση της επικοινωνίας μεταξύ των νευρώνων. Ενισχύει τη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου και βοηθάει το σώμα μας να ηρεμεί και να κοιμόμαστε καλύτερα. ΠΡΟΣΟΧΗ! Χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης μπορεί να προκαλέσουν καταθλιπτική διάθεση, γαστρεντερικά προβλήματα, δυσκολίες στη μνήμη καθώς και  στον ύπνο!

ΕΝΔΟΡΦΙΝΕΣ

Οι ενδορφίνες είναι ομάδες πρωτεϊνών οι οποίες παράγονται από τον εγκέφαλο και διοχετεύονται στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτές εκκρίνονται κάθε φορά που καταπιανόμαστε με κάτι που μας ευχαριστεί, όταν κάνουμε ευχάριστες δραστηριότητες ή σκέψεις! Συμβάλλουν στην καλή διάθεση και μειώνουν το στρες. Επίσης, ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και λειτουργούν ως φυσικά παυσίπονα στον οργανισμό.

ΝΤΟΠΑΜΙΝΗ

Η ντοπαμίνη είναι και αυτή ένας ακόμα νευροδιαβιβαστής του εγκεφάλου. Φαίνεται να ενεργοποιείται σε στιγμές απόλαυσης και όταν είμαστε ευδιάθετοι! Η έλλειψη ντοπαμίνης έχει κατηγορηθεί για αρκετές ασθένειες όπως η νόσος του πάρκινσον.

ΩΚΥΤΟΚΙΝΗ

Είναι η ορμόνη που παίζει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία της αναπαραγωγής. Απελευθερώνεται στο αίμα και είναι υπεύθυνη για τη διάταση της μήτρας κατά τη διάρκεια του τοκετού. Για τον λόγο αυτό χρησιμοποιείται και ως φάρμακο για να διευκολύνει τον τοκετό. Επίσης, η ωκυτοκίνη δίνει ερεθίσματα στις θηλές με σκοπό την παραγωγή μητρικού γάλακτος.

ΤΡΟΠΟΙ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΟΡΜΟΝΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ!!

Στην καθημερινότητά μας, υπάρχουν πολλοί τρόποι ενεργοποίησης των παραπάνω ορμονών. Πιο συγκεκριμένα, φροντίστε να:

  • Περπατάτε λίγη ώρα στον ήλιο και γυμνάζεστε με ασκήσεις που σας αρέσουν
  • Φουσκώστε το ποδήλατο που έχετε ξεχασμένο και χρησιμοποιείτε το συχνά
  • Βρείτε χρόνο για μια απόδραση με φίλους ή την οικογένεια στη φύση
  • Γελάτε όσο μπορείτε και κάνετε και τους γύρω σας να γελούν
  • Κάνετε αγκαλιές αρκετών δευτερολέπτων
  • Ακούτε την αγαπημένη σας μουσική
  • Χορεύετε στον ρυθμό που έχετε μέσα σας
  • Κάνετε μασάζ σε όλο σας το σώμα
  • Βοηθάτε τους ανθρώπους γύρω σας
  • Κάνετε ένα όμορφο κοπλιμέντο
  • Καταγράψετε τους στόχους σας προκειμένου να φτάσετε ένα βήμα πιο κοντά στην πραγματοποίησή τους!
  • Βάλτε στη διατροφή σας λιπαρά ψάρια, αμύγδαλα, μαύρη σοκολάτα, μπανάνες και το πράσινο τσάι!

Οπότε την επόμενη φορά που η ψυχολογία σας θα είναι πεσμένη και η διάθεσή σας θα είναι κακή, θυμηθείτε: η ευτυχία βρίσκεται σε απλές και καθημερινές συνήθειες!

 

 

b2b.peifasyn.gr