Χορτοφάγος ή vegan;

ΝΑΝΤΙΑ ΜΑΡΝΕΡΟΥ                                                                                                                   

ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ-ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ ( B.Sc )-ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ&ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Φυτοφάγος ή βέγκαν ( vegan ): Είναι το ίδιο  ή  διαφέρουν;

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση  για την προστασία του περιβάλλοντος και για έναν πιο υγιεινό και φυσικό τρόπο ζωής. Τόσο η φυτοφαγία όσο και ο βεγανισμός ( veganism ) αποτελούν πλέον πολύ δημοφιλείς τρόπους διατροφής και εκφράζουν το ενδιαφέρον των ανθρώπων να έχουν μια καλή σωματική υγεία  , την αγάπη τους για τα ζώα και την ανησυχία πως η κατανάλωση κρέατος και ζωικών προϊόντων μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ασθένειες ( παχυσαρκία , διαβήτη τύπου 2 , χοληστερίνη , υπέρταση ).

Πολλοί άνθρωποι όμως δεν γνωρίζουν ή δυσκολεύονται να ξεχωρίσουν  τις διαφορές μεταξύ φυτοφαγίας και  βεγκανισμού. Για τον λόγο αυτό σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε να ξεχωρίσουμε αυτές τις διαφορές , θα αναφερθούμε στα οφέλη υγείας και στους πιθανούς κινδύνους αυτών των διατροφών.

Τι ονομάζουμε φυτοφαγία;

Ως φυτοφαγία ορίζεται η διατροφή που δεν περιλαμβάνει το κρέας , το ψάρι και τα πουλερικά. H φυτοφαγική διατροφή έχει σαν βάση τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, τους ξηρούς καρπούς και τα δημητριακά. H φυτοφαγική διατροφή θεωρείται μια πιο ευέλικτη διατροφή γιατί αρκετοί φυτοφάγοι περιλαμβάνουν τροφές όπως αυγά, γάλα, τυρί. Οι συνηθέστερες κατηγορίες φυτοφάγων που συναντάμε είναι οι παρακάτω:

 • Γαλακτο – ωό – φυτοφάγοι (lacto-ovo-vegetarians), είναι εκείνη η κατηγορία των φυτοφάγων που περιλαμβάνει στο διαιτολόγιο τους γαλακτοκομικά προϊόντα και αβγά.
 • Γαλακτοφυτοφάγοι (lacto-vegetarians), είναι εκείνη η κατηγορία φυτοφάγων που περιλαμβάνει στο διαιτολόγιο τους γαλακτοκομικά προϊόντα.
 • Μερικώς φυτοφάγοι (semi-vegetarians). Τα άτομα που καταναλώνουν μόνο μερικά είδη κρέατος (όπως το ψάρι και το κοτόπουλο) και αποκλείουν άλλα.

Ποια η διαφορά της φυτοφαγίας με τον βεγκανισμό;

Σε αντίθεση με τη φυτοφαγία, οι vegan είναι η αυστηρή μορφή της φυτοφαγίας. H διατροφή των vegan βασίζεται αποκλειστικά σε φυτικές τροφές (δημητριακά, λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς, σπόρους, όσπρια) έχοντας αποκλείσει από το διαιτολόγιο τους κρέας, ψάρι, πουλερικά, αβγά και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ο βεγκανισμός θεωρείται τρόπος ζωής και έχει ισχυρές ρίζες στο ενδιαφέρον  για την ευημερία των ζώων. Οι vegan ή αυστηρά χορτοφάγοι έχουν μια γενικότερη στάση ζωής για την προστασία και τα δικαιώματα των ζώων που δεν εκφράζεται μόνο μέσω της διατροφής αλλά επεκτείνεται και σε άλλους τομείς όπως ένδυση , ψυχαγωγία , επιστήμη όπου πιστεύεται πως τα ζώα θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να είναι απαλλαγμένα από κάθε ανθρώπινη χρήση . Πολύ απλά οι vegan δηλαδή δεν επιλέγουν αυτόν τον τρόπο διατροφής για τον εαυτό τους για λόγους υγείας αλλά για την αγάπη τους και το ενδιαφέρον τους για τα ζώα και τα δικαιώματά  τους.

 

Ποια είναι τα οφέλη υγείας των φυτοφαγικών και βέγκαν διατροφών;

Επειδή η βάση της διατροφής των φυτοφάγων και των βέγκαν είναι κοινή δηλαδή στηρίζεται στην υψηλή κατανάλωση φρούτων , λαχανικών , οσπρίων , δημητριακών τα οφέλη υγείας είναι κοινά.

Συνεπώς  συγκριτικά με μια Δυτικού τύπου διατροφή που περιλαμβάνει κόκκινο κρέας , οι φυτοφάγοι και οι βέγκαν καταναλώνουν λιγότερο κορεσμένο λίπος και χοληστερόλη λόγω της μη κατανάλωσης κρέατος και έχουν αυξημένη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών λόγω των φυτικών τροφών που καταναλώνουν όπως  βιταμίνες C & E, φυτικών ινών και φυτοχημικών συστατικών πλούσιων σε αντιοξειδωτικές ιδιότητες , όπως τα καροτενοειδή και φλαβονοειδή.  Έρευνες δείχνουν πως και οι φυτοφάγοι και οι βέγκαν έχουν μειωμένο κίνδυνο για

 • Αυξημένη χοληστερόλη
 • Απώλεια ελέγχου σωματικού βάρους
 • Καρδιαγγειακά νοσήματα
 • Διαβήτη τύπου 2
 • Υπέρταση

Τι πρέπει να προσέξει ένας φυτοφάγος ή βέγκαν;

Σύμφωνα με έγκριτους επιστημονικούς οργανισμούς μια καλά σχεδιασμένη φυτοφαγική διατροφή, ακόμα και στην πιο αυστηρή μορφή της, είναι ασφαλής αν είναι σωστά σχεδιασμένη. Ποια είναι τα σημεία προσοχής:

Βιταμίνη B12

Η βιταμίνη B12 βρίσκεται κυρίως σε ζωικά προϊόντα . Οι vegan βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο έλλειψης B12 λόγω του αυστηρού περιορισμού κατανάλωσης ζωικών προϊόντων. Για τον λόγο αυτό συνιστάται να καταναλώνουν φυτικές τροφές π.χ. δημητριακά εμπλουτισμένα σε Β12  , να κάνουν συχνά έλεγχο των επιπέδων της B12 και αν χρειαστεί να πάρουν αντίστοιχο συμπλήρωμα.

Σίδηρος

Η πιο απορροφήσιμη μορφή σιδήρου περιέχεται στα ζωικά προϊόντα ( συκώτι , αβγά, κόκκινο κρέας). Φυτικές τροφές που περιέχουν σίδηρο (πράσινα φυλλώδη λαχανικά ,σπανάκι , όσπρια , αποξηραμένα φρούτα , ξηροί καρποί ) θα πρέπει να συνδυάζονται με βιταμίνη C για να αυξάνεται η απορρόφηση του φυτικού σιδήρου και να μειώνεται ο κίνδυνος ανεπάρκειάς του .

ΑΣΒΕΣΤΙΟ

Οι γαλακτοφυτοφάγοι και γαλακτο – ωό – φυτοφάγοι μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους σε ασβέστιο καθώς περιλαμβάνουν γαλακτοκομικά προϊόντα ή και αβγά στη διατροφή τους. Κάποιος αυστηρά χορτοφάγος για να καλύψει τις ανάγκες του οργανισμού του σε ασβέστιο δεν θα πρέπει να παραλείπει να καταναλώνει φυτικές τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, όπως πράσινα φυλλώδη λαχανικά, σουσάμι, ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα, όπως βερίκοκα και σύκα.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

 • Και οι δυο φυτοφαγικές διατροφές προσφέρουν οφέλη υγείας.
 • Θεωρούνται ασφαλείς διατροφές αν είναι καλά σχεδιασμένες.
 • Έχουν κοινή βάση διατροφής με κατανάλωση φρούτων , λαχανικών , οσπρίων , δημητριακών και απαγόρευση στο κρέας και ψάρι.
 • H φυτοφαγική διατροφή θεωρείται μια πιο ευέλικτη διατροφή γιατί αρκετοί φυτοφάγοι περιλαμβάνουν στη διατροφή τους τροφές όπως αβγά, γάλα, τυρί.
 • Ο βεγκανισμός είναι μια αυστηρότερη μορφή χορτοφαγίας που απαγορεύει την κατανάλωση ή τη χρήση οποιωνδήποτε προϊόντων που προέρχονται από ζώα
 • Σημαντικό για τους βέγκαν και τους φυτοφάγους είναι να διασφαλίσουν τις ανάγκες τους για σίδηρο , Β12 και ασβέστιο.
b2b.peifasyn.gr