Στόχοι για τη νέα χρονιά

Στόχοι για τη νέα χρονιά

Τίνα Γιάκα BSc, M.Ed.

Ψυχολόγος

 

Η νέα χρονιά είναι προ των πυλών και ιδανικά είναι η στιγμή να αναθεωρήσουμε τι λειτούργησε και τι όχι την προηγούμενη χρονιά, να κλείσουμε λογαριασμούς με τον εαυτό μας και να πάρουμε κάποιες μεγάλες αποφάσεις. Ο Ιανουάριος ο οποίος πήρε το όνομά του από τον Ιανό, θεό κάθε αρχής στη ρωμαϊκή μυθολογία, είναι ο μήνας που σύμφωνα με έρευνες είναι κατά 10 φορές πιο πιθανό να επιτευχθούν στόχοι σε σχέση με άλλους μέσα στο χρόνο. Οι νέοι στόχοι συνήθως έχουν να κάνουν με μεγάλες αλλαγές στην καθημερινότητά μας, στον τρόπο σκέψης μας, των συνηθειών και των συμπεριφορών μας, ωστόσο ενώ είμαστε πρόθυμοι να τις υλοποιήσουμε δεν γίνονται ποτέ πράξη. Οι λόγοι είναι πολλοί και πολυδιάστατοι. Ας αναλογιστούμε αν πραγματικά οι στόχοι που θέτουμε είναι πρώτα από όλα ρεαλιστικοί και αν οι προσδοκίες για τον ίδιο μας τον εαυτό είναι υψηλές. Απαιτούμε πολλά από τον εαυτό μας, συνήθως πέρα των δυνάμεών μας, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια αίσθηση αποτυχίας, απογοήτευσης και τέλος παραίτησης. Ας σκεφτούμε επίσης αν οι στόχοι που θέτουμε είναι πραγματικά δικοί μας. Θα πρέπει να συμβάλουν στην προσωπική μας ανάπτυξη, εξέλιξη και ισορροπία και όχι να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τις πτυχές της ζωής των άλλων. Ένας άλλος λόγος είναι ότι οι στόχοι που θέτουμε είναι γενικοί και αφηρημένοι. Μήπως μας κρατάει κάτι πίσω; Όλοι αυτοί οι προβληματισμοί είναι απαραίτητοι να απαντηθούν ώστε να σταματήσουμε να απογοητευόμαστε και να ξεκινήσουμε να πετυχαίνουμε κάποιους από αυτούς θωρακισμένοι με υπομονή, επιμονή και στρατηγικά βήματα.

Οι πρωτοχρονιάτικες αποφάσεις επικεντρώνονται στον εαυτό μας και στόχο έχουν να επιφέρουν υγιείς αλλαγές σε διάφορους τομείς της ζωής μας.

Ας ξεκινήσουμε με την αυτό-ομιλία! Το πώς μιλάμε στον εαυτό μας είναι η αρχή κάθε αλλαγής. Αν οι μεγάλες μας αποφάσεις ξεκινούν με «ποτέ δεν θα», «πάντα», «δεν πρόκειται να» και «πρέπει να», οι πιθανότητες είναι μικρότερες και αποθαρρυντικές και μαρτυρούν έλλειψη αυτοπεποίθησης. Η δύναμη των λέξεων έχουν επιρροή πάνω μας και πόσο μάλλον οι θετικές γεμάτες ενέργεια λέξεις όπως «μπορώ», «θέλω», «επιλέγω», «θα ξαναπροσπαθήσω», «τα καταφέρνω». Όταν νιώθουμε άγχος, έχουμε την τάση να προσδοκούμε τα χειρότερα για κάθε κατάσταση. Αυτό συμβαίνει επειδή επικεντρωνόμαστε στις αρνητικές σκέψεις. Υπάρχουν πολλά πράγματα στη ζωή που δεν μπορούμε να ελέγξουμε, αλλά το μοναδικό πράγμα στο οποίο έχουμε τον απόλυτο έλεγχο είναι οι σκέψεις μας και η αυτό-ομιλία μας.

Μια μικρή αλλαγή φέρνει μια μεγάλη! Αν ξεκινήσουμε από μικρότερους στόχους, είναι πιο εύκολο να τους πραγματοποιήσουμε και σταδιακά να προχωρήσουμε και σε δυσκολότερους. Η επίτευξη κάθε στόχου μας δίνει μια αίσθηση επιτυχίας, η οποία δυναμώνει τη διάθεσή μας να συνεχίσουμε προς το νέο στόχο. Ένα ελάχιστο βήμα αλλαγής στη δική μας συμπεριφορά, μπορεί να αλλάξει όλη μας τη στάση στη ζωή, ακόμα και τις σχέσεις μας. “Η αρχή, το ήμισυ του παντός”, έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες.

Έναν τη φορά! Η αλλαγή δεν είναι απαραίτητο να επέλθει σε όλους τους τομείς της ζωής μας ταυτοχρόνως. Όσο περισσότερους στόχους αλλαγής θέτουμε τόσο αυξάνουμε την πιθανότητα αποτυχίας. Είναι ευκολότερο να θέσουμε στόχους για ένα ή δύο πράγματα που θέλουμε να αλλάξουμε και να αφοσιωθούμε σε αυτούς. Οι άνθρωποι είμαστε όντα της συνήθειας και δύσκολα «ξεβολευόμαστε». Τείνουμε να αποζητούμε το γνωστό όσο νοσηρό κι αν είναι ενώ αποφεύγουμε το άγνωστο, το υγιές, γιατί μας φοβίζει. Αυτό που θα βοηθήσει στην υλοποίηση είναι η ικανότητα να θέτουμε μικρότερους επιμέρους στόχους και να τους κατακτάμε σταδιακά. Το σημαντικό είναι να επιβραβεύουμε τον εαυτό μας κάθε μέρα που συνεχίζουμε να προσπαθούμε.

Νέες συνήθειες! Για να αλλάξουμε τις παλιές μας συνήθειες θέτουμε νέες πιο λειτουργικές, τις καταγράφουμε και δεν ξεχνάμε να τις υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας καθημερινά. Τα post-it είναι ένας έξυπνος τρόπος να μας υπενθυμίζουν την αλλαγή που επιθυμούμε, τοποθετώντας τα μικρά χαρτάκια στο πορτοφόλι μας, στον καθρέφτη μας, στο ψυγείο μας.

Ρεαλισμός! Οι προσδοκίες δημιουργούνται από το υποσυνείδητο και είναι αναπόφευκτες το κακό είναι όταν οι προσδοκίες αυτές είναι υψηλές και δημιουργούν μια ψευδαισθησιακή πραγματικότητα με αποτέλεσμα να μένουμε κολλημένοι σε αυτές και να μην ζούμε τη ζωή μας. Οι μη ρεαλιστικές προσδοκίες προέρχονται από τη βαθιά πεποίθηση ότι δεν είμαστε αρκετά καλοί ή έχουμε υιοθετήσει μια πεποίθηση που δεν είναι δική μας. Οι ρεαλιστικοί, προσγειωμένοι στόχοι θα μας βοηθήσουν να ωριμάσουμε ώστε να απολαμβάνουμε τη ζωή και τον σκοπό μας.

Άσκηση-Βήματα για τον καθορισμό των στόχων:

  1. Επιθυμία (κατονομάστε τον στόχο σας)______________________
  2. Γράψτε τον στόχο (όσο πιο συγκεκριμένα)___________________
  3. Πίστη (η δυνατότητα να πετύχετε τον στόχο)_________________
  4. Γράψτε 2 λόγους για τους οποίους θέλετε να πετύχετε τον στόχο σας_____________
  5. Με ποιο τρόπο θα ωφεληθείτε με την επίτευξη του στόχου_____________
  6. Γράψτε μια λίστα με τα πλεονεκτήματα που θα απολαμβάνετε______________
  7. Προθεσμία______________
  8. Προσδιορίστε τη γνώση που θα χρειαστείτε ώστε να πετύχετε τον στόχο σας_____________
  9. Προσδιορίστε τους ανθρώπους που με τη συνεργασία και τη βοήθειά τους θα μπορέσετε να πετύχετε τον στόχο σας________________
  10. Κάντε μια σαφή διανοητική εικόνα του στόχου σας στην οθόνη του μυαλού σας________________

 

b2b.peifasyn.gr