Σακχαρώδης Διαβήτης, πρόληψη και θεραπεία.

Επί τη ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για τον Σακχαρώδη Διαβήτη (ΣΔ) στις 14η Νοεμβρίου, που επιλέχθηκε προς τιμήν του Frederick Banding ( είναι η ημέρα γενεθλίων του ), ο οποίος συνεργαζόμενος με τον Charles Best ανακάλυψαν την ινσουλίνη τον Οκτώβριο του 1921, θα αναφερθούμε στον Σακχαρώδη Διαβήτη ( Σ.Δ. ).

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης ( Σ.Δ. ) αποτελεί ένα χρόνιο μεταβολικό νόσημα, εξελισσόμενο, με πολλούς παράγοντες που ενέχονται και το προκαλούν και χαρακτηρίζεται από υψηλό σάκχαρο αίματος, αντίσταση στην ινσουλίνη  ή και έλλειψη ινσουλίνης.

Δύο είναι οι συχνότερες μορφές του ΣΔ. Ο ΣΔ τύπου Ι όπου δεν παράγεται ινσουλίνη λόγω καταστροφής των β-κυττάρων του παγκρέατος ( αυτοάνοσης αιτιολογίας ). Εμφανίζεται συχνότερα σε παιδιά και νέους ενήλικες. Ο ΣΔ τύπου ΙΙ αφορά την πλειοψηφία των πασχόντων και εμφανίζεται κυρίως σε ενήλικες. Στον τύπου ΙΙ ΣΔ υπάρχει κυρίως αντίσταση στην ινσουλίνη δηλαδή δεν επαρκεί η ινσουλίνη, η οποία παράγεται από το πάγκρεας και οφείλεται κυρίως στην παχυσαρκία και την καθιστική ζωή.

Κυρίως τα όργανα στόχοι της μη ικανοποιητικής ρύθμισης του ΣΔ είναι τα σχετιζόμενα με το καρδιαγγειακό σύστημα ( Καρδιά – Εγκέφαλος – Νεφρά – Οφθαλμοί – Αγγεία), με σοβαρές επιπλοκές, οι οποίες είναι:

Στεφανιαία Νόσος με κύριο εκπρόσωπο το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και τον αιφνίδιο καρδιακό θάνατο, η καρδιακή ανεπάρκεια και τα ισχαιμικά αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια.

Η διαβητική νεφροπάθεια που πιθανόν να οδηγήσει σε Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια και σε τελικό στάδιο σε αιμοκάθαρση.

Η  περιφερική αγγειοπάθεια και νευροπάθεια που σε προχωρημένο στάδιο οδηγούν σε έλκη – λοιμώξεις στα κάτω άκρα (διαβητικό πόδι) λόγω κακής αιμάτωσης και σε ακρωτηριασμό λόγω γάγγραινας.

Η  διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια που μπορεί να εξελιχθεί σε απώλεια όρασης.

Σχεδόν:

 • 550 εκατομμύρια ασθενείς σε όλον τον κόσμο πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη.
 • 1 στους 10  διαγιγνώσκεται με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου ΙΙ.
 • Στη χώρα μας πάσχουν περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άτομα.
 • Το 50% των ασθενών δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από Διαβήτη, δεν γνωρίζουν την ασθένειά τους και διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.
 • Τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη έχουν 2-3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου και διπλάσιο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο.
 • Το 84% των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω με ΣΔ πεθαίνουν από καρδιαγγειακά αίτια (οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, καρδιακή ανεπάρκεια, ισχαιμικό αγγειακό επεισόδιο).

 

Απαραίτητη είναι η συνεργασία διαφόρων ιατρικών ειδικοτήτων, όπως του Προσωπικού Ιατρού Παθολόγου ή Γενικής Ιατρικής, του Καρδιολόγου, του Ενδοκρινολόγου, του Νεφρολόγου, του Αγγειολόγου και του Οφθαλμίατρου ώστε να γίνει σωστή  διάγνωση και αντιμετώπιση του ΣΔ και άλλων μεταβολικών διαταραχών και συνοδών παθήσεων, οι οποίες προδιαθέτουν σε εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου αλλά και στην καλύτερη διαχείριση αυτής μετά την εκδήλωσή της.

 

Προτείνουμε και ενθαρρύνουμε τους ασθενείς, να ελεγχθούν εφόσον:

 • Έχουν αυξημένο Σωματικό Βάρος ( BMI ≥25 kg/m2).
 • Έχουν Οικογενειακό ιστορικό ΣΔ σε συγγενείς 1ου βαθμού (γονείς, αδέλφια, παιδιά).
 • Αρτηριακή Υπέρταση ή εγκατεστημένη καρδιαγγειακή νόσο.
 • Δυσλιπιδαιμία ( υψηλά τριγλυκερίδια, υψηλή LDL, χαμηλή HDL ).
 • Είναι άνω των 45 ετών.
 • Έχουν ιστορικό προδιαβήτη.
 • Είναι γυναίκες και εμφάνισαν Σακχαρώδη Διαβήτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
 • Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.
 • Έχουν λοίμωξη από HIV.

 

Εάν τα αποτελέσματα του προσυμπτωματικού ελέγχου είναι φυσιολογικά, προτείνεται να επαναλαμβάνεται ο έλεγχος ενδεικτικά  ανά 3ετία ή και νωρίτερα εάν υπάρχουν παθολογικά αποτελέσματα.

 

Η θεραπεία του Σακχαρώδους Διαβήτη

Η θεραπεία του Σακχαρώδους Διαβήτη στηρίζεται σε αλλαγή του τρόπου ζωής και στη φαρμακευτική αγωγή.

Συνιστάται τακτική αερόβια άσκηση μέτριας έντασης σε συνδυασμό με ασκήσεις αντιστάσεων, η ρύθμιση του Σωματικού Βάρους, συχνά μικρά γεύματα με περιορισμό των υδατανθράκων, η διακοπή του καπνίσματος, ο περιορισμός στην κατανάλωση αλκοολούχων ποτών και όσον αφορά στη φαρμακευτική αγωγή είναι οι διάφορες μορφές ινσουλίνης οι οποίες χορηγούνται καθημερινά, νέα αντιδιαβητικά ενέσιμα φάρμακα ( χορήγηση 1 φορά την εβδομάδα ), το κλασικό αντιδιαβητικό φάρμακο, η μετφορμίνη, αλλά και πλέον νεότερα φάρμακα όπως οι SGLT-2 αναστολείς, οι οποίοι ξεκίνησαν ως φαρμακευτική αγωγή για τον ΣΔ, αλλά πλέον χρησιμοποιούνται και ως φαρμακευτική αγωγή για την πρόληψη των επιπλοκών και υποτροπών της Καρδιακής Ανεπάρκειας από τους Καρδιολόγους.

Στόχος είναι η ρύθμιση του μεταβολισμού και των επιπέδων του Σακχάρου αίματος. Η σωστή ρύθμιση του Σακχάρου αίματος μειώνει τις πιθανότητες για εμφάνιση επιπλοκών και φυσικά των καρδιαγγειακών. Η Καρδιαγγειακή Υγεία και ο σωστός έλεγχος για την έγκαιρη ανίχνευση καρδιαγγειακών επιπλοκών είναι απαραίτητοι στους Διαβητικούς ασθενείς.

Εάν κάποιος πάσχει από ΣΔ, θα πρέπει να προγραμματίσει μια επίσκεψη στον θεράποντα ιατρό και τον καρδιολόγο του ώστε σε συνεργασία μαζί τους να :

 • Ρυθμίσει το σάκχαρό του
 • Ρυθμίσει το σωματικό βάρος, αν είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος
 • Διακόψει οριστικά το κάπνισμα
 • Ακολουθήσει Μεσογειακή δίαιτα
 • Ασκείται με τακτική αερόβια άσκηση ( ζωηρό περπάτημα ) τουλάχιστον 30 λεπτά ημερησίως, 5 φορές την εβδομάδα
 • Ελέγχει τακτικά την αρτηριακή πίεση και την καρδιακή συχνότητα ( είτε λαμβάνει Φαρμακευτική Αγωγή είτε όχι )
 • Ρυθμίσει τη  χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια
 • Λαμβάνει την προτεινόμενη Φαρμακευτική Αγωγή και να αναφέρει τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες ή παρενέργειες αυτής στον ιατρό του.

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης και οι Καρδιαγγειακές παθήσεις είναι χρόνιες εξελισσόμενες παθήσεις και όσοι έχουν παράγοντες κινδύνου ή εγκατεστημένο ΣΔ ή/και Καρδιαγγειακή Νόσο, δεν θα πρέπει να αμελούν τις οδηγίες φαρμακευτικές και μη, καθώς και τον τακτικό τους Ιατρικό έλεγχο.

b2b.peifasyn.gr