Οι έρωτες και τα φλερτ του καλοκαιριού: Πώς ανεβάζουν την ψυχολογία μας

Τίνα Γιάκα BSc, M.Ed.
Ψυχολόγος-Συμβουλευτική Ψυχολόγος

 

Λίγο ο ήλιος, λίγο η θάλλασα, λίγο οι διακοπές αρκούν ώστε μια καλή διάθεση να γεννηθεί και γιατί όχι μια καλή ερωτική διάθεση. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, οργανώνονται οι διακοπές που όλοι περιμένουμε και ο καθένας μας αναζητά ιδανικές συνθήκες, υπέροχα εξωτικά τοπία, χαλαρή διάθεση, ξεκούραση και πολλές εμπειρίες. Καλοκαίρι σημαίνει επίσης έρωτας! Ο ερωτισμός και η έλξη αυξάνονται το καλοκαίρι καθώς τα ποσοστά των ενδορφινών αυξάνονται στον εγκέφαλό μας με αποτέλεσμα να υπάρχει μία έντονη επιθυμία για συντροφικότητα. Η αυτοπεποίθησή μας ανεβαίνει, μειώνονται οι αρνητικές σκέψεις και τα επίπεδα του στρες, γινόμαστε λιγότερο επιρρεπείς σε σωματικές ασθένειες ενώ οι αντιστάσεις μας και τα συνήθη κριτήρια που βάζουμε ως προς την επιλογή συντρόφου κάμπτονται.

Το καλοκαίρι θεωρείται η ιδανική στιγμή να αφήσουμε τη χαλαρή, αυθόρμητη πλευρά του εαυτού μας να φλερτάρει με άτομα όμορφα για εμάς, ελκυστικά, με διάθεση για διασκέδαση και περιπέτεια. Το ντύσιμό μας αλλάζει, γίνεται πιο ελαφρύ, πιο αποκαλυπτικό, με αποτέλεσμα να κοιτάμε και να μας κοιτάζουν περισσότερο γύρω μας. Νιώθουμε πιο ευδιάθετοι και πιο ελεύθεροι να αλληλεπιδράσουμε και να εκτονωθούμε με έναν τρόπο διαφορετικό. Το φλερτ είναι μια κοινωνική συμπεριφορά που σχετίζεται με ρομαντικό ενδιαφέρον και έλξη. Τέτοιες συμπεριφορές μπορούν να είναι λεκτικές ή μη λεκτικές, ενώ τα στυλ του φλερτ αλλάζουν. Οι ψυχολόγοι που μελετούν το φλερτ από την εξελικτική σκοπιά, θεωρούν αυτή τη συμπεριφορά ως έμφυτη διαδικασία που αναπτύχθηκε ως αποτέλεσμα της φυσικής επιλογής.  Σύμφωνα με έρευνες, μία από τις πιο συνηθισμένες συμπεριφορές φλερτ είναι το ανασήκωμα των φρυδιών και  η επαφή με τα μάτια. Το ανασήκωμα των φρυδιών είναι ένα κοινωνικό σήμα που χρησιμοποιείται για να δείξει αναγνώριση και επιθυμία ώστε να ξεκινήσει μια κοινωνική επαφή, συνήθως το βλέμμα συνοδεύεται και από ένα χαμόγελο.

Οι κοινωνικοί ψυχολογοί μελετούν τον τρόπο που διαμορφώνεται και μεταβάλλεται η συμπεριφορά και η προσωπικότητα του ανθρώπου και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι συμπεριφορές που σχετίζονται περισσότερο με την έλξη είναι το χαμόγελο, το γέλιο, η μίμηση, η επαφή με τα μάτια και η αυξανόμενη φυσική εγγύτητα (άγγιγμα). Αυτές οι συμπεριφορές παρατηρήθηκαν όταν συμμετέχοντες σε μια μελέτη αισθάνθηκαν θετικά για ένα άλλο άτομο, είτε σε ρομαντικό είτε σε πλατωνικό πλαίσιο. Ωστόσο, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι αυτές οι συμπεριφορές είναι σημαντικές για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και την ενίσχυση μιας σχέσης, η οποία μπορεί να εξηγεί γιατί τείνουμε να δείχνουμε αυτές τις συμπεριφορές όταν γνωρίζουμε κάποιον.

Ο όρος “freckling” περιγράφει την τάση των ανθρώπων να είναι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες πιο ανοιχτοί στο φλερτ και στις σχέσεις, χωρίς να απαιτούνται υποσχέσεις αιώνιας αγάπης. Το κλειδί για να ζήσουμε μια όμορφη καλοκαιρινή ανάλαφρη ερωτική ιστορία,  είναι να μην έχουμε περισσότερες προσδοκίες  από αυτές που πραγματικά μπορεί αυτή η κατάσταση να προσφέρει. Οι επιλογές μας γίνονται με βάση την ανάγκη μας για ανεμελιά, χαλάρωση και διασκέδαση κάθε είδους. Κρατάμε τις όμορφες στιγμές που ζήσαμε στις διακοπές μας και προχωράμε σε επόμενες επιλογές με γνώμονα τις ανάγκες που έχουμε σε κάθε φάση της ζωής μας. Όσο για τον καλοκαιρινό έρωτα, αν θέλουμε να δώσουμε μια ευκαιρία για να δούμε σε τι μπορεί να εξελιχθεί, ας είμαστε προετοιμασμένοι για εκπλήξεις θετικές και αρνητικές.

Η ερωτική μας εικόνα αφυπνάται και τόσο η ερωτική διάθεση όσο και η επιθυμία εναλλαγής ερωτικών συντρόφων είναι φυσική, ίσως και αναμενόμενη. Νιώθουμε καλύτερα με τον εαυτό μας, θέλουμε να δούμε τα όριά του, με την ερωτική μας εικόνα που ήταν ξεχασμένη τόσους μήνες μέσα στα άγχη της δουλειάς και του γραφείου. Το καλοκαίρι επίσης σηματοδοτεί και διάθεση αλλαγής στη ζωή μας. Σημαντικές αποφάσεις μπορεί να παρθούν όπως ένας χωρισμός ή ένα διαζύγιο, θέλοντας κανείς να ζήσει ή να οδηγήσει τη ζωή του σε κάτι καλύτερο. Μέσα από τις εμπειρίες του καλοκαιριού κάνουμε και έναν υποσυνείδητο απολογισμό, επιλέγοντας κάθε φορά τι θέλουμε να κρατήσουμε και τι όχι. Τα προβλήματα άλλωστε δεν σταματούν ποτέ, ενώ αλλάζει η δική μας σκοπιά προς αυτά και ο τρόπος που τα αντιμετωπίζουμε είναι και η λύση τους. Η αποστασιοποίηση από τα προβλήματά μας,  μας κάνει να βλέπουμε πιο καθαρά τις λύσεις που ήταν μπροστά μας αλλά δεν τις βλέπαμε λόγω συναισθηματικής φόρτισης.

Πολυήμερες ή ολιγοήμερες διακοπές σίγουρα είναι η διέξοδος από την καθημερινότητά μας, η ευκαιρία να αλλάξουμε παραστάσεις και να ανακτήσουμε τις χαμένες ισορροπίες. Για πολλούς είναι η ιδανική εποχή για να ερωτευτούν, να πειραματιστούν και να διασκεδάσουν, καθώς η χαλαρότητα του καλοκαιριού, μοιάζει ιδανική για τον στόχο αυτό.

Καλό καλοκαίρι!

 

b2b.peifasyn.gr