Η στοματική υγεία συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία του ατόμου και του συνόλου.

Η στοματική υγεία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της γενικής υγείας του ατόμου, όντως δύο έννοιες άμεσα συνδεδεμένες και αμοιβαία εξαρτημένες.

Η έλλειψή της μπορεί να επηρεάσει τη φυσική και πνευματική κατάσταση του ατόμου, καθώς και την κοινωνική του ζωή. Η τερηδόνα, οι παθήσεις των ούλων και του περιοδοντίου είναι τα συχνότερα και πιο γνωστά νοσήματα του στόματος που μπορούν να οδηγήσουν σε πόνο, φλεγμονή, απώλεια δοντιών κ.α. Πρέπει όμως να γνωρίζουμε ότι στοματική υγεία είναι επίσης και η έλλειψη οποιασδήποτε μορφής κρανιοπροσωπικού πόνου, παθήσεων του στοματικού βλεννογόνου, γενετικών και άλλων διαταραχών που μπορούν να επηρεάσουν τη φυσιολογική λειτουργία του στοματογναθικού συστήματος.

Λιγότερο γνωστό είναι επίσης ότι τα γενικά νοσήματα μπορούν να επηρεάσουν τη στοματική υγεία, καθώς και το αντίθετο.

Είναι τεκμηριωμένο ότι οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη έχουν περισσότερες πιθανότητες εκδήλωσης περιοδοντικής νόσου, καθώς επίσης και δυσκολότερη θεραπεία αυτής. Γενικά νοσήματα του αίματος, του μεταβολισμού, των ενδοκρινών αδένων, νεοπλασίες κ α. μπορούν να προκαλέσουν αιμορραγία στα ούλα, έλκη, μεταβολές χρώματος και ερυθρότητα σε γλώσσα, ούλα, χείλη,  παρειές. Πολλά φάρμακα που χορηγούνται σε ασθενείς με χρόνια νοσήματα προκαλούν συχνά παρενέργειες στον στοματικό βλεννογόνο, όπως υπερπλασία ούλων (ανοσοκατασταλτικά), στοματίτιδα, έλκη, ερυθρότητα (αντιβιοτικά, αντιπυρετικά).

Η παραμελημένη στοματική υγεία μπορεί με τη σειρά της να επηρεάσει τη γενική υγεία του ατόμου.

Αθεράπευτες φλεγμονές (αποστήματα) οδοντικής ή περιοδοντικής προέλευσης μπορούν να οδηγήσουν σε ανησυχητικές ως επικίνδυνες επιπλοκές για την ίδια τη ζωή του ασθενή. Η κακή στοματική υγεία με ύπαρξη φλεγμονών μπορεί να απορρυθμίσει γενικά νοσήματα, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης. Δυσλειτουργία και διαταραχές της κροταφογναθικής άρθρωσης, τρίξιμο και σφίξιμο καθ’έξιν των δοντιών, στραβά και συνωστισμένα δόντια μπορούν να προκαλέσουν πονοκεφάλους και μυϊκές διαταραχές. Τέλος ένα ελκυστικό χαμόγελο βοηθά την ψυχική υγεία του ατόμου και την ομαλή κοινωνικοποίησή του.

Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω και κατανοώντας τη σημασία τους, οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι η στοματική υγεία αποτελεί ένα σημαντικό ‘εξάρτημα’ μίας πολύπλοκης μηχανής.

Σε ατομικό επίπεδο, ακολουθώντας απλά βήματα όπως:

– Βούρτσισμα δοντιών καθημερινά (3 φορές),

– Ισορροπημένη διατροφή με αποφυγή καπνίσματος και υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ,

-Ανά 6 μήνες επίσκεψη στον οδοντίατρό μας,

Μπορούμε να επιτύχουμε και να συντηρήσουμε ένα υγιές στόμα με ένα όμορφο χαμόγελο.

b2b.peifasyn.gr