Επιρροή των οθονών στους ενήλικες και τα παιδιά στη σημερινή εποχή.

Σε μια εποχή όπου οι απαιτήσεις για τη χρήση οθονών τηλεόρασης, υπολογιστή, tablet, κινητού γίνονται όλο και μεγαλύτερες, εμφανίστηκε το Σύνδρομο Οπτικής Ψηφιακής Κόπωσης ή Digital Blue Light Syndrome.

Το σύνδρομο αυτό πρώτη φορά μελετήθηκε από το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Harvard. Είναι μία πάθηση που προκαλεί προβλήματα στην όραση τόσο των ενηλίκων όσο και των παιδιών.

Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή. Η όρασή μας βασίζεται σε τρία χρώματα: το κόκκινο, το κίτρινο και το μπλε. Με τον συνδυασμό αυτών βλέπουμε όλη τη χρωματική παλέτα της φύσης. Το μπλε και κυρίως το ψηφιακό μπλε φως είναι αυτό που δημιουργεί όλα τα προβλήματα στην όρασή μας. Αυτό υπάρχει στις οθόνες των τηλεοράσεων, των υπολογιστών, των tablet, των κινητών, στα έντονα led φώτα όπως αυτά των αεροδρομίων, καθώς και στα φώτα xenon των αυτοκινήτων.

Τα προβλήματα που δημιουργεί περιγράφονται στο Σύνδρομο Οπτικής Ψηφιακής Κόπωσης και είναι:

  • Διαθλαστικές ανωμαλίες
  • Θολή όραση
  • Δυσκολία στη συγκέντρωση
  • Κόκκινα – ερεθισμένα μάτια
  • Ξηροφθαλμία
  • Πονοκέφαλος
  • Πόνοι στον αυχένα
  • Αυπνίες
  • Άλλα γενικά συμπτώματα

Στους ενήλικες τα εν λόγω συμπτώματα αντιμετωπίζονται με την τοποθέτηση ειδικών φίλτρων σε γυαλιά και χρήση ειδικών κολλυρίων.

Στα παιδιά το πρόβλημα είναι κυρίως στην παιδική ηλικία. Στην Αμερική υπάρχει ο κανόνας του 3 δηλαδή ένα παιδί μέχρι 3 ετών δεν πρέπει να παρακολουθεί καμία οθόνη, από 3 έως 6 ετών μόνο τηλεόραση, από 6 έως 9 ετών τηλεόραση και υπολογιστή και μόνο πάνω από 9 ετών όλες τις οθόνες. Βεβαίως η παρακολούθηση αυτή γίνεται με μέτρο και το μέγιστο είναι μία με μιάμιση ώρα την ημέρα σε σύνολο οθονών και ΟΧΙ ξεχωριστά.

Το σοβαρότερο πρόβλημα που εμφανίζουν τα παιδιά είναι διαθλαστικές ανωμαλίες κυρίως μυωπία και αστιγματισμός. Αυτά οφείλονται σε έντονο οφθαλμολογικό στρες που προκαλούν οι οθόνες στα αθώα μάτια των παιδιών. Δυστυχώς μετά την εμφάνιση της πάθησης, ακόμα και αν σταματήσουμε την έκθεση στην οθόνη, αυτή δεν υποχωρεί και οδηγεί σε μόνιμη χρήση γυαλιών.

Για να καταλάβουμε το μέγεθος του προβλήματος, στο Πανελλήνιο Οφθαλμολογικό Συνέδριο στον Βόλο που έγινε το 2021, μελετητές ανακοίνωσαν μια αύξηση των διαθλαστικών προβλημάτων μετά την τηλεκπαίδευση στα παιδιά του δημοτικού, της τάξης του 60%.

Συμπερασματικά, για τα προβλήματα που δημιουργεί η έκθεση των μικρών παιδιών σε οθόνες δεν υπάρχει θεραπεία αλλά μονάχα πρόληψη. Αυτή συνίσταται στη λογική και ορθολογική χρήση των οθονών όταν αυτές είναι αναγκαίες και στην αποφυγή της άσκοπης χρήσης αυτών. Σήμερα ζούμε στην εποχή της τεχνολογίας και των οθονών και τα παιδιά μας μεγαλώνουν μέσα σε αυτήν. Πρέπει να τα προστατεύσουμε και να τα βοηθήσουμε να μεγαλώσουν σωστά.

b2b.peifasyn.gr