Διατήρησης της γυναικείας ευεξίας

Ελευθερία Ελβανίδη

Κλινική Ψυχολόγος – Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια

 

Τρόποι διατήρησης της γυναικείας ευεξίας

Ο Μάρτιος ως πρώτος μήνας της άνοιξης, ήρθε να φέρει μεγαλύτερες μέρες, περισσότερη ηλιοφάνεια και αισθήματα ψυχικής και σωματικής ανάτασης που όλοι έχουμε ανάγκη μετά τον χειμώνα. Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας έχει οριστεί η 8η Μαρτίου για την προάσπιση και διαφύλαξη των δικαιωμάτων της γυναίκας. Σκεπτόμενη τη γυναίκα και ό,τι εκείνη συμβολίζει σε συνδυασμό με τον ερχομό της άνοιξης, αισθάνομαι πως είναι σημαντικό να μιλήσουμε για μερικούς τρόπους διατήρησης της ευεξίας όπως και ανάπτυξης μιας αισιόδοξης ματιάς για το μέλλον, ειδικά ενώ διανύουμε δύσκολες και δυσοίωνες περιόδους.

Η γυναίκα ως σύμβολο αντανακλά ζωτικότητα, δύναμη, ευαισθησία, δημιουργικότητα. Η μητρική της φύση, αλλά και η πολιτεία, την τοποθετούν κοινωνικο-ιστορικά και από νωρίς στη ζωή της σε ένα ρόλο φροντίδας προς τους άλλους, παροχής προστασίας και τρυφερότητας. Ωστόσο, η σωματική και ψυχική της ανθεκτικότητα δεν σημαίνει πως και η ίδια δεν έχει ανάγκες και αδυναμίες που πρέπει να φροντίζονται.

Ιδίως στη σύγχρονη εποχή, η εργαζόμενη γυναίκα και μητέρα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της τον αντίκτυπο των πολλαπλών υποχρεώσεων και ρόλων που αναλαμβάνει και να επιτρέπει στον εαυτό της χρόνο και χώρο για ηρεμία και αυτοφροντίδα. Μεγάλη σημασία έχει να μπορεί να αναγνωρίζει σημάδια εξάντλησης, συναισθηματικής κόπωσης και αλλαγές στη σωματική της κατάσταση ή αυξομείωση του βάρους της, να ελέγχει τον έμμηνο κύκλο και ωορρηξία της καθώς και τις ορμονικές αλλαγές που τα συνοδεύουν και να μπορεί να χαρίζει στον εαυτό της ανάπαυση και χαλάρωση παρά τις απαιτήσεις της καθημερινότητας.

Η υιοθέτηση μιας πλούσιας σε θρεπτικά συστατικά διατροφής είναι εξαιρετικά σημαντική για την ψυχολογική της διάθεση. Οι τροφές που επιλέγουμε, εμείς οι γυναίκες να καταναλώσουμε  διαφοροποιούνται ανάλογα την εποχή καθώς η θερμοκρασία του σώματος μεταβάλλεται και οι ανάγκες για ενέργεια αλλάζουν. Ως γυναίκες, πρέπει να θυμόμαστε πως δεν πρέπει να πεινάμε ή να στερούμαστε φαγητά που αγαπάμε για να αποκτήσουμε ευεξία, αλλά να επιλέγουμε τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες. Το να γίνουμε πιο επικεντρωμένες την ώρα του γεύματος χαρίζει επίσης στιγμές απόλαυσης; ξεκινήστε να δίνετε προσοχή στο τι μαγειρεύετε και τρώτε, στη μυρωδιά και τις διάφορες γεύσεις του φαγητού σας και θα δείτε πως θα νιώθετε πιο χορτασμένες και ικανοποιημένες στο τέλος του γεύματος.

Σε συνδυασμό με την καλή διατροφή, η άσκηση είναι ένας ακόμα πολύ σημαντικός παράγοντας που οδηγεί σε καλή υγεία και ευεξία, τόσο σε σωματικό, όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο. Ανάλογα με την ηλικία και τη σωματική κατάσταση, μια γυναίκα μπορεί να ξεκινήσει με μια ήπια μορφή άσκησης όπως είναι το περπάτημα ή η γιόγκα και να αυξήσει σιγά σιγά τον ρυθμό και τις αντοχές της. Για τη γυναίκα συγκεκριμένα η γυμναστική έχει οφέλη επίσης στο κομμάτι προετοιμασίας του σώματός της για μια μελλοντική εγκυμοσύνη και τοκετό. Συγκεκριμένα βοηθά στη μείωση του καρδιαγγειακού stress, τη διευκόλυνση την ώρα του τοκετού, τη γρηγορότερη αποκατάσταση από τον τοκετό, την ελάττωση του πόνου της σπονδυλικής στήλης στο ύψος της μέσης και την αποφυγή διαβήτη που συνδέεται με την κατάσταση της εγκυμοσύνης και επιλόχειας κατάθλιψης.

Ακόμα ένα βασικό κριτήριο για τη διατήρηση της ευεξίας είναι ο επαρκής και καλός ύπνος. Η έλλειψη ύπνου δεν δημιουργεί μόνο κόπωση και κακή διάθεση, αλλά μακροπρόθεσμα μπορεί να έχει επιπτώσεις και στην υγεία μας. Οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται γύρω στις 6 με 8 ώρες ύπνου κάθε νύχτα και ο ύπνος βοηθά στην αποκατάσταση της ενέργειας. Η κατανάλωση καφεϊνης αργά στην ημέρα και η έκθεση σε οθόνες κινητών/υπολογιστών καλό είναι να αποφεύγονται.

Βασικός παράγοντας της αυτοφροντίδας στις γυναίκες είναι η διατήρηση της σύνδεσης με αγαπημένα πρόσωπα. Τα οφέλη από τη δημιουργία δεσμών αγάπης είναι τεράστια για την υγεία καθώς προσφέρουν μια αίσθηση πληρότητας και ευτυχίας. Αυτό δεν αποκλείει το αντρικό φύλο φυσικά, όμως ιδίως για τη γυναίκα το να αισθάνεται την ανταπόκριση και εκτίμηση της προσφοράς της με συναισθηματικά κριτήρια τονώνει την αυτοπεποίθησή της και ενισχύει την εικόνα του εαυτού της.

Τέλος, το να μοιραζόμαστε τους προβληματισμούς και τα συναισθήματά μας με τους αγαπημένους μας ή να μπορούμε να μιλήσουμε σε κάποιον ειδικό σχετικά με θέματα που μας δυσκολεύουν βοηθά στη διατήρηση μιας καλής ψυχολογίας και στη μείωση του άγχους. Αυτό γίνεται ιδιαίτερα σημαντικό έπειτα από την εποχή της πανδημίας και την καραντίνα που προκάλεσε αισθήματα απομόνωσης, μαναξιάς και αποξένωσης.

Έτσι, με αφορμή τον Μάρτιο και τη γυναίκα, θέστε νέους πραγματοποιήσιμους στόχους, αναγνωρίστε όλα τα καλά που έχει η ζωή σας και νιώστε ευγνωμοσύνη γι’αυτά. Θα νιώσετε ευεξία στο σώμα και θετική διάθεση και θα καλωσορίστετε τη νέα εποχή με περισσότερη αισιοδοξία.

b2b.peifasyn.gr