Αυτοἀνοσα Νοσήματα & Οφθαλμοί

Τι εννοούμε με τον όρο αυτοάνοσα; Σχετίζονται με τα μάτια;

Με τον όρο αυτοάνοσα νοσήματα εννοούμε μια μεγάλη κατηγορία ασθενειών που οφείλονται  σε φλεγμονή λόγω του ανοσοποιητικού συστήματος του ανθρώπου  και εν πολλοίς η ακριβής αιτιολογία τους είναι υπό διερεύνηση.  Τα περισσότερα αυτοάνοσα μπορεί να έχουν συμμετοχή και των οφθαλμών, είτε σαν αρχική εμφάνιση είτε δευτεροπαθώς, αφού προηγουμένως έχουν κάνει βλάβη σε κάποιο άλλο όργανο – στόχο του οργανισμού π.χ. καρδιά, νεφρά , δέρμα κλπ.

Συχνά αυτοάνοσα νοσήματα είναι η αυτοάνοσος θυρεοειδίτιδα, η  ρευματοειδής αρθρίτιδα, η αγγυλοποιητική σπονδυλίτιδα,  ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η ψωριασική αρθρίτιδα και δερματίτιδα, η σαρκοείδωση,  οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου όπως νόσος Chron και ελκώδης κολίτιδα , διάφορες αγγειίτιδες και το σύνδρομο Sjogren.

Πώς επηρεάζουν τα μάτια τα αυτοάνοσα νοσήματα; Ποια είναι τα κύρια συμπτώματα; 

Ανάλογα  με το αυτοάνοσο είναι πιθανόν να επηρεαστούν διάφορες δομές του ματιού και των δακρυικών αδένων,   συνήθως έχουμε  KOKKINO MATI  που επιμένει και δεν υποχωρεί, και έχουμε  μεταξύ άλλων:
1)  Ξηροφθαλμία δηλ. σημαντική  μείωση στην παραγωγή δακρύων και πρόκληση σοβαρής νόσου της οφθαλμικής επιφάνειας και του κερατοειδούς,  ειδικά στο σύνδρομο  Sjogren και σε θυρεοειδίτιδα, που προκαλεί συχνά  κάψιμο και αίσθηση ξένου σώματος.
2)  Ιριδοκυκλίτιδα,  που εκδηλώνεται με  μείωση της οπτικής οξύτητας και πόνο κατά την προσπάθεια εστίασης όταν κοιτάμε μακριά στην τηλεόραση ή όταν διαβάζουμε,  σε περιπτώσεις φλεγμονής του πρόσθιου ημιμορίου του ματιού και της ίριδος.
3) Οπίσθια ραγοειδίτιδα- υαλίτιδα  δηλ. μυγάκια και θόλωση της όρασης όταν προσβάλλεται το οπίσθιο μέρος του ματιού το υαλώδες σώμα ( τζελ του ματιού)  και ο αμφιβληστροειδής.

Παίρνω φάρμακα για αυτοάνοσο. Πότε πρέπει να δω οφθαλμίατρο για ωχρά κηλίδα; Τι εξετάσεις χρειάζομαι;

Εάν παίρνετε Plaquenil, ένα φάρμακο που βελτιώνει και σταθεροποιεί διάφορα αυτοάνοσα νοσήματα, τότε χρειάζεται οπωσδήποτε οφθαλμολογική εκτίμηση, βυθοσκόπηση και οπτικό πεδίο και μια ειδική εξέταση αξονικής για τα μάτια , το OCT ωχράς κηλίδας, διότι μπορεί να γίνει φαρμακευτική βλάβη στην ωχρά κηλίδα.
Εάν παίρνετε κορτιζόνη,  υπάρχει πιθανότητα καταρράκτη  δηλ. θόλωσης του φακού του ματιού  και γλαυκώματος  δηλ. βλάβης του οπτικού νεύρου με μείωση της όρασης και απώλεια οπτικού πεδίου, είτε  υπάρχει πιθανότητα οφθαλμικής υπέρτασης , που θα χρειαστούν αντί υπερτασικά δηλ. αντί -γλαυκωματικά κολλύρια.

Κινδυνεύω από κάποια μόλυνση στα μάτια;

Εάν έχετε ανοσοκαταστολή πιθανόν να εκδηλώσετε έρπητα, απλό ή ζωστήρα , που να εμπλέκει τα μάτια , βλεφαρίτιδες , επιπεφυκίτιδες κ.α.

Έχω παιδί με αυτοάνοσο. Πότε χρειάζεται εξέταση;

Εάν το παιδί έχει ρευματοειδή αρθρίτιδα ή κάποιου άλλου είδους αρθρίτιδα θα χρειαστεί κάθε χρόνο οπωσδήποτε μια εξέταση και ειδικότερα στο μικροσκόπιο δηλ. στην σχισμοειδή λυχνία. Ίσως να χρειάζεται και πιο συχνά, αλλά αυτό θα σας το πει ο οφθαλμίατρος και ο ρευματολόγος σας.

Υπάρχει κάποιος γενικός κανόνας στο τι να κάνω;

Ναι, εάν έχετε αυτοάνοσο μια φορά το χρόνο ΚΑΤ’ ΕΛΑΧΙΣΤΟΝ να εξετάζεστε σε ειδικό οφθαλμίατρο.
Εάν έχετε κόκκινο μάτι, θόλωση της όρασης, μυγάκια, ξηρότητα στα μάτια ή συνδυασμό αυτών, να αναζητήσετε το συντομότερο οφθαλμολογική εκτίμηση.

Μην αφήνετε  ποτέ, μα ποτέ την υγεία των ματιών σας στην τύχη!!

b2b.peifasyn.gr