Ασφαλές καλοκαίρι με τα κατοικίδια μας

ΑΣΦΑΛΕΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΜΕ ΤΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ ΜΑΣ

Το καλοκαίρι είναι εποχή για χαλάρωση, διακοπές, ξεκούραση και βόλτες. Τα ζώα συντροφιάς , δικαιούνται κι αυτά να χαρούν μαζί μας το καλοκαίρι. Όσο όμορφη και να είναι όμως αυτή η περίοδος, γίνεται αρκετά επικίνδυνη  γι’ αυτά , αν δεν προσέξουμε.

ΘΕΡΜΟΠΛΗΞΙΑ

Η αφυδάτωση και η θερμοπληξία είναι πολύ σοβαρές απειλές για τα κατοικίδια τους ζεστούς μήνες του χρόνου. Σε αντίθεση με τους ανθρώπους, τα ζώα έχουν περιορισμένη ικανότητα να αντιμετωπίζουν τη ζέστη. Οι σκύλοι είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στη θερμοπληξία και γι’ αυτό ηλικιωμένα, υπέρβαρα, καρδιοπαθή και βραχυκεφαλικά ζώα θα πρέπει να παρακολουθούνται.

Πρέπει πάντα να φροντίζουμε να υπάρχει άφθονο και καθαρό νερό στη διάθεσή τους όλες τις ώρες της ημέρας. Καλό θα ήταν να αποφεύγουμε τις βόλτες τις πολύ ζεστές ώρες μεταξύ 12.00 και 16.00 και ειδικά στα ζώα που έχουν πολύ κοντό τρίχωμα, καθώς είναι πιο ευαίσθητα σε ηλιακά εγκαύματα.

Τέλος για κανένα λόγο δεν πρέπει να αφήσουμε το ζώο μας μέσα σε αυτοκίνητο, ακόμα και αν έχουμε λίγο τα παράθυρα ανοιχτά. Η θερμοκρασία που αναπτύσσεται μέσα σε λίγα λεπτά μπορεί να ξεπεράσει τους 45ο C!

ΠΑΡΑΣΙΤΑ

Καθώς η θερμοκρασία ανεβαίνει το καλοκαίρι, τα τσιμπούρια, οι ψύλλοι και οι σκνίπες γίνονται πιο δραστήρια και ενοχλητικά για τα κατοικίδιά μας, ενώ μπορούν να μεταδώσουν και σοβαρές ασθένειες όπως είναι η ερλιχίωση, η λεϊσμανίωση και η μπαρτωνέλλωση. Είναι λοιπόν επιτακτική ανάγκη να προστατεύουμε τα κατοικίδιά μας και να τα κρατάμε υγιή και καθαρά.

Ειδικά τα ζώα που περνάνε πολύ χρόνο στο εξωτερικό περιβάλλον θα πρέπει να ελέγχονται καθημερινά για την ύπαρξη παρασίτων και να ψεκάζονται κάθε απόγευμα με εντομοαπωθητικά.

Χρησιμοποιείτε κάθε είδους αντιπαρασιτική προστασία όπως αμπούλα, περιλαίμιο και σπρέι και να τα ανανεώνετε έγκαιρα.

 

ΑΓΑΝΑ

Ένας από τους πιο ύπουλους εχθρούς των μικρών μας φίλων το καλοκαίρι είναι τα άγανα. Το άγανο είναι το μικρό αγκάθι, το ξερό χόρτο, η λεπτή άκρη του σιταριού. Είναι επικίνδυνα για το ζώο μας από τη στιγμή που αρχίζουν να ξεραίνονται ,συνήθως από τις αρχές της Άνοιξης, και καθόλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Το σχήμα και η κατασκευή τους συμβάλλει στο να εισχωρούν στο σώμα και να μετακινούνται προς τα έσω.

Συνήθως τα συναντάμε ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών, τα αυτιά, τα μάτια και τη μύτη, αλλά μπορούμε να τα βρούμε σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος. Μόλις εισχωρήσουν προκαλούν έντονο πόνο, μόλυνση και πρήξιμο του σημείου, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να αποβούν ακόμα και μοιραία για τη ζωή του ζώου.

Για να τα προστατεύσουμε, αποφεύγουμε τη βόλτα σε μέρη όπου υπάρχουν ξερά άγρια χόρτα, διατηρούμε καθαρό τον κήπο του σπιτιού μας απ’ αυτά, βουρτσίζουμε και ψάχνουμε το τρίχωμα του ζώου μας καθημερινά μετά τη βόλτα, καθαρίζοντας τυχόν χόρτα που έχουν προσκολληθεί πάνω του.

 

ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑ

Το μπάνιο στη θάλασσα με το σκυλάκι μας μπορεί να είναι μία από τις πιο απολαυστικές εμπειρίες μας μαζί του, αρκεί να φερθούμε υπεύθυνα και με ενσυναίσθηση τόσο ως προς το ίδιο, όσο και προς τους υπόλοιπους λουόμενους.

Το πρώτο που θα πρέπει να προσέξουμε είναι να βρίσκουμε πάντα  ένα σκιερό μέρος όπου το ζωάκι μας θα μπορεί να προστατευθεί από τη ζέστη και τον ήλιο.

Εάν το κατοικίδιό μας είναι ένας μικρός κολυμβητής θα πρέπει να θυμόμαστε να το ξεπλένουμε καλά μετά το τέλος του μπάνιου με γλυκό νερό και να περιποιούμαστε ιδιαίτερα τα αυτιά του, καθώς το αλάτι, το χλώριο και τα βακτήρια που βρίσκονται σε θάλασσες και πισίνες μπορεί να του προκαλέσουν προβήματα στο δέρμα καθώς και ωτίτιδες. Αντιθέτως, δεν πρέπει ποτέ να αναγκάζουμε να μπει με το ζόρι στη θάλασσα ένας σκύλος που δείχνει απροθυμία στην προσπάθειά μας αυτή.

Θα πρέπει επίσης να προσέξουμε τα παιχνίδια που κάνουμε μαζί του στην παραλία. Η κατάποση μεγάλης ποσότητας θαλασσινού νερού και άμμου, μπορεί να του προκαλέσουν αφυδάτωση, εμετούς ακόμα και τοξίκωση.

 

Extra tip: Σύμφωνα με τη νομοθεσία τα ζώα μπορούν να κολυμπούν ελεύθερα μόνο σε παραλίες χωρίς κόσμο. Γι’ αυτό μην παραλείπετε ποτέ το λουρί του ζώου σας, ώστε αν κάποιος λουόμενος ενοχληθεί να μπορείτε να το κρατήσετε δεμένο κοντά σας και μακριά από τη θάλασσα, ενώ απαραίτητο είναι να έχετε πάντα μαζί σας και το βιβλιάριο υγείας του σε περίπτωση ελέγχου.

 

Λαγάνη Μαρία

Κτηνίατρος DVM,  MSc

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

b2b.peifasyn.gr